11 Μαρ 2011

Ουγγαρία, θέτει διακρίσεις στο σύνταγμά της

Σχέδιο συντάγματος της Ουγγαρίας: Ένα ανησυχητικό σημάδι για την προεδρία της ΕΕ

Νέο σύνταγμα της Ουγγαρίας θα μπορούσε να περιορίσει τον εθνικό ορισμό της οικογένειας σε γόνιμα, ετερόφυλα ζευγάρια, να αρνηθεί την προστασία από τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να εμποδίσει την πρόσβαση στην άμβλωση, προέκυψε χθες. Η Ουγγαρία κατέχει σήμερα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Ιούνιο 2011.

Χθες, ο κυβερνητικός συνασπισμός δημοσίευσε το σχέδιο νόμου για ένα νέο σύνταγμα (στην ουγγρική), με την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το κείμενο στις 18 Απριλίου. Σε αυτό το σχέδιο, η Ουγγαρία είναι υποχρεωμένη να «προστατεύσει το θεσμό του γάμου ως μια κοινότητα ζωής που βασίζεται στην εθελοντική απόφαση μιας γυναίκας και ένός άνδρα", και να εξετάσει την οικογένεια ως “εγγύηση για την επιβίωση του έθνους”.

Παρά το γεγονός ότι η διατύπωση απαγορεύει ρητά τις διακρίσεις λόγω "φυλής, χρώματος, φύλου, αναπηρίας, γλώσσας, θρησκευτικών, πολιτικών ή άλλων απόψεων, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων" ή "γέννησης", οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου θα παραμείνουν συνταγματικές. Το κείμενο φαίνεται να απαγορεύει επίσης την άνευ όρων άμβλωση, δηλώνοντας ότι "η ζωή του εμβρύου πρέπει να προστατεύονται από τη στιγμή της σύλληψης".

Το Οικογενειακό Δίκαιο είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των χωρών μελών της Ευρ.Ένωσης, αλλά ως σημερινή προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο εξωτερικό, και να προεδρεύει στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις.

Η Ulrike Lunacek ευρωβουλευτίνα, Συμπρόεδρος της Διακομματικής Lgbtiq Ομάδας, είπε: "Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε το νόμο για ΜΜΕ της Ουγγαρίας. Και εδώ έρχεται ένα ακόμη εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι από την ουγγρική κυβέρνηση, που δεν εφάπτεται με τις κοινές αξίες της ΕΕ, της ελευθερίας και της προστασίας των μειονοτήτων. Η Προεδρία της ΕΕ πρέπει να δράσει με βάση αυτές τις κοινές αξίες: αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύουν τις διακρίσεις για όλους τους λόγους, που περιλαμβάνει ρητά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου. Τα ιδρυτικά-καταστατικά κείμενα ενός έθνους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των πολιτικών συμφερόντων μιας κυβέρνησης".

Η Sophie in't Veld ευρωβουλευτίνα, αντιπροεδρίνα της διακομματικής Lgbtiq ομάδας, πρόσθεσε: "Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας δήλωσε ότι πρέπει να« μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος". Αυτό θα πρέπει να είναι μέρος της! Προτρέπουμε έντονα τα ουγγρικό κοινοβούλιο να επανεξετάσει τις συνέπειες της άρσης των διακρίσεων ως εθνική πολιτική. Είναι ντροπή το γεγονός ότι μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατοχυρώνει τις διακρίσεις στο σύνταγμά της".


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.3.11 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.lgbt-ep.eu/press-releases/hungary-draft-constitution-worrying-signal-for-eu-presidency/