3 Δεκ 2010

Υπογράφουμε κατά του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Σεξουαλικών Οργάνων

Τρία εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των σεξουαλικών οργάνων τις σε όλη την υφήλιο κάθε χρονιά.

8000 κορίτσια ανά ημέρα.

Ο ακρωτηριασμός γυναικείων σεξουαλικών οργάνων (FGM) είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών που ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Αυτή η πρακτική παραβιάζει το:

Δικαίωμα στην σωματική και ψυχική ακεραιότητα

Δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας

Δικαίωμα οι γυναίκες να είναι απαλλαγμένες από κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών (συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των γυναικών)

Δικαίωμα στην ελευθερία από βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση

Δικαιώματα των παιδιών, και

σε ακραίες περιπτώσεις, το δικαίωμα στη ζωή


Ο ακρωτιριασμός γυναικείων σεξουαλικών οργάνων ΑΓΣΟ έχει τεκμηριωθεί σε ορισμένα μέρη της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, τώρα παρουσιάζεται και στην Ευρώπη.

Τις περισσότερες φορές, τα κορίτσια και οι γυναίκες μεταφέρονται στις χώρες καταγωγής τις κατά τη διάρκεια σχολικών διακοπών και κει ακρωτηριάζονται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά 500.000 κορίτσια και γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη υποφέρουν με τις δια βίου συνέπειες του ακρωτηριασμού γυναικείων σεξουαλικών οργάνων.

Ο ΑΓΣΟ αποτελεί ειδική δίωξη για την οποία χορηγείται στα κορίτσια και τις γυναίκες το καθεστώς της προσφύγισας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εντούτοις, λόγω της έλλειψης ενιαίας εφαρμογής μεταξύ όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια που κινδυνεύουν να επιστρέψουν στις χώρες όπου θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ΑΓΣΟ.

Η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία ΤΕΛΟΣ στον ΑΓΣΟ οργανώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΜΚΟ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκστρατεία ξεκινά μια στρατηγική με συγκεκριμένες συστάσεις για τις χώρες μέλη της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε τη στρατηγική ΤΕΛΟΣ στον ΑΓΣΟ: Μια στρατηγική για όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ

Όσες θέλετε να υπογράψετε για την παύση του Ακρωτιριασμού Γυναικείων Σεξουαλικών Οργάνων πατήστε εδώ


Την είδηση την βρήκαμε στις 1.12.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.endfgm.eu/en/