4 Μαρ 2011

Η υπόθεση που άλλαξε το μυαλό του Ομπάμα για το γάμο

Η υπόθεση που άλλαξε το μυαλό του Ομπάμα για την Υπεράσπιση του Νόμου περί Γάμου

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπερασπιστεί πλέον ενώπιον της δικαιοσύνης ένα τμήμα της Υπεράσπισης του Νόμου περί Γάμου - DOMA που απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λεσβιακό γάμο.

Μια ιστορία χηρείας ήταν μία από τις δύο υποθέσεις που εκκρεμούν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια που αναφέρονται στην ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου Ομπάμα, δημοσίεσυση στο Bloomberg.

Η Edith Windsor και η Thea Spyer ήταν μαζί για περισσότερο από 40 χρόνια, όταν η Spyer πέθανε το 2009. Λίγο μετά το θάνατο της συντρόφισάς της, η Windsor έπρεπε να πληρώσει 363.053 δολάρια στην ομοσπονδιακή εφορία - μια υποχρέωση ότι δεν θα αντιμετώπιζε αν ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αναγνωρίζει την ένωσή τις.

Το λεσβιακό ζευγάρι που ζούσε στην New York νυμφεύθηκε στον Καναδά το 2007 στα 70 τις, αφού διαπίστωσαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας της Spyer χειροτέρευε. Η Spyer ήταν ψυχολόγος που έμεινε τετραπληγική από μια νόσο πριν από το θάνατό της, και η Windsor εργάστηκε στην IBM. Συναντήθηκαν το 1960 σε ένα εστιατόριο στο Greenwich Village του Μανχάταν. "Χορέψαμε τόσο πολύ και τόσο έντονα που τρύπησαν οι κάλτσες της," είχε δηλώσει η Spyer δήλωσε στην New York Times " σε άρθορ για το γάμο τις.

Η Windsor μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την φορολόγηση αξιώνοντας την επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσε και η κυβέρνηση Ομπάμα ουσιαστικά αποφάσισε ότι είναι σωστό να εγκαταλείψει την υπεράσπισή της. Η διοίκηση θα συνεχίσει να επιβάλει το νόμο αν δεν ακυρωθεί από τα δικαστήρια ή το Κογκρέσο.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ην. Πολιτειών επίσης θα αποσύρει την υπεράσπισή του σε παρόμοια περίπτωση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κονέκτικατ με επτά ενάγουσες. Κάθε ενάγουσα στην υπόθεση Κονέκτικατ είναι η επιζώσα λεσβία σύζυγος, που στερείται τα οφέλη, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το γάμο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder έχει ενημερώσει τον εκπρόσωπο της Βουλής John Boehner ότι ο ίδιος ή άλλα μέλη του Κογκρέσου μπορεί να υπερασπιστεί το νόμο εάν το επιθυμεί. Καμιά ακόμη δεν έχει κάνει βήματα για να αναλάβει την υπεράσπιση.

Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε την Windsor που μιλά για τον γάμο και την υπόθεσή της σε αυτό το βίντεο από την Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών των Ην. Πολιτειών, της οποίας οι δικηγορίνες υπερασπίζονται.


Η φωτογραφία του λεσβιακού ζευγαριού είναι της V. Moraweck, την είδηση την βρήκαμε στις 28.2.11 και την μεταφράσαμε γραμμένη από την Liz Goodwin στην http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20110228/us_yblog_thelookout/the-case-that-changed-obamas-mind-on-defense-of-marriage-act