23 Δεκ 2010

Η λεσβία Norma Machado απήχθει και κακοποιήθηκε από την οικογένειά της

Παραγουάη:Λεσβίας, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού της

Στις 7 Απριλίου του 2010, μια 20χρονη λεσβία, η Norma Machado, απήχθει από το σπίτι της στην Asunción, της Παραγουάης από πέντε μέλη της οικογένειας και έναν οικογενειακό φίλο. Την έσυραν σε ένα αυτοκίνητο όπου ασφυκτιούσε, αποπειράθηκαν να την στραγγαλίσουν και υποβλήθηκε σε πολλαπλά χτυπήματα, με αποτέλεσμα σοβαρούς μώλωπες στο σώμα της. Σύμφωνα με τις πολλαπλές αναφορές στις ειδήσεις, ένας από τους απαγωγείς της ήταν ο θείος της, ο Viviano Machado, πρώην διοικητής της Εθνικής Αστυνομίας.

Πηγή: iglhrc.org

Σύμφωνα με την αναφορά που υπέβαλε η Norma Machado στο Αστυνομικό Τμήμα Αριθμός 20 και με την υποβολή στο Γενικό Εισαγγελέα από την οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παραγουάης, Coordinadora Derechos Humanos Paraguay (CODEHUPY), ο απαγωγέας της Norma Machado την πήγε στην Tapiti SRL, ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας-στην οποία ανήκει ο θείος της, Vidal Machado, σημερινό μέλος της Εθνικής Αστυνομίας, απολύθηκε το 2006 επειδή εφέρετο να έχει συμμετάσχει σε εγκλήματα και επαναπροσλήφθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Μάρτιο 2010. Στη Tapiti SRL, η Norma Machado οδηγήθηκε παρά τη θέλησή της και υποβλήθηκε σε τρεις ώρες ταπείνωσης και ανάκρισης για τον λεσβιασμό της. Οι απαγωγείς της τής είπαν πως είναι το "μαύρο πρόβατο" της οικογένειας, που έφερε ντροπή στην οικογένεια, και πως ο τρόπος ζωής της είναι διεστραμμένος. Κατηγόρησαν επίσης συντρόφισά της για εμπορία προσώπων και την κατηγόρησαν για τον λεσβιασμό της Norma Machado. Οι απαγωγείς της Norma Machado της κατέσχεσαν το κινητό και έλεγχαν τα μηνύματά της. Αργότερα την ίδια μέρα, η ίδια οδηγήθηκε παρά τη θέλησή της στο σπίτι της οικογένειάς της στη Villa del Rosario, στην πόλη του San Pedro, όπου παρέμεινε σε κατ' οίκον περιορισμό για εννέα ημέρες, της αρνήθηκαν οποιαδήποτε επικοινωνία προς τα έξω και υπεβλήθει σε περαιτέρω σχετικές ανακρίσεις και απειλές για το σεξουαλικό προσανατολισμό της έως ότου μπόρεσε να δραπετεύσει.

Από τότε που δραπεύτευσε, η Norma Machado έχει κρυφτεί. Προσπάθησε πολλές φορές να λάβει μια απάντηση από τις αρχές, το μόνο αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν η μετάθεση της ευθύνης από το ένα κυβερνητικό γραφείο στο άλλο. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την προστασία της και δεν έχουν προσαχθεί οι δράστες στη δικαιοσύνη.

Ανάληψη δράσεων
Η Οργάνωση για τα Δικαιώματα των Λεσβιών της Παραγουάης Aireana - Grupo de Derechos de las Lesbianas και η Διεθνής Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Λεσβιών, Γκέι (ILGHRC) καλούν σε μια επείγουσα έκκληση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

Η Aireana και η ILGHRC θεωρούν πως οι επιστολές καταδίκης πρέπει να αποσταλούν στην κυβέρνηση της Παραγουάης απαιτώντας την καταδίκη του περιστατικού, μια πλήρη και δίκαιη έρευνα για το τι συνέβη, να τιμωρηθούν όλοι οι δράστες με την μέγιστη ποινή της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή και την υπευθυνότητα όλων των οργάνων της αστυνομίας και των ιδιωτικών παραγόντων ασφάλειας.

Ακολουθήστε αυτή τη σύνδεση για να στείλετε το μήνυμά σας στις αρχές της Παραγουάης
Παρακαλούμε να στείλετε το μήνυμά σας, στις ακόλουθες αρχές της Παραγουάης:
Υπουργείο Εσωτερικών της Παραγουάης
Διευθύντρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών
Υπουργίνα Γυναικών

---- ---- ---- ---- ---- ---- ---
Στις 16 Μαΐου 2010 η Οργάνωση για τα Δικαιώματα των Λεσβιών της Παραγουάης Aireana και η ILGHRC ζήτησαν να σταλθούν επιστολές διαμαρτυρίας στις αρχές της Παραγουάης ώστε να εξετάσουν επειγόντως την απαγωγή και τη βία κατά της Norma Machado λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού της.

Ως αποτέλεσμα αυτής της άμεσης δράσης, η Norma Machado, η συντρόφισά της και τα μέλη της λεσβιακής οργάνωσης Aireana συναντήθηκαν με τον Γενικό Εισαγγελέα της Παραγουάης για να συζητήσουν την ανταπόκριση και τις μελλοντικές δράσεις που πρέπει να γίνουν. Επιπλέον, η CODEHPUY (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Παραγουάης) κατέχει ηγετική θέση στη δικαστική διαδικασία για να εξασφαλίσει μια δίκαιη διερεύνηση της υπόθεσης. Η λεσβιακή οργάνωση Aireana ζήτησε να λάβει οικονομική στήριξη από το Ταμείο Άμεσης Δράσης για τη Norma Machado, την συντρόφισά της και την CODEHPUY για την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας και για την ασφάλεια και την προστασία του θύματος.

Η λεσβιακή οργάνωση Aireana και η ILGHRC ευχαριστεί όλες-ους όσες ανταποκρίθηκαν σε αυτή την άμεση δράση επαγρύπνησης για την υποστήριξή τις.


Την είδηση την βρήκαμε στις 7.4.10 και την μεταφράσαμε από την ILGA στην http://ilga.org/ilga/en/article/mqPPCLV1sH και την δεύτερη στις 16.5.10 στην http://www.iglhrc.org/cgi-bin/iowa/article/takeaction/globalactionalerts/1124.html