18 Μαρ 2011

ΟΗΕ για την Ημέρα των Γυναικών

Για την 100ή επέτειο υπενθύμισης της Ημέρας της Γυναίκας, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι διακρίσεις παραμένουν ακόμη

Εκατό χρονιές αφ' ότου πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο την πρώτη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν την επέτειο σήμερα για να προειδοποιήσει ότι, παρά τα κέρδη που απομένουν πολλά να γίνουν για να την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου. «Σε πάρα πολλές χώρες και κοινωνίες, οι γυναίκες παραμένουν πολίτισες δεύτερης κατηγορίας”, είπε ο Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon είπε σε μήνυμα του. "Παρά το γεγονός ότι το χάσμα ανάμεσα στα φύλα στην εκπαίδευση έχει μειωθεί, υπάρχουν μεγάλες διαφορές εντός και μεταξύ των χωρών, και ακόμη είναι πάρα πολλά κορίτσια που στερούνται ακόμη και τη σχολική εκπαίδευση, εγκαταλείπουν πρόωρα ή ολοκληρώνουν το σχολείο με λίγες δεξιότητες και λιγότερες ευκαιρίες. "Οι γυναίκες και τα κορίτσια επίσης να συνεχίσουν να υπομένουν απαράδεκτες διακρίσεις και βία, συχνά από το χέρι του συντρόφου ή συγγενών. Στο σπίτι και στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και στην κοινότητα, το να είσαι γυναίκα πολύ συχνά σημαίνει ότι είσαι ευάλωτη.

Και σε πολλές ζώνες συγκρούσεων, η σεξουαλική βία έχει σκόπιμα και συστηματικά χρησιμοποιηθεί για να εκφοβίσει τις γυναίκες και ολόκληρες κοινότητες. "Ο κ. Μπαν αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για σημαντική πρόοδο όσον αφορά την υγεία γυναικών και των παιδιών. Σημείωσε επίσης ότι, ενώ στη σφαίρα της λήψης αποφάσεων περισσότερες γυναίκες στις περισσότερες χώρες λαμβάνουν τη νόμιμη έδρα τις στο κοινοβούλιο, λιγότερες από το 10% των χωρών έχουν γυναίκες ηγέτιδες χωρών ή κυβερνήσεων. Ακόμη και όταν οι γυναίκες έχουν σπουδαίο ρόλο στην πολιτική, συχνά υποεκπροσωπούνται σοβαρά σε άλλους τομείς λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβάνει τα υψηλότερα επίπεδα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, πρόσθεσε. Η φετινή επέτειος επικεντρώνεται στην ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. "Μόνο μέσω της πλήρους και ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί η βιώσιμη, ειρηνική και δίκαιη κοινωνία είχε υποσχεθεί στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών", κατέληξε ο κ. Ban.

Η Michelle Bachelet, Διευθύντρια των Γυναικών του ΟΗΕ Γυναικών, η νέα οντότητα των εργασιών στους τέσσερις προηγούμενους φορείς των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε τα οφέλη που έχουν επιτευχθεί από τις πορείες τις πριν από 100 χρόνια, όταν μόνο δύο χώρες επέτρεπαν στις γυναίκες να ψηφίζουν, έναντι σχεδόν το καθολικό δικαίωμα ψήφου σήμερα, με τις γυναίκες να εκλέγονται για να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις σε κάθε ήπειρο. Αλλά, είπε: «Υποψιάζομαι ότι οι θαρραλέες πρωτοπόρισες θα έβλεπαν τον κόσμο μας σήμερα, με ένα μείγμα υπερηφάνειας και απογοήτευσης. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως τον προηγούμενο αιώνα υπήρξε μία άνευ προηγουμένου επέκταση των νομικών δικαιωμάτων των γυναικών και καθορίζοντας τις γυναίκες. Πράγματι, η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών μπορεί να διεκδικήσει μία από τις πιο βαθιές κοινωνικές επαναστάσεις που ο κόσμος έχει δει ... "Παρά την πρόοδο αυτή κατά τον τελευταίο αιώνα, οι ελπίδες της ισότητας που εκφράζονται από την πρώτη Διεθνή Ημέρα Γυναικών απέχουν πολύ από το να έχουν υλοποιηθεί. Σχεδόν δύο στους τρεις αναλφάβητες-ους ενήλικες είναι γυναίκες.

Τα κορίτσια εξακολουθούν να είναι λιγότερο πιθανό να πάνε στο σχολείο από ότι τα αγόρια. Κάθε 90 δευτερόλεπτα κάθε μέρα, μια γυναίκα πεθαίνει στην εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, λόγω των επιπλοκών που σχετίζονται παρά το ότι διαθέτουμε τις απαιτούμενες γνώσεις και πόρους για να κάνουμε τη γέννηση ασφαλή", πρόσθεσε. Τόνισε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια εργασία, και σε πολλές χώρες έχουν άνιση πρόσβαση στη γη και τα κληρονομικά δικαιώματα. Παρά τις υψηλού προφίλ-διακεκριμένες προόδους, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το 19% εκατό των νομοθετικών σωμάτων, 8% των διαπραγματευτριών ειρήνης, και υπάρχουν μόνο 28 γυναίκες ηγέτιδες χωρών ή κυβερνήσεων, σημείωσε. «Εγώ η ίδια έχω δει τι οι γυναίκες, συχνά και στις πιο δύσκολες συνθήκες, μπορούν να επιτύχουν για τις οικογένειες και τις κοινωνίες τις, αν τις δοθεί η ευκαιρία», δήλωσε η κα Bachelet, πρώην προεδρίνα της Χιλής. «Η δύναμη, η βιομηχανία και η σοφία των γυναικών παραμένουν οι μεγαλύτεροι ανεκμετάλλευτοι πόροι της ανθρωπότητας. Εμείς απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα 100 χρόνια για να απελευθερωθεί το δυναμικό αυτό".

Η Ύπατη Αρμόστρια του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Navi Pillay αφιέρωσε το μήνυμά της στις θαρραλέες γυναίκες και στο ρόλο που διαδραμάτισαν στα πρόσφατα ειρηνικά μαζικά κινήματα που έφεραν την ανατροπή των περιχαρακωμένων ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου. «Το έργο, ωστόσο, απέχει πολύ από το τέλος-δεν τελείωσε», είπε. "Σε αυτές τις στιγμές της ιστορικής μετάβασης στην Αίγυπτο και την Τυνησία, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί πως τα δικαιώματα των γυναικών δεν τίθενται κατά μέρος ως κάτι που πρέπει να εξετάσουν αφ' ότου κερδιθούν οι “κρίσιμες” μεταρρυθμίσεις. Τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των νέων προτεραιοτήτων”. Σημείωσε τις ανησυχίες τις πως οι συνταγματικές αναθεωρήσεις και η ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται χωρίς την πλήρη συμμετοχή των γυναικών. "Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με το περιεχόμενο ορισμένων προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο είναι εντελώς διακρίσεις», είπε. "Οι γυναίκες και οι άνδρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πρέπει να εξασφαλίζουν πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει".

Παντού στον κόσμο, σημαντικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών παραμένουν, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τους μισθούς, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι γυναίκες, ενώ οι κύριες παραγωγοί τροφίμων στον κόσμο και οι ώρες εργασίας τις είναι περισσότερες από αυτές των ανδρών, οι γυναίκες κερδίζουν μόνο το 10% του παγκόσμιου εισοδήματος ενώ κατέχουν λιγότερο από το 1% των ακινήτων σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνονται, επίσης, είναι σχεδόν τα δύο τρίτα των 759 εκατομμύρια αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο (506 εκατομμύρια γυναικών είναι αναλφάβητες). Υπογραμμίζοντας τις πολλές προόδους στην υγεία των γυναικών και των κοριτσιών στις τελευταίες 100 χρονιές, όπως οι μεταρρυθμίσεις της ελάχιστης ηλικίας συναίνεσης γάμου και της σεξουαλικής συνεύρεσης, ασφαλείς αμβλώσεις, την αντισύλληψη, την μαστογραφία, καθώς και την πρόοδο προς τον τερματισμό της σεξουαλικής και σεξιστικής βίας, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών, η Margaret Chan Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) των Ηνωμένων Εθνών τόνισε επίσης ότι η υγεία των γυναικών περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την αναπαραγωγή. "Είμαστε επίσης αντιμέτωπες με τις προκλήσεις», είπε. "Τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και τα ποσοστά του Hiv μεταξύ των νέων γυναικών εξακολουθεί να είναι υψηλά, η κατανάλωση καπνού στις γυναίκες αυξάνεται, η σεξουαλική και άλλες μορφές βίας λόγω φύλου εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες, και υπάρχει ένα όλο και πιο βαρύ φορτίο των μη μεταδοτικών ασθενειών στις γυναίκες», Πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η έλλειψη παιδείας επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, τα ποσοστά των καπνιστριών, καθώς και τη πρόληψης του Hiv.


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.3.11 και την μεταφράσαμε από την UN News service στην http://www.un.org/News στην http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=37703&Cr=women&Cr1=&Kw1=Margaret+Chan&Kw2=&Kw3=