30 Μαρ 2011

Οι πρώτες στο κόσμο λεσβίες που νυμφεύθηκαν, Helene Faasen και Anne-Marie

Το πρώτο στο κόμσο ζευγάρι λεσβιών που νυμφεύθηκε, γιορτάζουν τη 10η επέτειο του γάμου τις

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

Το ζευγάρι "νυμφεύθηκε από αγάπη, όχι για πολιτικές αιτίες”
Έχουν οικογένεια, εργασία, σπίτι, μια σκύλα και δύο κουνέλια

"Πρέπει επίσης να γκρινιάζουμε στα παιδιά μας το πρωί"

Το ζευγάρι των λεσβιών από την Ολλανδία, η Helene Faasen και η Anne-Marie πέρασαν στο βιβλίο της Ιστορίας πριν από 10 χρόνια ως το πρώτο ζευγάρι λεσβιών στο κόσμο που νυμφεύθηκαν, μια διάκριση που ως σήμερα απασχολεί τις ακτιβίστριες.
"Είμαστε νυμφευμένες από αγάπη, όχι για πολιτικές αιτίες. Αλλά φυσικά είχαμε επίγνωση ότι ήταν μια ιστορική στιγμή", δήλωσε η Anne-Marie, βοηθός συμβολαιογραφείου και λεσβία ακτιβίστρια, πριν από την 10η επέτειό τις την Παρασκευή 25 Μάρτη.

Με την δημοσιοποίηση του γάμου στο παγκόσμιο τύπο, "θέλαμε να κάνουμε τις άλλες ανθρώπους να σκεφτούν πόσο φρικτό είναι να στερούνται οι λεσβίες κάτι που είναι φυσικό δικαίωμα για τις ετερό", πρόσθεσε η σύζυγός της, 44χρονη συμβολαιογράφισα Helene Faasen.

"Μια ετερό δεν χρειάζεται ποτέ να σκεφτεί για το αν επιτρέπεται να παντρευτεί ή όχι, χρειάζεται απλώς να είναι αρκετά τυχερή να βρει τον έρωτα της ζωής της".

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το γάμο των λεσβιών, το 2001. Η Helene και η Anne-Marie, παραδοσιακές και οι δύο, φόρεσαν νυφικά και ήταν το πρώτο ζευγάρι που νυμφεύθηκε μαζί με άλλα τρία ζευγάρια που ακολούθησαν στο Άμστερνταμ την 1η Απριλίου 2001 από τον τότε δήμαρχο Job Cohen.

Από τότε, σχεδόν 15.000 Lgbtiq ζευγάρια έχουν τελέσει γάμο στις Κάτω Χώρες - περίπου 2% του συνολικού αριθμού των γάμων μεταξύ 2001 και 2010, βάσει στοιχείων από την Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την COC την παλαιότερη Lgbtiq MKO στο Άμστερνταμ, υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο Lgbtiq στην Ολλανδία στο σύνολο πληθυσμού των 16,7 εκατομμυρίων.

Η Anne-Marie και η Helene ζουν με τα δυο τις παιδιά, την 9χρονη Myrthle και τον 10χρονο Nathan, στη Μάαστριχτ στη νότια Ολλανδία, όπου η Anne-Marie λέει ότι αγαπά να περνά τον ελεύθερο χρόνο της μαγειρεύοντας και η Helene χαλαρώνει με το να ασχολείται με τον κήπο.

Όπως και πολλές άλλες, έχουμε μια οικογένεια, μια δουλειά, ένα σπίτι, μια σκύλα και δύο κουνέλια,''είπε η κα. Anne-Marie, όπου συνάντησε "την αγάπη της ζωής μου” σε ένα ραντεβού στα τυφλά, το 1998.

“Το πρωί, πρέπει επίσης να γκρινιάζουμε με τα παιδιά μας για να βγούν από το κρεβάτι και να φάνε πρωινό ... όλα είναι πολύ κανονικά", πρόσθεσε.

Τα παιδιά, είπε η Helene, αποδέχονται την οικογένεια τις-τους, "ως μια από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν".

«Η μόνη ένσταση που ο γιος μας είχε πάντα ήταν πως χρειάζεται να κάνουν διπλή δουλειά για την Γιορτή της Μητέρας».

Το ζευγάρι είναι υπερπροστατευτικό στην ιδιωτική τις ζωή, επιμένει να δώσει την συνέντευξη, στο Άμστερνταμ, στο γραφείο της Helene και όχι στο σπίτι, αλλά λένε ότι άρουν το πέπλο της διακριτικότητας σε ειδικές περιπτώσεις.

"Μας αρέσει να δείχnουμε πόσο πολύ βαρετές και κανονικές είμαστε”, είπε η Helene, κλείνοντας το μάτι στη σύζυγό της.
«Δεν είμαστε τα Σόδομα και τα Γόμορα που πολλές άνθρωποι προφανώς αναμένουν να προκύψει από τη νομιμοποίηση του γάμου των λεσβιών».

Δέκα χρόνια μετά το γάμο ορόσημο του λεσβιακού ζευγαριού, ο γάμος των λεσβιών είναι ακόμα παράνομος σε πολλές χώρες. Το λεσβιακό σεξ απαγορεύεται και τιμωρείται σε ορισμένες χώρες, και επισύρει τη θανατική ποινή στο Ιράν.

Ακόμη και στην παραδοσιακά φιλελεύθερη Ολλανδία φαίνεται πως μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει, λέει ο Philip Tijsma.

«Είναι κάπως ειρωνικό επειδή είναι ευκολότερο για τις λεσβίες να εκ-δηλώσουν τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό και να είναι ανοικτές για τη σεξουαλικότητά τις, είναι επίσης πιο ορατες και πιο εύκολο να γίνουν στόχος λεσβοφοβίας», είπε.
Το 2009, συνολικά σε 428 λεσβοφοβικά περιστατικά, σχεδόν το ένα πέμπτο αφορούσε σωματική βία, έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα - μια αύξηση 13% για το 2008, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αστυνομίας.

Μια πρόσφατη μελέτη του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι επτά στις δέκα Lgbtiq έχουν αντιμετωπίσει σωματική ή λεκτική βία στη ζωή τις.
Σχεδόν το ήμισυ των Ολλανδέζων-ων που ρωτήθηκαν σε μια πρόσφατη έρευνα δήλωσαν ότι βρίσκουν απαράδεκτο να δούν δύο Lgbtiq να φιλιούνται δημοσίως.

«Ως λεσβία, όλος ο κόσμος ασχολείται με την ιδιωτική ζωή μας, ακόμα κι αν δεν είμαστε κάτι περίεργο ή τέρας ή τρομακτικό για τα παιδιά. Ο κόσμος έχει, βεβαίως, προκαταλήψεις», είπε η Helene.

Την 1η Απριλίου, το ζευγάρι των λεσβιών θα σηματοδοτήσει την επέτειό τις, όπως ακριβώς και με το γάμο τις, δημόσια - στο Τύπο και σε μια έκθεση φωτογραφίας που διοργανόνεται από το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ για να τιμήσει την μνήμη της ιστορικής ημέρας τις.

"Ήμασταν τυχερές που άλλες είχαν αναλάβει την μάχη και κατέστησαν δυνατό για μας να νυμφευθούμε” είπε η Anne-Marie.

«Αν άλλες άνθρωποι μάς χρειάζονται τώρα, ειδικά σε χώρες όπου δεν είναι ακόμα νομικά αναγνωρισμένος ο γάμος, θέλουμε να είμαστε εκεί για αυτές".


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.3.11 και την μεταφράσαμε από την Couriermail.com γραμμένη από την Mariette Le Roux στην http://www.couriermail.com.au/news/world/worlds-first-legally-wed-lesbian-couple-celebrates-their-10th-wedding-anniversary/story-e6freoox-1226030866529
Στην φωτογραφία είναι η Helene και η Anne-Marie