26 Μαρ 2011

Μόλις το 27% των γυναικών είναι διευθύντριες στα ΜΜΕ

Έρευνα σε 59 χώρες και 500 ΜΜΕ
Διεύθυνση γένους αρσενικού

Μπορεί οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια να έχουν κατακτήσει σημαντικούς τομείς της ανεπτυγμένης κοινωνίας, αλλά όπως φαίνεται ο δρόμος για την πλήρη ισότητα είναι ακόμη μακρύς.

Ειδικά στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, καθώς όπως αποκαλύπτεται σε παγκόσμια έκθεση, που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον, διαπιστώνεται ότι οι άνδρες καταλαμβάνουν τη συντριπτική πλειονότητα των διευθυντικών θέσεων στα ΜΜΕ, με ποσοστό που φτάνει το 73%!

Σε αυτή την εκτενή έρευνα-μελέτη, την οποία παρήγγειλε το Διεθνές Ιδρυμα Γυναικών-στελεχών σε ΜΜΕ (Internanional Women's Media Foundation, IWMF) για να εξετάσει εκ του σύνεγγυς την ισότητα των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνεται ακόμη ότι οι άνδρες δημοσιογράφοι κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τις γυναίκες (36%).

"Αν και υπήρξαν κάποια κέρδη από τη δεκαετία του '90, οι γυναίκες έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να αποκτήσουμε ισοτιμία έναντι των εργαζομένων στη βιομηχανία των ειδήσεων παγκοσμίως", λέει η διευθύντρια του Ιδρύματος Liza Gross.

"Σε πολλές περιοχές του κόσμου η δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογραφισών είναι ένα θέμα", προσθέτει η ίδια στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (www. iwmf.org) και καταλήγει: "Για πρώτη φορά έχουμε συλλέξει επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την πραγματική εικόνα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που εργάζονται στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης. Οι γυναίκες σε κάθε περιοχή του κόσμου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, είτε πρόκειται για χαμηλότερους μισθούς από αυτούς των ανδρών συναδέλφων τους είτε για αδυναμία -έλλειψη παρουσίας- πρόσβασης στα κέντρα λήψεων αποφάσεων".

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έγινε σε 59 χώρες και συμμετείχαν 500 Μέσα (τηλεοράσεις, ραδιοφωνικοί σταθμοί και εφημερίδες), προκύπτει ακόμα ότι ο αριθμός των γυναικών στα ΜΜΕ ποικίλλει δραματικά από την περιοχή και τη θέση της εταιρείας. Ορισμένες μεμονωμένες χώρες έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών σε σχέση με άλλες.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες υπερτερούν αριθμητικά έναντι των γυναικών με αναλογία 6-1. Στην Ασία και την Αυστραλία οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 13% αυτών που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα, στις ΗΠΑ το ποσοστό φτάνει το 41% ενώ στη Νότια Αφρική οι γυναίκες ξεπερνούν τους άνδρες αφού κατέχουν το 79,5%!

Η μελέτη του IWMF, στην οποία συμμετείχαν 170.000 άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως, έδειξε ακόμη ότι η εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικές και διευθυντικές θέσεις στην Ανατολική Ευρώπη (33% και 43% αντίστοιχα) και στις σκανδιναβικές χώρες της Ευρώπης (36% και 37%, αντίστοιχα) είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, τα οποία παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στη διεθνή διάσκεψη γυναικών-στελεχών σε ΜΜΕ, που γίνεται στο Πανεπιστήμιο «George Washington Jack Morton Auditorium» στην Ουάσιγκτον, θα απασχολήσουν περισσότερες από 75 γυναίκες απ' όλο τον κόσμο, οι οποίες αναμένεται αύριο, μετά το πέρας των εργασιών, να ψηφίσουν ένα σχέδιο δράσης για την "εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού", όπως λένε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.3.11 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένη από την Νατάσα Μπέρη στην http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/03/2011&id=262163