29 Δεκ 2010

Η οροθετική Melody Rose δικαιώθηκε

Η Lambda και το ARCW Επιλύουν Περίπτωση Διάκρισης εξ ονόματος Οροθετικής στον Hiv Aids που της αρνήθηκαν να την χειρουργήσουν

"Όταν φέραμε αυτή την αγωγή, θέσαμε παντού την προειδοποίηση προς το ιατρικό προσωπικό: δεν έχετε την ελευθερία να κάνετε διακρίσεις".

Η Lambda και το AIDS Resource Center of Wisconsin (ARCW) ανακοίνωσαν ότι η μήνυση διακρίσεων που ασκήθηκε για λογαριασμό της Melody Rose, μιας γυναίκας που ζει με τον ιό Hiv που στερήθηκε εγχείρηση κύστης, έχει επιλυθεί.

Η κα Rose είναι μια γυναίκα από την Ουισκόνσιν η οποία ισχυρίστηκε ότι της αρνήθηκε χειρουργική επέμβαση ο γιατρός Steven M. Cahee, MD, του Περιφερειακού Ιατρείου Fond du Lac, το SC, και το Agnesian Healthcare, Inc, εξαιτίας της ανησυχίας του γιατρού όσον αφορά τη δική του υγεία. Πριν από την επίλυση του θέματος, το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ της ανατολικής περιοχής της Ουισκόνσιν απέρριψε το επιχείρημα των εναγομένων, θεωρώντας πως η κα Rose διέθετε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία προς απόδειξη των ισχυρισμών της για δίκη.

"Η κα Rose βρίσκεται στην ευχάριστη θέση πως αυτή η αγωγή έχει επιλυθεί", δήλωσε ο Scott Schoettes, νομικός στο πρόγραμμα για τον ιό HIV της Lambda . "Όταν φέραμε αυτή την αγωγή, θέσαμε παντού την προειδοποίηση προς το ιατρικό προσωπικό: δεν έχετε την ελευθερία να κάνετε διακρίσεις με βάση αβάσιμους φόβους σχετικά με τη μετάδοση του Hiv".

Τη χρονιά 2008, η κα. Melody Rose έπασχε από νόσο στη χοληδόχο κύστη, η γιατρίνα της ανέφερε στον Δρ. Steven Cahee του Περιφερειακού Ιατρείου Fond du Lac, πως λειτουργεί χειρουργείο στο Agnesian Healthcare, ώστε να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Ο Δρ Cahee, ωστόσο, αρνήθηκε να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση αφ' ότου έμαθε πως η κα. Rose ήταν οροθετική στον ιό Hiv. Στη συνέχεια, άλλη χειρουργός σε μια άλλη ιατρική μονάδα αφαίρεσε την χοληδόχο κύστη της κας Rose όπου θεωρείται διαδικασία ρουτίνας. Η Lambda και το ARCW υπέβαλαν αγωγή κατά των τρειών κατηγορουμένων στο πλαίσιο των διαφόρων ομοσπονδιακών και πολιτειακών νομοθετημάτων για τις διακρίσεις. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Η υπόθεση είχε οριστεί για δίκη, αλλά έχει πλέον επιλυθεί.

"Το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να βασίζεται στις ιατρικές επιστήμες και όχι σε προσωπικές παρανοήσεις και προκαταλήψεις", είπε ο Rebekah Kopec-Farrell, διευθυντής της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών πρόγραμμα του Ερευνητιρκού Κέντρου της Wisconsin για το Hiv Aids - ARCW. "Οι γιατρίνες πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης και του φόβου που είναι το υλικό του στίγματος και των διακρίσεων".

Η υπόθεση της Melody J. Rose κατά του Steven M. Cahee, MD, του Περιφερειακού Ιατρείου Fond du Lac, SC, και Agnesian Healthcare, Inc, Αρ. 09-CV-0142.

Ο Scott Schoettes, νομικός του προγράμματος για τον ιό Hiv, χειρίστηκε την υπόθεση για την Lambda. Συνεργάστηκε με τις δικηγορίνες-ο Rebekah Kopec-Farrell του ARC της Ουισκόνσιν, την Kathryn Devine και τον Matthew Β. Mock του Schiff Hardin LLP.


Την είδηση την βρήκαμε στι 28.12.10 και την μεταφράσαμε από την Lambda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/wi_20101228_discrimination-case-resolved.html

Ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα την χρονιά 2009 δεν πτοήθηκε από την υπόθεση απόλυσης οροθετικού εργαζόμενου επειδή κατά δήλωση της εργοδοσίας το προσωπικό φοβόταν πως θα κολλήσει. Το δικαστήριο ήταν απολύτως σύμφωνο με αυτή την απόλυση.
Αυτή τη χρονιά η εκπομπή Master Chef στο τηλεοπτικό κανάλι Mega δεν δέχτηκε παίκτη που βρέθηκε οροθετικός στον ιό Hiv Aids, υπερβαίνοντας τόσο νόμο όσο και την ιατρική.