15 Μαρ 2011

Η πρόοδος στο γάμο των λεσβιών

Μια δεκαετία μετά, η πρόοδος στο γάμο των λεσβιών
Αλλά ακόμη και όταν οι νόμοι άλλαξαν, ανένδοτη πόλωση εξακολουθεί να υφίσταται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

(Νέα Υόρκη) - Δέκα χώρες σε τρεις ηπείρους έχουν νομιμοποιήσει το γάμο των λεσβιών την προηγούμενη δεκαετία, αλλά η διάκριση εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και σε εκείνες τις χώρες, ανέφερε σήμερα η HRW - Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο πρώτος γάμος λεσβιών πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία την 1η Απριλίου 2001.

"Το γεγονός ότι ο γάμος των λεσβιών έχει νομιμοποιηθεί σε τρεις ηπείρους καταδεικνύει την πρόοδο στην ισότητα", δήλωσε ο Boris Ο. Dittrich, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος Lgbtiq δικαιωμάτων της Human Rights Watch. "Ωστόσο, ενώ το δικαίωμα του γάμου των λεσβιών μπορεί να θεωρηθεί ως το τελευταίο βήμα στον τερματισμό των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, η νομιμοποίηση δεν θέτει τέρμα στις διακρίσεις, είτε από δημόσιες υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα".

Οι διακρίσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις χώρες όπου ο γάμος των λεσβιών έχει νομιμοποιηθεί, αν και σε μεγαλύτερη έκταση σε ορισμένες χώρες από ό, τι σε άλλες, δήλωσε η HRW.

Από το 2001, ακολουθώντας το παράδειγμα της πρωτοπόρας Ολλανδίας, ο γάμος των λεσβιών νομιμοποιήθηκε στο Βέλγιο (2003), Ισπανία (2005), Καναδάς (2005), Νότια Αφρική (2006), Νορβηγία (2009), Σουηδία (2009), Πορτογαλία (2010), Ισλανδία (2010), και την Αργεντινή (2010). Από το 2010, ο γάμος των λεσβιών, ήταν νόμιμος στην Πόλη του Μεξικού, ομοσπονδιακή περιφέρεια, και αναγνωρίζεται από όλες τις άλλες πολιτείες του Μεξικού. Αρκετές Πολιτείες των Ην. Πολιτειών αναγνωρίζουν επίσης το γάμο των λεσβιών.

«Είναι αναπόφευκτο πως περισσότερα έθνη που είναι ανοικτά τον τερματισμό των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου θα ακολουθήσουν αυτές τις 10 χώρες", δήλωσε ο Dittrich. "Η τάση νομιμοποιήσης του γάμου των λεσβιών είναι ασταμάτητη”.

Χώρες όπου οι δικαιακές, πολιτικές ή νομικές διαδικασίες αναγνώρισης του γάμου των λεσβιών έχει αρχίσει, συμπεριλαμβανομένων του Νεπάλ, της Σλοβενίας και της Αυστραλίας, θα εντάξουν το γάμο, δήλωσε η HRW.

Ορισμένες χώρες, έχουν κάνει ένα ακόμη θετικό βήμα, έχουν επίσης αναγνωρίσει το γάμο των λεσβιών που πραγματοποιείται σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Νέα Ζηλανδία, του Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των Ην. Πολιτειών, δήλωσε η HRW.

Πολλές άλλες χώρες έχουν νομοθεσία που αναγνωρίζουν τις λεσβιακές σχέσεις, με τη μορφή συμβίωσης ή σύμφωνα συμβίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα λεσβιακά ζευγάρια έχουν πολλά από τα δικαιώματα των ετερό παντρεμένων ζευγαριών. Ωστόσο, ο πολιτικός γάμος σε αυτές τις χώρες είναι αποκλειστικά για ετερό ζευγάρια.

Μια έρευνα από την HRW σε Lgbtiq ομάδες 10 χωρών, στις οποίες ο γάμος των λεσβιών είναι νόμιμος, για το τι ελπίζουν να επιτύχουν μέσα στις επόμενες πέντε με δέκα χρονιές διαπιστώθηκε διακύμανση προτεραιοτήτων, αλλά ορισμένες έχουν κοινό έδαφος.

"Στις περισσότερες χώρες, το δικαίωμα των τρανς να αναγνωρίζονται ενώπιον του νόμου χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε μη αναστρέψιμη στείρωση είναι μια υψηλή προτεραιότητα", είπε ο Dittrich. "Η καταπολέμηση της λεσβοφοβίας, αμφιφοβίας και τρανσφοβίας στις νέες μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια άλλη, και η παύση της βίας και της επιθετικότητας από ιδιώτες, από τις οικογένειες και από ομάδες σε άγνωστες στο δρόμο, είναι κοινός παρονομαστής”.


Την είδηση την βρήκαμε στις 4.3.11 και την μεταφράσαμε από την HRW στην http://www.hrw.org/en/news/2011/03/14/decade-progress-same-sex-marriages

Η φωτογραφία είναι το έργο Bathers του Alexei Venetsianov