Ερευνήτριες αναφέρουν ενδεχόμενη θεραπεία της λοίμωξης από τον hiv, άλλες αναφέρουν τους κινδύνους
CNN ερευνήτριες στη Γερμανία αναφέρουν ότι μπορεί να έχουν θεραπεύσει έναν άνθρωπο από την λοίμωξη hiv. Αν αληθεύει, που θα αποτελέσει μια επιστημονική πρόοδο, αλλά όχι κατ 'ανάγκη εκ των προτέρων θεραπεία, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνήτριες που είναι εξοικειωμένες με αυτό το έργο.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο online περιοδικό Blood, οι ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Charite-Ιατρικής στο Βερολίνο θεράπευσαν άνθρωπο από τη λοίμωξη ο οποίος είχε επίσης οξεία μυελογενή λευχαιμία – μια μορφή καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος - με την αποδυνάμωση-εξάλειψη του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του εξ' αιτίας υψηλής δόσης χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας εφάρμοσαν θεραπευτική αγωγή με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Τα βλαστικά κύτταρα είναι ανώριμα κύτταρα όπου μπορούν να ωριμάσουν μέσα στα κύτταρα του αίματος.
Κατά τον χρόνο της μεταμόσχευσης, η οποία συνέβη το Φεβρουάριο του 2007, σταμάτησε τη λήψη αντι-hiv φαρμάκων.
Γιατί η προωθούμενη θεραπεία του hiv δεν είναι παγκόσμια-καθολική
Δεκατρείς μήνες αργότερα, μετά από μια υποτροπή της λευχαιμίας, υποβλήθηκε σε ένα δεύτερο κύκλο αγωγής με μια ακόμη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από τον ίδιο δότη.
Τα βλαστικά κύτταρα του δότη περιείχαν μια σπάνια, κληρονομική μετάλλαξη γονιδίων που τα έκανε από τη φύση τους ανθεκτικά στη μόλυνση του ιού hiv, σύμφωνα με τις συγγράφισσες της έρευνας, με επικεφαλής την Kristina Allers, η οποία υποθέτει ότι ο ιός hiv θα καμφθεί, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί.
Μετά από τρειάμιση χρονιές χωρίς φαρμακευτική αγωγή καταπολέμησης του hiv, ο ασθενής δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ούτε λευχαιμίας ούτε του hiv και το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει αποκατασταθεί στα φυσιολογικά όρια υγείας, αναφέρουν οι ερευνήτριες, καταλήγοντας, “Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν έντονα ότι θεραπεία του hiv έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον ασθενή".
Όμως, οι ερευνήτριες του aids προέβλεψαν πως η έρευνα θα έχει μικρό αντίκτυπο στην πράξη.
«Αυτή είναι πιθανώς μια θεραπεία, αλλά έρχεται το τμήμα του κόστους», δήλωσε ο Δρ Michael Saag, καθηγητής της ιατρικής και διευθυντής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Birmingham Aids Center.
“Γι 'αυτόν για να δεχτεί τα κύτταρα του δότη, έπρεπε να έχει εξουδετερωθεί-αφανίσει όλο του το ανοσοποιητικό σύστημα” και στη συνέχεια να λάβει μεταμόσχευση μυελού των οστών, σημείωσε ο Δρ. Saag. “Το Catch-22 είναι ότι καλύτερο για τους υποψήφιους για θεραπεία, ιδανικά, σε ανθρώπους που είναι υγιείς" και δεν πάσχουν από λευχαιμία.
Η θεραπεία που συνδέεται με την εξουδετέρωση του ανοσοποιητικού συστήματος “είναι πολύ επικίνδυνη”, είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη.
"Ακόμα και αν κάποια δεν πεθαίνει από μια μεταμόσχευση, υπάρχουν επιπλοκές που καθιστούν πολύ δυσάρεστο για τις ανθρώπους να ζουν μετά από μεταμόσχευση”, είπε, αναφέροντας το μόσχευμα έναντι του ξενιστή, όταν η έγχυση των κυττάρων του δότη επιτίθενται στον οργανισμό της ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταμόσχευση αποδεικνύεται θανατηφόρα.
Η μελέτη είναι μια απόδειξη του περιεχομένου “πως η κατανόηση της βιολογίας του ιού hiv είναι σωστή, και ότι αν εξαλειφθούν - όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη - όλα τα κύτταρα του σώματος που παράγουν τον ιό hiv και αντικατασταθούν με μη μολυσμένα κύτταρα, θα έχουμε τη θεραπεία", είπε ο Saag.
Αλλά το να απομείνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV δεν συνδέονται πάντα με την ίδια ζοφερή έκβαση- αποτέλεσμα που ήταν ο κανόνας πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά του hiv αναπτύχθηκαν, είπε.
"Μπορούν οι άνθρωποι να παραμείνουν ζωντανές για όλη τη διάρκεια της ζωής”, είπε. "Αυτό σημαίνει πως αν μια 25χρονη διαγνωστεί σήμερα με τον ιό hiv έχει την δυνατότητα να ζήσει ως τα 80, 85, 90".
Περαιτέρω πιθανή έκκληση για περιορισμό της θεραπείας είναι πως το γεγονός αυτό θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε ασθενή που λαμβάνει θεραπεία, είπε.
"Δεν πρόκειται να έχει εφαρμογή αν δεν αναπτύξουν λευχαιμία ή λέμφωμα και χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών”, δήλωσε ο Saag.
Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, τη χαρακτήρισε ανέφικτη. "Είναι αρκετά δύσκολο να έχετε ένα καλό συμβατό ταίριασμα για μια μεταμόσχευση όπως αυτή”, είπε σε μια δήλωση. "Αλλά πρέπει επίσης να βρείτε (α) συμβατό δότη που έχει αυτό το γενετικό ελάττωμα, και αυτό το ελάττωμα βρίσκεται μόνο στο 1% της καυκάσιας φυλής και το 0% του μέγχρωμου πληθυσμού. Αυτό είναι πολύ σπάνιο".
Αλλά hiv δεν είναι μόνος του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν τον ιό που προκαλεί το aids.
Την είδηση την βρήκαμε στις 15.12.10 και την μεταφράσαμε από την CNN γραμμένη από τον Tom Watkins στην http://www.studentnews.cnn.com/2010/HEALTH/12/14/hiv.infection.cure/index.html