23 Μαρ 2011

Λεσβοφοβική δικαστική απόφαση

Ένα Εφετείο ανέτρεψε την απόφαση της Αρχής Διαφημιστικών Προτύπων ΑΔΠ (ASA), πως μια διαφήμιση από μια εκκλησία του Μπέλφαστ ήταν λεσβοφοβική.

Η Sandown Ελεύθερη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία ξεκίνησε δικαστική προσφυγή κατά της ΑΔΠ, αφού διαπιστώθηκε παράβαση του κώδικα των ορθών πρακτικών.
Ο δικαστής έκρινε την απόφαση της ΑΔΠ για επέμβαση των δικαιωμάτων της εκκλησίας στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο Επίσκοπος David McIlveen την περιέγραψε ως μια απόφαση-ορόσημο.
Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια ολοσέλιδη διαφήμιση που αναφέρεται στη News Letter πριν από την παρέλαση την Ημέρα Υπερηφάνειας στο Μπέλφαστ τον Αύγουστο 2008.
Είχε επικεφαλίδα "Ο λόγος του Θεού κατά της σοδομίας" και κάλεσε τις ανθρώπους να συναντηθούν για ειρηνικά gospel κατά της Ημέρας Υπερηφάνειας.

Μετά την παραλαβή επτά προσφυγών ότι η διαφήμιση είναι λεσοφοβική, η ΑΔΠ αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να εμφανιστεί και πάλι με την ίδια μορφή.

Η ελευθερία της έκφρασης.
Είπε, επίσης, στην εκκλησία να δώσει περισσότερη προσοχή στο μέλλον ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση σοβαρής αξιόποινης πράξης.
Η νομική ομάδα Sandown της Ελεύθερης Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας υποστήριξε πως τα δικαιώματά της στη θρησκευτική πεποίθηση και την ελευθερία της έκφρασης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο είχαν παραβιαστεί.
Ισχυρίστηκαν επίσης πως στην εκκλησία δεν δώθηκε η ευκαιρία να προσφέρει μια εξήγηση πριν από η απαγόρευση επιβληθεί.
Η εκκλησία υποστήριξε πως η ΑΔΠ ερμήνευσε ένα απόσπασμα από το Λευιτικό που περιγράφει τις λεσβιακές πράξεις ως βδέλυγμα.

Σύμφωνα με την εκκλησία η περιγραφή αφορά όποια εφαρμόζει στην εαυτή της τη σοδομία και όχι σε οποιαδήποτε πρόσωπα.
Στην απόφασή του την Τρίτη, ο Δικαστής κ. Treacy τόνισε πως το περιεχόμενο της διαφήμισης ήταν σημαντικό.

"Βιβλικά γραπτά"
Ο δικαστής σημείωσε ότι η διαφήμιση δεν περιείχε καμία προτροπή σε βία και πως έχει ήδη καταστεί σαφές πώς ο βίαιος ανταγωνισμός προς τις λεσβίες ήταν απαράδεκτος και αδικαιολόγητος.

Είπε: "θρησκευτικές πεποιθήσεις των προσφευγουσών των οποίων η βιβλική ρήση αποτελεί τη βάση αυτών των απόψεων, αναμφιβόλως καμία παράβαση-αδίκημα δεν προκάλεσαν, ή ακόμη και σοβαρή παράβαση, σε εκείνες που έχουν έναν ορισμένο σεξουαλικό προσανατολισμό.
"Ομοίως, η πρακτική της λεσβιοσύνης μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση σε εκείνες που έχουν μια ορισμένη θρησκευτική πεποίθηση.
"Ωστόσο, το άρθρο 10 (της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) προστατεύει το δικαιώμα της έκφρασης που θίγει, που είναι σκανδαλώδες ή που ενοχλεί.

"Επιπλέον, το άρθρο 10 προστατεύει όχι μόνο το περιεχόμενο και την ουσία των πληροφοριών, αλλά και τα μέσα διάδοσης δεδομένου πως οποιοσδήποτε περιορισμός στα μέσα περιορίζει απαραιτήτως το δικαίωμα λήψης και μετάδοσης πληροφοριών".

Ο Δικαιοστής κ. Treacy τόνισε ότι η αξιολόγηση του έλαβε υπόψη το πολύ ιδιαίτερο περιεχόμενο στο οποίο η διαφήμιση τοποθετήθηκε.

Σημείωσε: "Το γεγονός ότι η διαφήμιση δεν καταδίκαζε και δεν ήταν πιθανό να προκαλέσει βία, δεν περιείχε καμία προτροπή για άλλες παράτυπες ή παράνομες δραστηριότητες, (και) αποτέλεσε μια γνήσια προσπάθεια να παραμείνει ακέραια η θρησκευτική πεποίθησή τις και να ενθαρρύνει κι άλλες να την υποστηρίξουν ομοίως”.

Είπε ότι αυτό είχε γίνει με αναφορά των γνωστών τμημάτων των αναφορών στις οποίες στηρίχτηκε η θρησκευτική πεποίθηση της εκκλησίας και η έκκλησή της να υποστηριχθεί.

"Παρόλο που τέτοιες απόψεις και αναφορές μπορεί να έντονα περιφρονητικές και να θεωρούνται σοβαρή επίθεση από κάποιες, αυτό δεν δικαιολογεί την πλήρη έκταση των περιορισμών που περιέχονται στον επίδικο προσδιορισμό”, πρόσθεσε ο δικαστής.

Ο Επίσκοπος McIlveen εξέφρασε τη χαρά του για το αποτέλεσμα.
Πλαισιωμένος από τον Επίσκοπο Ian Paisley, είπε: "Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είχε τίποτα εναντίον των επτά προσώπων που αντιτάχθηκαν στην διαφήμιση.
"Αυτή η απόφαση είναι ορόσημο για μελλοντικές αποφάσεις. Οι άνθρωποι μπορούν να παραθέσουν την Αγία Γραφή και είναι μια ελευθερία που επιζητήσαμε".


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.3.11 και την μεταφράσαμε από την BBC news στην http://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-12818480