1 Μαρ 2011

Δήλωση του Thomas Hammarberg για τα ΜΜΕ

Δεοντολογία της δημοσιογραφίας και ανθρώπινα δικαιώματα

"Οι χώρες έχουν καθήκον να προστατεύουν την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την πολυμορφία στα μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, το κοινό αναμένει οι δημοσιογράφισες να αναφέρονται με επαγγελματικό και δεοντολογικό τρόπο, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν βλάβες και να ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον".

Στη σημερινή δήλωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Thomas Hammarberg, συνέβαλλε για
την 1η Μαρτίου στη δημοσίευση της Βίβλου Δεοντολογίας της Δημοσιογραφίας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Επίτροπος προσθέτει ότι πολλές από τις προκλήσεις που προσκρούουν στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης προέρχονται από ανθρώπους που είναι εκτός δημοσιογραφικού επαγγέλματος. "Συμβαίνει ακόμη οι δημοσιογράφισες να ξυλοκοπούνται ή ακόμη και να σκοτώνονται στην Ευρώπη. Πολλές δεν μπορούν να ενεργήσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τις, επειδή απειλούνται ή εκτίθενται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάχρηση εξουσίας ή διαφθοράς", πρόσθεσε.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιεπαγγελματική δημοσιογραφία, οι μη επαγγελματίες δημοσιογράφισες έχουν σπιλώσει την αξιοπιστία του επαγγέλματος και με επιχειρήματα που είναι υπέρ ενός πιο αυστηρού ελέγχου της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι επομένως σημαντικό να προωθηθούν μέτρα για την προώθηση της δεοντολογίας της δημοσιογραφίας και της ενίσχυσης του επαγγελαματισμού καθώς και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης".


Την είδηση την βρήακμε στις 28.2.11 και την μεταφράσαμε από την Human Rights Europe στην http://www.humanrightseurope.org/2011/02/ethical-journalism-and-human-rights/