8 Μαρ 2011

Το 38% επιχειρήσεων δεν έχουν γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton
Αυξημένο στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις

Καλύτερα επίπεδα από τον παγκόσμιο μέσο όρο εμφανίζει η Ελλάδα στο ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν ανώτατες διοικητικές θέσεις στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας Επιχειρήσεων (IBR) 2011 της Grant Thornton.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ανώτατες διοικητικές θέσεις ανέρχεται σε 20%, ποσοστό χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2009 (24%) και μόλις 1% υψηλότερο από το 2004.

Ειδικότερα, το ποσοστό των μη εισηγμένων επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε τέτοια θέση ανήλθε στο 38% από το 35% που ήταν το 2009.

Στις μη εισηγμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που καταλαμβάνουν ανώτατες διοικητικές θέσεις αγγίζει το 30%, ποσοστό κατά 7% υψηλότερο από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2009 και κατά 8% από του 2004. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 24% των γυναικών κατέχουν τη θέση της Οικονομικής Διευθύντριας, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 17%, και μόλις το 10% τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι χώρες των G7 υστερούν του παγκόσμιου μέσου όρου με το 16% να κατέχουν ηγετικές θέσεις, ποσοστό που στις χώρες της Ε.Ε. ανέρχεται στο 20%.

Από τις επιχειρήσεις που απασχολούν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις παγκοσμίως, το 22% αυτών αφορούν θέσεις όπως “Γενικής Οικονομικής Διευθύντριας & Οικονομικής Διευθύντριας”, το 20% “Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού”, το 9% “Γενικής Διευθύντριας Μάρκετινγκ & Διευθύντριας Πωλήσεων” και το 8% “Διευθύνουσας Συμβούλου (CEO)”.

Διαφορετική εικόνα διαμορφώνεται στις επιχειρήσεις της Ασίας, καθώς για παράδειγμα το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις “Διευθύνουσας Συμβούλου” ανέρχεται στο 30% στην Ταϊλάνδη, στο 19% στην Κίνα και στο 18% στην Ταϊβάν.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=257520