16 Ιουλ 2009

Η Ινδία δεν παραβιάζει άλλο τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα

Αποποινικοποιήθηκε ο λεσβιασμός και η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί, της πρωτεύουσας της Ινδίας, αποφάσισε σήμερα πως η συναινετική ερωτική σχέση μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν αποτελεί εγκληματική πράξη.

Σύμφωνα με το επίσημο ινδικό πρακτορείο Press Trust, το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας, που θέτει εκτός νόμου τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ενηλίκους, αποτελεί "παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νέου Δελχί, ακυρώνει τον εδώ και 145 χρόνων αποικιακό νόμο, που χαρακτήριζε τον λεσβιασμό και την ομοφυλοφιλία πράξη "ενάντια στη φύση", παράνομη και επέσυρε ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση που ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο, λέγοντας ότι οι έως πρότινος απαγορεύσεις καταστρατηγούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέβαλαν στην εξάπλωση του hiv aids.


Το άρθο το βρήκαμε στις 2.7.09 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=59749


ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ χαράς, ζητωκραυγές, ακόμα και αυθόρμητους χορούς μέσα στον δρόμο υποδέχθηκαν στο Νέο Δελχί μέλη της κοινότητας των Lgbt, αλλά και οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου πως «το συναινετικό σεξ ανάμεσα σε ενήλικες-ους, ακόμα και όταν ανήκουν στο ίδιο φύλο, είναι νόμιμο».

Με την απόφαση αυτή, το Δικαστήριο σήμανε την αρχή του τέλους για έναν νόμο 150 ετών- είχε υιοθετηθεί επί βρετανικής αποικιοκρατίας- που ποινικοποιούσε το σεξ μεταξύ λεσβιών, γκέι. Ο επίμαχος νόμος βέβαια μπορεί να ανακληθεί μόνο από το Κοινοβούλιο, τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η κυβέρνηση της Ινδίας έχει αφήσει να εννοηθεί πως είναι έτοιμη γι΄ αυτό το βήμα.

Οι ακτιβίστριες-ες
«Είναι μια ιστορική ημέρα για τις λεσβίες, τους γκέι και όλες-ους τις πολίτισες-ες της Ινδίας», δήλωνε η Λέσλι Εστίβς, ακτιβίστρια και δημοσιογράφος.

«Επιτέλους εισήλθαμε στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Αντζάλι Γκοπαλάν, επικεφαλής του Ιδρύματος Ναζ, μιας οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των LGBT που είχε προσφύγει εναντίον του νόμου υποστηρίζοντας πως λειτουργεί ως τροχοπέδη στον αγώνα εναντίον του hiv aids και άρα είναι αντισυνταγματικός, καθώς πολλές λεσβίες και γκέι αρνούνταν να αναγνωρίσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους από τον φόβο της δίωξης ή της διάκρισης.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 3.7.09 στην εφημερίδα Τα Νέα στο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4524732