7 Δεκ 2010

Η νομοθεσία για την εξωσωματική γονιμοποίηση κάνει διακρίσεις εις βάρος των λεσβιών

Η νομοθεσία για την εξωσωματική γονιμοποίηση κάνει διακρίσεις εις βάρος των λεσβιών

Η καθεμία στην Ολλανδία έχει το δικαίωμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, στην πράξη, η IVF νομοθεσία είναι περίπλοκη και κάνει διακρίσεις σε βάρος των λεσβιακών ζευγαριών. Η ολλανδική ΜΚΟ COC για τα Lgbtiq δικαιώματα και η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης θέλουν να αλλάξει η νομοθεσία.

Τον περασμένο μήνα, το Ιατρικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Leiden αρνήθηκε να παρέχει εξωσωματική γονιμοποίηση σε ένα ζευγάρι λεσβιών. Μία από τις λεσβίες δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό: "Όταν απάντησα ότι αυτό ήταν καθαρή διάκριση, η γιατρίνα απάντησε "Ναι, αυτό είναι σωστό, αλλά είναι πολιτική του νοσοκομείου. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για σένα".

Η 28χρονη Senaida και η 23χρονη συντρόφισά της Alida είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση επειδή είναι λεσβίες. Αν μια από αυτές είχε πάει στο νοσοκομείο με ένα δότη σπέρματος και παρίστανε την ετερό, δεν θα υπήρχε ούτε θα υπάρξει πρόβλημα, τις είπε η γιατρίνα.

Τράπεζα σπέρματος
Η "Νομοθεσία Ασφάλειας και Ποιότητας Σωματικών Υλικών", η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2003, διαφοροποιεί το σπέρμα μεταξύ του σύζυγου, συντρόφου και το σπέρμα από «γνωστό δότη». Σε ετερό ζευγάρια, ο άνδρας δεν χρειάζεται να εξετάσει το σπέρμα του για ασθένειες. Αλλά τα ζευγάρια λεσβιών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν έναν δότη σπέρματος πρέπει να εξετάσουν τα σπερματοζωάρια σε μια τράπεζα σπέρματος. Αυτό ισχύει και για τις ανύπαντρες γυναίκες και τα ετερό ζευγάρια, όταν ο σύζυγος, σύντροφος είναι στείρος.

Το νοσοκομείο Leiden δεν έχει τράπεζα σπέρματος, οπότε το λεσβιακό ζευγάρι απομακρύνθηκε. Το νοσοκομείο θα μπορούσε να επιδιώξει τη συνεργασία με μια τράπεζα σπέρματος, αλλά δεν το έπραξε. Άλλα νοσοκομεία χρησιμοποιούν συνήθως τράπεζες σπέρματος ή έχουν δικές τους εγκαταστάσεις εξετάσεων.

Πρακτικές συνέπειες
Η Senaida και Alida στράφηκαν προς την Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης και υπέβαλλαν καταγγελία. Η Barbara Bos, νομική σύμβουλος της Επιτροπής, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Ωστόσο, έκανε σχόλιο για μια καταγγελία που υποβλήθηκε από ένα ζευγάρι λεσβιών το 2009, στην αυτή την υπόθεση, η Επιτροπή έκρινε ότι το νοσοκομείο θα ήταν δύσκολο να επικριθεί για την τήρηση της νομοθεσίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι που ο νόμος είναι δυσμενής για τα λεσβιακά ζευγάρια.

“Στην προηγούμενη υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία καθιστά πιο δύσκολο για τα λεσβιακά ζευγάρια να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση. Πιστεύουμε ότι, όταν η νομοθεσία καταρτίστηκε, καμιά δεν κατάλαβε τι οι πρακτικές συνέπειες θα είχε".

Ο Philip Tijsma της COC θεωρεί πως το λεσβιακό ζευγάρι έχει δικαίωμα να στραφεί στην Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης. "Μετά από όλα, οι γιατρίνες τις είπαν ρητά ότι δεν θα τις παρέχουν την αγωγή", επειδή είναι λεσβίες”." Ο κ. Tijsma θεωρεί το νοσοκομείο θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες ζητώντας τις υπηρεσίες μιας τράπεζας σπέρματος.

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
Αλλά είναι η ίδια η νομοθεσία η οποία εισάγει διακρίσεις: "Καθιστά πιο δύσκολο για τα λεσβιακά ζευγάρια να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση, γιατί το σπέρμα του δότη πρέπει να εξεταστεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει: να απαλλαγούμε από την εξέταση".

Ο κ. Tijsma θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνεται διάκριση: "Η εξέταση τεχνικής γονιμοποίησης φτάνει στο τέλος της. Υπάρχει πάντα μια σχέση εμπιστοσύνης με τον δότη, η οποία είναι μια εξέταση που δεν είναι απαραίτητη. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σπέρμα, αυτό θα έρθει στο φως έτσι κι αλλιώς. "Μετά από όλα, ο άνδρας σε ετερό ζευγάρι μπορεί να έχει σχέσεις και να μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Έτσι, η αρχή ότι το σπέρμα τους, δεν χρειάζεται να εξετασθεί είναι λάθος".

Η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης και η COC θέλουν η Υπουργίνα Υγείας κα. Edith Schippers να αλλάξει την νομοθεσία ώστε να μην κάνει διακρίσεις. Οι ερωτήσεις έχουν τεθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά μέχρι στιγμής η υπουργίνα δεν έχει απαντήσει.

Οι λίστες αναμονής
Εν τω μεταξύ η Senaida και η Alida προσπαθούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση σε άλλο νοσοκομείο. Αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο, όσο οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες. Και δεδομένου ότι οι άνδρες δεν έχουν τη δυνατότητα να δωρίσουν το σπέρμα ανώνυμα, υπάρχουν λιγότεροι δότες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 6.12.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.rnw.nl/english/article/test-tube-law-discriminates-against-lesbians