1 Ιουλ 2009

Βιαστής, ομογενής στην Αυστραλία

Καταδικάστηκε κατά συρροή ομογενής βιαστής στην Αυστραλία

Σε κάθειρξη 28 ετών καταδικάστηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Μελβούρνη ο κατά συρροήν 44χρονος ομογενής βιαστής Γιάννης Ξυδιάς. Ο Ξυδιάς, που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους χειρότερους βιαστές της Αυστραλίας, κατηγόρησε στο δικαστήριο τα θύματά του για τους βιασμούς, λέγοντας ότι "ήταν μεθυσμένες".

Ο ομογενής ομολόγησε την ενοχή του σε 86 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, 25 για βιασμούς και 61 για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος 11 γυναικών την περίοδο 1991-2006. Όπως υποστηρίχθηκε στο δικαστήριο, ο δράστης νάρκωνε τα θύματά του, πιθανότατα με το ναρκωτικό Rohypol, στη συνέχεια τα βίαζε και μάλιστα βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς οι οποίοι καταγράφηκαν σε 17 βίντεο που κατέσχεσε η αστυνομία.

Τα θύματά του, ηλικίας 19 έως 39 ετών, ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι είχαν υπνωτιστεί και ο βιασμός τους είχε βιντεοσκοπηθεί. Τέσσερα από τα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί. Ανακοινώνοντας την ποινή του Ξυδιά, η δικαστίνα Μέρλνι Γουόερν δήλωσε ότι ο δράστης υποβάθμιζε και εξευτέλιζε τα θύματά του πριν τα βιάσει "σαν να ήταν κούκλες από κουρέλια".

Η δικαστίνα παρατήρησε ότι ο Ξυδιάς, ενώ παρουσιάστηκε σαν ένας ταπεινός, χαμηλών τόνων άνθρωπος, στα βίντεο εμφανιζόταν ως στερημένος, διαβολικός χαρακτήρας. Ο Ξυδιάς - που παραδέχθηκε την ενοχή του - αρνήθηκε ότι νάρκωνε ο ίδιος τα θύματά του και άφησε να εννοηθεί ότι η ευθύνη των πράξεών του επιβαρύνει τα θύματά του. Σύμφωνα με την δικαστίνα, ο δράστης δεν έχει δείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας.

Όπως κατατέθηκε, ο Ξυδιάς μετά τη σύλληψή του είπε στην αστυνομία ότι οι γυναίκες όταν έβγαιναν μαζί του ήταν ήδη μεθυσμένες ή ναρκωμένες και περιέγραψε ένα από τα θύματά του ως "πολύ, πολύ, πολύ βρώμικο κορίτσι". Ενώ φέρεται να χαρακτήρισε τα θύματά του "κλούβια αβγά".

"Με εμπιστεύονταν", είπε συγκεκριμένα ο Ξυδιάς για τα θύματά του, κατά την κατάθεσή του στην αστυνομία. "Ήξεραν ότι δεν πρόκειται να τις κάνω τίποτα κακό". Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ψυχίατρος Δρ. Ντάνιελ Σάλιβαν που είπε ότι ο Ξυδιάς για πάνω από τρία χρόνια είχε πρόσβαση στο ηρεμιστικό ναρκωτικό Rohypnol που πολύ πιθανόν να χρησιμοποιούσε για να ναρκώσει τα θύματά του.

Πάντως, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Ξυδιά, ο ομογενής είχε σχεδόν βιολογική εμμονή με αυτές τις γυναίκες. Ο κ. Βαν Ντε Γιέλ είπε στο δικαστήριο ότι "από τις βιντεοταινίες δεν προκύπτει ότι ο Ξυδιάς έκανε τα όσα έκανε λόγω αχόρταγης διάθεσής του για σεξ. Περισσότερο φαίνεται ότι έψαχνε τα θύματά του". "Φαίνεται ότι ο Ξυδιάς έβλεπε τον εαυτό του ως πορνοστάρ και προσπαθούσε να δημιουργήσει εικόνες για την κάμερα", ανέφερε ο δικηγόρος του. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ξυδιάς είναι διανοητικά καθυστερημένος, απλοϊκός και παθητικός άνθρωπος κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δρ. Σάλιβαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύλληψη του Ξυδιά έγινε τυχαία από την αστυνομία. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε έπειτα από έρευνες που έγιναν στο σπίτι και το εξοχικό του, όπου βρέθηκαν πολλές βιντεοταινίες με τα θύματά του, γυναικεία εσώρουχα και κάμερες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης "ψάρευε" τα θύματά του σε νυχτερινά κέντρα. Κάποια από τα θύματα έπαθαν σοκ, όταν η αστυνομία τους έδειξε τα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούσαν εν αγνοία τες. Πολλές υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος έριχνε υπνωτικό στα ποτά τους και όταν ξυπνούσαν πολλές ώρες αργότερα δεν θυμόνταν τίποτα.

"Οι γυναίκες αυτές έχουν πάθει τέτοιο ψυχικό κλονισμό" είπε η δημόσια κατήγορος στο δικαστήριο, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ένα από τα θύματά του ήδη κατέθεσε αγωγή για αποζημίωση. Ενα από τα θύματα του Ξυδιά έκλαιγε στο δικαστήριο. Εκεί ήταν και η πρώην φίλη του "Τζόσι" που επίσης έκλαιγε ακατάπαυστα, καθώς άκουγε λεπτομέρειες από τη δράση του Ξυδιά.

Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.6.09 στην εφημερίδα Εσπρέσο στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=11&artid=189589&pg=1