22 Μαρ 2011

Το Liechtenstein ενέκρινε το "PACS"

Το Κοινοβούλιο του Liechtenstein ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης "PACS" στα λεσβιακά ζευγάρια

Το Κοινοβούλιο του Πριγκιπάτου Liechtenstein ενέκρινε ομόφωνα στις 16.3.11 το βράδυ τη νομοθεσία Συμφώνου Συμβίωσης. Παρόμοια με το μοντέλο της Ελβετίας, αυτή η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, εκτός αν τεθεί σε δημοψήφισμα.

Το σύμφωνο συμβίωσης του Λιχτενστάιν δεν αναφέρεται, όπως η Ελβετία,σ την παιδοθεσία. Απαγορεύει επίσης στα λεσβιακά ζευγάρια τη χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τη δωρεά σπέρματος. Το σύμφωνο συμβίωσης δίνει τα ίδια δικαιώματα όπως στο γάμο στα φορολογικά, στα κληρονομικά, στη κοινωνική ασφάλιση, στην επαγγελματική σύνταξη και την πολιτογράφηση.

Η πιθανότητα δημοψηφίσματος είναι απίθανη
Χωρίς την υποβολή των υπογραφών που απαιτούνται για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους μέσα σε μια έντονα καθολική χώρα, το σύμφωνο συμβίωσης είναι το πιθανότερο πως τελικά θα ισχύσει.

Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ σαφές στο Κοινοβούλιο ώστε να προβεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε την Πέμπτη στην Hans Gassner, μέλος της επιτροπής του λαϊκού κινήματος Καθολικό Σύμβολο της Πίστεως. Όλα τα μέρη εξέφρασαν ικανοποίησή για τη νομοθεσία συμφώνου συμβίωσης. "Αλλά εάν κάποιες δρομολογήσουν ένα δημοψήφισμα, θα τις στηρίξουμε".

Μάχη επιστολών στα ΜΜΕ
Η ομόφωνη ψήφος των 25 βουλευτίνων αντιπαραβάλει μάλιστα τη μάχη μεταξύ υποστηρικτριών και αντιπάλων πριν από λίγους μήνες, με επιστολές. Ο Επίσκοπος Haas, Αρχιεπίσκοπος των υπερσυντηρητικών του Βαντούζ, είχε μιλήσει για "σκάνδαλο" περιγράφοντας "τη νομική αναγνώριση ως μια βαριά αμαρτία".

Ο πρώην σκιέρ του Λιχτενστάιν, Marco Buechel, έχει πάρει θέση υπέρ του συμφώνου συμβίωσης. Μιλώντας για τις αντίπαλες, βρήκε τις απόψεις τις "σκονισμένες","περιφρονητικές προς την ανθρωπότητα" και πως παράγουν "διακρίσεις". Διεκδίκησε "το τέλος της υποκρισίας".


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.3.11 και την μεταφράσαμε από την Le matin στην http://www.lematin.ch/actu/monde/parlement-liechtenstein-adopte-pacs-395816

Η φωτογραφία είναι το έργο Embracing couple Αγκαλιασμένο ζευγάρι του Peter Paul Rubens