27 Μαρ 2011

Η συζήτηση για το γάμο είναι άνευ σημασίας;

Λεσβίες Χριστιανές λένε πως η συζήτηση για το γάμο είναι άνευ σημασίας

Η αλλαγή τρόπου ζωής φέρνει τη συζήτηση για το λεσβιακό γάμο και η εκκλησία ασκεί επιρροή, υποστηρίζουν ορισμένες λεσβίες

Ενώ η μακρά συζήτηση, σχετικά με το να επιτραπεί στα λεσβιακά ζευγάρια να νυμφεύονται στην Εκκλησία της Δανίας, βρίσκεται σε αναβρασμό, μια ομάδα χριστιανών λεσβιών προχώρησε λέγοντας ότι η συζήτηση είναι άνευ σημασίας.

"Δεν θέλω να τελέσω γάμο στην Εκκλησία της Δανίας - τι θα κάνω με αυτό; Αν δύο άνθρωποι θέλουν να δεσμευθούν η μια απέναντι στην άλλη, μπορούν να πάνε στο δημαρχείο της πόλης", είπε ο Ib Hoch, μέλος του Ενοριακού Συμβουλίου της Horsens που ζει με τον σύντροφό του εδώ και 28 χρονιές.

Το σύμφωνο συμβίωσης επετράπη στη Δανία από το 1989, όταν έγινε η πρώτη χώρα που το νομιμοποίησε.

"Αλλά δεν με ενδιαφέρει το σύμφωνο συμβίωσης μου να φαίνεται σαν γάμος - αυτό είναι ακριβώς αυτό που εγώ δεν θέλω. Το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος, θα πρέπει να είναι το ίδιο πράγμα", πρόσθεσε.
O Hoch λέει πως κατά την άποψή του η συζήτηση για τα Lgbtiq δικαιώματα στην Εκκλησία της Δανίας κυριαρχείται από υπερβολικά δεξιά προσανατολισμένες, συντηρητικές υπουργίνες οι οποίες επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο θρησκευτικό γάμο.

"Μπορείτε εύκολα να είστε μια Lgbtiq, που εκκλησιάζεται χωρίς να κάνετε θεησκευτικό γάμο. Η συζήτηση για το θρησκευτικό γάμο των λεσβιών στην εκκλησία δεν φαίνεται να προχωρά. Θα προτιμούσα να δούμε περισσότερο μια έμφαση στην συμπόνια και την αγάπη", πρόσθεσε ο Hoch.

Ο Nikolaj Klintebjerg Arnby, από μια ομάδα δικτύου με Lgbtiq χριστιανές, συμφώνησε προσωπικά με τον Hoch, αλλά είπε ότι οι απόψεις της ομάδας διαφοροποιούνται.
"Κατ' αρχήν, συμφωνώ με την παραπάνω άποψη, γιατί προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να τελέσω γάμο στην εκκλησία αλλά για την κοινότητα είναι θέμα ισότητας".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΕΕ το 2006, οι Δανές κατά 69% υποστηρίξαν το λεσβιακό γάμο, επίσης οι Ολλανδές κατά 82% και οι Σουηδές κατά 71%. Μια δημοσκόπηση το 2004 έδειξε πως οι Δανές υπουργίνες κατά 60% δεν θεωρούν πως ο λεσβιακός γάμος πρέπει να είναι θρησκευτικός. Παρά το γεγονός αυτής της αντίθεσης, υπάρχουν ανοιχτά Lgbtiq κληρικές.


Την είδηση την βρήκαμε στις 26.3.11 και την μεταφράσαμε από την JB News στην http://www.cphpost.dk/news/national/88-national/51304-gay-christians-say-marriage-debate-misses-point.html