4 Δεκ 2010

Η Lawrence Kwataka και η Onkemetse Pule εκ-δηλώθηκαν δημόσια ως λεσβίες

Ένα ζευγάρι λεσβιών είναι οι πρώτες που έκαναν δημόσια εκ-δήλωση στην Μποτσουάνα Botswana, στην υποσαχάρια Αφρική

Ένα ζευγάρι λεσβιών έγραψαν ιστορία στην Botswana με το να γίνουν οι πρώτες που αποκάλυψαν δημοσίως τη σχέση τις, παρά το ότι ο λεσβιασμός είναι παράνομος στη χώρα.

Η 24χρονη, Lawrence Kwataka και η 26χρονη, Onkemetse Pule γνωρίστηκαν μέσω αγελίας στη τοπική εφημερίδα τις, The Voice, δέκα μήνες πριν, και από τότε έχουν ενημερ;ώσει τα μέλη της οικογένειας τις για την σχέσης τις.

Ο λεσβιασμός είναι σήμερα παράνομος στην Botswana, αλλά αισθάνθηκαν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δείξουν το τρόπο σε λεσβιακά ζευγάρια, ακόμη και αν αυτές βρεθούν να έχουν εμπλακεί σε λεσβιακές πράξεις και μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης.

Η Pule είπε στην Voice: “Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν λεσβιακές σχέσεις. Είναι μόνο ότι δεν πρόκειται να μας δοθεί η ευκαιρία να την εκφράσουme με τον ίδιο τρόπο όπως μια ετερό σχέση. Θέλουμε τα ίδια δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης. Αν φιληθούμε και αγκαλιαστούμε, κρατάμε το χέρι η μια της άλλης δημόσια, δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο σύλληψης για κάτι τέτοιο που η κοινωνία θεωρεί ως έγκλημα.

Το ζευγάρι, που είναι γνωστές λεσβίες ακτιβίστριες για τα Lgbtiq δικαιώματα στη χώρα, ότι υπάρχουν πολλές άλλες λεσβίες στην Botswana που φοβούνται να εκ-δηλωθούν δημόσια φοβούμενες τις διώξεις και τις διακρίσεις.

"Μέχρι οι λεσβίες να έχουν τα ίδια δικαιώματα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κοιτάζουν επίμονα και κρυφογελούν σκουντόντας η μια την άλλη λέγοντας, “κοίτα τις".

"Δεν είμαστε οι μόνες - υπάρχουν πολλά άλλα ζευγάρια εκεί έξω. Έχουμε φίλες που αισθάνονται το ίδιο και απλά θέλουν να είναι μαζί χωρίς κάνουν μεγάλη διαπραγμάτευση για την δημόσια εκ-δήλωση. Η κοινωνία μας χρειάζεται να αφαιρέσει τις ετικέτες που λένε «λεσβία» ή «ετερό» ή «αμφισεξουαλική» ή οτιδήποτε άλλο, και να αποδεχθεί τις ανθρώπους ως ανθρώπους".

Νωρίτερα αυτό το μήνα κυβέρνηση της Botswana ψήφισε υπέρ της άρσης του σεξουαλικού προσανατολισμού από ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο προστατεύει να μην εκτελεσθούν μειονότητες, λόγω διακριτικής μεταχείρισης.

Αλλά τον περασμένο μήνα ο πρώην πρόεδρος, ο Festus Mogae, κάλεσε τις αφρικανές ηγέτιδες για την αποποινικοποίηση του λεσβιασμού και υποστηρίζει την καταπολέμηση του Hiv Aids στην αφρικανική ήπειρο. Είπε: "Δεν χρειάζεται να κάνουμε διακρίσεις και και στιγματίζουμε τις Lgbtiq και τις εργαζόμενες του σεξ, επειδή είναι μέρος της κοινωνίας".

Υπό την ηγεσία Mogae και αυτής του σημερινού προέδρου Ian Khama, καμιά δεν έχει διωχθεί στη χώρα επειδή είναι λεσβία για πάνω από τρεις χρονιές.


Την είδηση την βρήκαμε στις
29.11.10 και την μεταφράσαμε από την Diva στην http://www.divamag.co.uk/diva/update.asp#7720