26 Ιουλ 2009

Το γάλα μάς προστατεύει;

Το γάλα προστατεύει από σοβαρές ασθένειες

Πολύτιμη ασπίδα προστασίας απέναντι σε σοβαρές ασθένειες αποδεικνύεται το γάλα. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, όσες-οι καταναλώνουν πάνω από μισό λίτρο γάλα την ημέρα έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη και καρκίνο του κόλον.

Ο καθηγητής Ιαν Γκίβενς, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και συγγραφέας της σχετικής μελέτης, εξήγησε ότι οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο γάλα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη καταπόνηση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «American College of Nutrition» δεν αναφέρεται διαχωρισμός ανάμεσα στο πλήρες γάλα και σε αυτό με χαμηλά λιπαρά. Φαίνεται ότι τα οφέλη από την κατανάλωσή του υπερέχουν των πιθανών κινδύνων, όπως για παράδειγμα η αύξηση της χοληστερόλης.

Αξίζει παρ’ όλα αυτά να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. «Δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας ασθένειας, με εξαίρεση τον καρκίνο του προστάτη. Στο σύνολο όμως η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με την αύξηση της επιβίωσης στις δυτικές κοινωνίες» τόνισε ο καθηγητής Γκίβενς.

Το άρθρο το βρήκαμε στις στην εφημερίδα Εσπρέσσο στη http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=8&artid=1033517&pg=1