27 Μαρ 2011

Πράσινη κάρτα σε λεσβιακό ζευγάρι;

Ένα ζευγάρι λεσβιών στις Ην. Πολιτείες είναι το πρώτο ζευγάρι που επιτυχώς σταμάτησε τις εκκρεμείς διαδικασίες απέλασης βασιζόμενες στην οικογενειακή τις κατάσταση.

Οι Κυβερντικές δικηγορίνες συμφώνησαν να αναστείλουν την απέλαση της Monica Alcota και της Cristina Ojeda μετά τη απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να μην υπερασπιστεί το Άρθρο 3 της DOMA - νόμου Υπεράσπισης του Γάμου.

Οι δυο λεσβίες, που νυμφεύθηκαν πέρυσι στο Κονέκτικατ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διαδικασίες απέλασης της Monica Alcota και να επιστρέψει στην Αργεντινή.

Την Τρίτη, μια δικηγορίνα Μεταναστεύσεως και Τελωνειακής Επιβολής δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να διακόψει την υπόθεση Ην. Πολιτειών κατά της Monica Alcota, δίνοντας χρόνο στη Cristina Ojeda ώστε να αρχίσει τη διαδικασία πράσινης κάρτας για την σύζυγό της. Το ζευγάρι θα εμφανιστεί στο δικαστήριο και πάλι τον Δεκέμβριο για να επανεξετάσει την πρόοδο της αναφοράς της.

«Σίγουρα μας δίνει μεγαλύτερη ελπίδα», είπε η δικηγορίνα της κα. Ojeda. "Είναι η πρώτη φορά που κάποια είναι πρόθυμη να μας αφήσει να ακολουθήσουμε την υπόθεσής μας και πιστεύει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα".
Παρά την επιτυχία της υπόθεσης των λεσβιών Monica Alcota και Cristina Ojeda αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι σίγουρο για άλλα λεσβιακά ζευγάρια σε παρόμοια θέση. Παρά το γεγονός ότι το Άρθρο 3 κρίθηκε αντισυνταγματικό από το 2010, υπάρχει αισθητή υποστήριξη για την υπεράσπιση του νόμου της DOMA.

Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα για την εξίσωση των δικαιωμάτων στα νυμφευμένα λεσβιακά ζευγάρια βάσει της νομοθεσίας των Ην. Πολιτειών.

Η δικηγορίνα του λεσβιακού ζευγαριού, Lavi Soloway, είπε: "Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά σε μια διαδικασία απέλασης, το δικαστήριο και η κυβέρνηση έχουν εξετάσει ένα νυμεφευμένο ζευγάρι λεσβιών και έχουν θεωρήσει ικανοποιητικά πως θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα γάμο με βάση την περίπτωση της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή του νομικού τοπίου".


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.3.11 και την μεταφράσαμε από την Diva magazine στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#8175

Στην φωτογραφία είναι η Monica Alcota και η Cristina Ojeda