Βλακώδη» χαρακτήρισε τη σύλληψη του αφρο-αμερικανού καθηγητή ο πρόεδρος της Αμερικής
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα σχόλια του Αμερικανού πρόεδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή την αναίτια σύλληψη ενός ακαδημαϊκού του Χάρβαρντ, του Χένρι Λούις Γκέιτς. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε βλακώδη τη στάση της αστυνομίας και στάθηκε στο πλευρό του αφρο-αμερικανού καθηγητή που κατηγορεί την αστυνομία για ρατσισμό.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι παρόλο που δεν γνωρίζει "όλα τα γεγονότα", η αστυνομία της Μασαχουσέτης στο Κέιμπριτζ "έδρασε βλακωδώς" στη σύλληψη του Χένρι Λούις Γκέιτς.
Το θέμα ξεκίνησε όταν ο 58χρονος ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ συνελήφθη έξω από το σπίτι του την Τρίτη, ενώ προσπαθούσε να μπει μέσα. Νωρίτερα μία γυναίκα είχε αναφέρει στην αστυνομία ότι κάποιος παραβίασε μια πόρτα για να μπει σε ένα σπίτι.
Τα γεγονότα της σύλληψης δεν είναι ξεκάθαρα. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Γκέιτς συνελήφθη για ανάρμοστη συμπεριφορά και άρνηση συνεργασίας ενώ "φώναζε επιδεικτικά και είχε προκλητική συμπεριφορά" σε έναν από τους αστυνομικούς μπροστά στον κόσμο που είχε μαζευτεί στο δρόμο. Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το περιστατικό αποτελεί συνέχεια στερεοτύπων και ρατσιστικής συμπεριφοράς, ακόμα και σε μία φιλελεύθερη Αμερική.
Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν την Τρίτη, ωστόσο ο Γκέιτς απαιτεί απολογία από τον αστυνομικό Κρόουλεϊ και απειλεί ότι θα κάνει μήνυση στην αστυνομία. Ο Κρόουλεϊ αρνήθηκε να απολογηθεί, λέγοντας ότι δεν έκανε κάτι κακό.
Ο Χένρι Λούις Γκέιτς, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανικών και Αφρο-αμερικανικών Ερευνών στο Χάρβαρντ. Το 1997 συγκαταλέχθηκε στους «25 Αμερικανούς με τη μεγαλύτερη επιρροή» στο περιοδικό Time.
Τα σχόλια του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν την πρώτη παρέμβαση του στο φλέγον θέμα του ρατσισμού και έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. "Δυστυχώς, το πρόβλημα του ρατσισμού υπάρχει ακόμα και αποτελεί μια «ανοιχτή πληγή».
Θεωρώ ότι προσπαθούσε να δώσει μια ιδέα του πως είναι να είσαι μαύρη-ος ή ισπανόφωνη-ος" δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου της Βοστόνη, Τόμας Βάλεν. Ωστόσο, πολλές-οι στη Μασαχουσέτη υποστηρίζουν ότι ξεπέρασε τα όρια με το να ασκεί κριτική στην αστυνομία, ενώ δεν γνώριζε όλα τα στοιχεία. Διαδικτυακές δημοσκοπήσεις στη Μασαχουσέτη έδειξαν ισχυρή υποστήριξη προς τον αστυνομικό.
Το άρθρο το βρήκαμε στην εφημερίδα Ελαυθεροτυπία στις 24.7.09 στο http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=66873