Νέα μέθοδος (χωρίς νυστέρι) για τον καρκίνο του στήθους
Νέα επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο του στήθους παρουσίασαν χτες Βρετανές-οι επιστημόνισες-ες. Η μέθοδος δεν προβλέπει χειρουργική επέμβαση, ενώ πραγματοποιείται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Πρόκειται για τη φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία χάρη στη λάμψη ακτινοβολίας λέιζερ «τυφλώνει» τα καρκινικά κύτταρα.
Η ομάδα των Βρετανών χειρουργών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές της θεραπείας σε είκοσι ασθενείς μέσα στη χρονιά.
Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που οι γιατρίνες-οι εξετάζουν τη συγκεκριμένη τεχνική για την καταπολέμηση του καρκίνου του στήθους. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο του δέρματος και του στόματος. Η τεχνική επινοήθηκε από τον Μο Κέστγκαρ, παγκόσμιας φήμης χειρούργο που εργάζεται στο Royal Free Hospital, στο βόρειο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια της φωτοδυναμικής θεραπείας ένα φάρμακο ενίεται στην κυκλοφορία του αίματος της ασθενούς το οποίο κάνει τα καρκινικά κύτταρα ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως. Ετσι, μόλις η-ο γιατρός φωτίσει τον καρκίνο με λέιζερ χαμηλής έντασης, μέσω του δέρματος, τα κύτταρα αυτοκαταστρέφονται. Οπως επισήμαναν οι γιατρίνες-οι, η μέθοδος αυτή μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική έναντι της ακτινοθεραπείας σε ορισμένες γυναίκες.
«Το βασικό είναι ότι επιτίθεται και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ διατηρεί τη βιωσιμότητα των γύρω φυσιολογικών κυττάρων», είπε ο δρ Κέστγκαρ και συμπλήρωσε: «Ο καρκίνος του στήθους μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικός, αφού οι περισσότερες επεμβατικές θεραπείες αφήνουν σωματικές και ψυχικές πληγές. Η θεραπεία μας αφήνει ανέπαφη τη δομή του συνδετικού ιστού, πράγμα που σημαίνει ότι το στήθος δεν παραμορφώνεται ούτε χάνει το σχήμα του».
Πιο συγκεκριμένα το φάρμακο, που ονομάζεται φωτοευαίσθητος παράγοντας, πηγαίνει στα επιθηλιακά κύτταρα του στήθους, τα οποία μπορεί να γίνουν καρκινικά και τα κάνει ευαίσθητα στο φως. Τότε οι γιατρίνες-οι κατευθύνουν ένα κόκκινο λέιζερ χαμηλής έντασης στο σημείο του όγκου. Το φως προκαλεί αμέσως χημική αντίδραση που σκοτώνει τα άρρωστα κύτταρα. Ο δρ Κέστγκαρ είπε ότι η τεχνική μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.
Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Εσπρέσο στις 1.7.09 γραμμένο από την Αφροδίτη Ραυτοπούλου στο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1021038&pg=1