2 Ιουλ 2009

Υγιέστερες με την συντροφιά των ζώων

Ευ ζην με κατοικίδια

Θα έπρεπε να συνταγογραφούνται από τις γιατρίνες-ους, αφού αποδεικνύεται από έρευνες ότι η δράση τους είναι άκρως ευεργετική για την υγεία μας. Δεν πρόκειται ούτε για νέα χάπια ούτε για βότανα, αλλά για τα διάφορα κατοικίδια τα οποία με τη χαρούμενη κινητικότητα που προκαλούν στο σπίτι, τους γουργουριστούς ήχους και την τρυφερότητά τους αποτελούν βασικούς παράγοντες του ευ ζην, όπως έχει αποδείξει μεγάλη γερμανική έρευνα.

Και άλλες όμως έρευνες που γίνονται από επιστημόνισες-ες σε όλον τον κόσμο επιβεβαιώνουν ότι τα ζώα είτε είναι χνουδωτά είτε με φτερά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύουν από τις αλλεργίες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ μπορούν και να μειώσουν ακόμα και τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ!

- ΠΤΗΝΑ, ΜΙΚΡΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ. Τα πουλιά έχουν μια καταπραϋντική δράση αντίστοιχη με εκείνη των ψαριών. Επίσης, όσες-οι έχουν ένα μικρό κουνέλι ή ινδικό χοιρίδιο και τα χαϊδεύουν με αυτήν την απλή κίνηση καταφέρνουν να μειώσουν τους πόνους που ενδεχομένως έχουν από ρευματισμούς ή αρθρίτιδα.

- ΑΛΟΓΟ. Εδώ και είκοσι χρόνια η ιππασία χρησιμοποιείται με επιτυχία για τη θεραπεία ανθρώπων με νοητική υστέρηση ή κινητικά προβλήματα. Πρόσφατη γερμανική έρευνα δείχνει ότι η ιππασία μπορεί να βοηθήσει τις ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρούς μυϊκούς πόνους. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητριών-ων, όλες-οι οι ασθενείς ένιωθαν ανακουφισμένες-οι έπειτα από μόλις τέσσερις τέτοιες συνεδρίες. Κάποιες-οι μάλιστα δεν ένιωθαν καν πόνο!

- ΣΚΥΛΑ-ΟΣ. Τα χάδια στο σκυλί μας για 15 με 30 λεπτά την ημέρα μπορούν να μειώσουν την πίεσή μας κατά 10%! Αμερικανίδες-οι ερευνήτριες-ες ανακάλυψαν τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Αυτή η κίνηση διεγείρει στην άνθρωπο την παραγωγή των ορμονών της ευεξίας, όπως η σεροτονίνη, η προλακτίνη και η οκυτοκίνη. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών βοηθούν στον καλό ύπνο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τις νοητικές μας ικανότητες. Επιπλέον, τα δέκα λεπτά βόλτας με την σκύλα-ο μας καθημερινά αρκούν για να ενισχύσουμε το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό μας σύστημα κατά 15%.

- ΓΑΤΑ-ΟΣ. Για δέκα χρόνια Αμερικανές ερευνήτριες-ες παρακολουθούσαν 4.435 ανθρώπους σχετικά με τον κίνδυνο που είχαν να εκδηλώσουν κάποια καρδιαγγειακή ασθένεια. Αυτό που παρατήρησαν λοιπόν ήταν ότι όσες-οι είχαν γάτα εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος κατά 30%. Οι ερευνήτριες-ες συμπέραναν ότι η συμβίωση με μια γάτα μειώνει το στρες που ευθύνεται για τη στένωση των αρτηριών. Επιπλέον, Βρετανές ερευνήτριες-ες διαπίστωσαν ότι οι γάτες μας βοηθούν να ξεπεράσουμε πιο εύκολα κάποια σοβαρά προβλήματα. Για την ακρίβεια, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με γάτες κατάφερναν να επεξεργαστούν πιο καλά την είδηση ενός καρκίνου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ...
Κάποιες ασθένειες των ζώων μπορούν να μεταδοθούν στην άνθρωπο. Σκύλες-οι αλλά και γάτες-οι μπορούν να είναι φορείς σαλμονέλας, ενώ, όταν μας γλείφουν στο πρόσωπο, μπορεί να μας αφήσουν βακτήρια που προκαλούν διάρροιες. Τέλος, τα πουλιά είναι φορείς μιας ασθένειας που έχει συμπτώματα ίδια με εκείνα της γρίπης.

Ο τρόπος για να επωφεληθούμε από τα ζώα χωρίς να έχουμε προβλήματα είναι η υγιεινή και η τήρηση των εμβολίων τους.

Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Εσπρέσο στις 28.6.09 στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1017213&pg=2