17 Δεκ 2010

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία «παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών»

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία «παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η ιρλανδική νομοθεσία που απαγορεύει άμβλωση παραβιάζει τα δικαιώματα ενός εκ των τριών γυναικών που αναζήτησαν τον τερματισμό στην Αγγλία.

Η γυναίκα, που ήταν σε ύφεση για μια σπάνια μορφή καρκίνου, φοβήθηκε πως θα μπορούσε να επιστρέψει ο καρκίνος λόγω της εγκυμοσύνης της.

Ενώ η άμβλωση στην Ιρλανδία τεχνικά επιτρέπεται εάν η ζωή μιας γυναίκας είναι σε κίνδυνο, το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατή για την εν λόγω γυναίκα.

Αλλά αποφάνθηκε πως ο αποκλεισμός των δύο άλλων γυναικών δεν είχε παραβιάσει τα δικαιώματά τις.

Το δικαστήριο δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση είχε αποτύχει να εφαρμόσει σωστά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση εάν η ζωή μιας γυναίκας βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ανταποκριτές λένε ότι η απόφαση είναι πιθανόν να αναγκάσει την κυβέρνηση του Δουβλίνου να θεσπίσει νέα νομοθεσία ή να θέσει νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Brian Cowen δήλωσε πως το πολιτικό φάσμα τώρα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες της απόφασης.
"Είναι ένα ζήτημα για το σύνολο του πολιτικού φάσματος να εξετάσει το ενδεχόμενο", είπε.


Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής
Οι δύο πρώτες γυναίκες, εν προκειμένω, μια ανύπαντρη μητέρα που είχε κι άλλα παιδιά και μια γυναίκα που δεν ήθελε να γίνει μόνη γονέας.

Και οι τρεις γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν υποστεί ιατρικές επιπλοκές κατά την επιστροφή τις στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και είπαν πως πίστευαν ότι δεν είχαν δικαίωμα να υποβληθούν σε άμβλωση, κατά την ιρλανδική νομοθεσία.

Όλες κατήγγειλαν ότι οι περιορισμοί της Ιρλανδίας στις αμβλώσεις τις είχαν στιγματιστεί και ταπεινώσει, με κίνδυνο βλάβης της υγείας τις.

Ωστόσο, η τρίτη γυναίκα είχε υποστηρίξει ότι αν πίστευε πως εγκυμοσύνης της, έθετε τη ζωή της σε κίνδυνο, δεν υπήρχε δίκαιο, ή διαδικασία ώστε η ίδια να έχει δικαίωμα σε νόμιμη άμβλωση.
Το δικαστήριο είπε ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου είχε παραβιάσει το δικαίωμα της τρίτης γυναίκας ως προς τον σεβασμό της ιδιωτικής της ζωής από την «αποτυχία εφαρμογής του υφιστάμενου συνταγματικού της δικαιώματος σε νόμιμη άμβλωση στην Ιρλανδία".

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «ούτε η ιατρική διαβούλευση ούτε οι επιλογές αντιδικίας, τις οποίες επικαλείται η ιρλανδική κυβέρνηση, συνιστούν αποτελεσματικές και προσιτές διαδικασίες που επέτρεψαν στην τρίτη διάδικο-προσφεύγουσα να αποδείξει το δικαίωμά της σε ένα νόμιμη άμβλωση στην Ιρλανδία".
Το δικαστήριο δήλωσε ότι η μόνη μη δικαστική οδός προσδιορισμού του κινδύνου για την ζωή μιας γυναίκας - την οποία η κυβέρνηση επικαλέστηκε - ήταν μια συνηθισμένη ιατρική διαβούλευση μεταξύ της γυναίκας και της γιατρίνας της. Αυτό το χαρακτήρισε ως «αναποτελεσματικό».

Είπε ότι οι γυναίκες και οι γιατρίνες διέτρεξαν τον κίνδυνο ποινικής καταδίκης και φυλάκισης », επειδή η αρχική γνώμη της γιατρίνας ήταν πως η άμβλωση ήταν μια επιλογή, δεδομένου πως η υγεία της γυναίκας τίθεται σε κίνδυνο βρέθηκε αργότερα να είναι ενάντια στο ιρλανδικό σύνταγμα ".

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ιρλανδικό συνταγματικό δικαστήριο δεν ήταν κατάλληλο για να καθορίσει εάν μια γυναίκα πληροί τις προϋποθέσεις για μια νόμιμη έκτρωση.

Σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο, η έκτρωση είναι μια εγκληματική πράξη, αν κι ένα δημοψήφισμα το 1983 τροποποίησε το σύνταγμα αναγνωρίζοντας πως το δικαίωμα της μητέρας στη ζωή ήταν ίσο με αυτό του παιδιού.

Μετά από πολλές νομικές υποθέσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας έκρινε το 1992 ότι η άμβλωση ήταν νόμιμη εάν η ζωή της μητέρας ήταν σε κίνδυνο.
Ωστόσο, το ιρλανδικό Κοινοβούλιο δεν έχει ποτέ θεσπίσει νομοθεσία που διέπει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Οι τρεις γυναίκες υποστηρίζονταν όλες από τον ιρλανδικό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Δεν έχει εντοπιστεί, αν και δύο είναι Ιρλανδές υπήκοοι και η μία είναι Λιθουανή υπήκοος η οποία είναι κάτοικος της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η ΜΚΟ UK-based abortion BPAS - που υπέβαλε γραπτές παρατηρήσεις στο δικαστήριο - χαιρέτισε την απόφαση.
"Η έλλειψη σαφήνειας ως προς το πότε η έκτρωση μπορεί να είναι νόμιμη στην Ιρλανδία βάζει τις γυναίκες και τις γιατρίνες σε μια αδιέξοδη κατάσταση, και όσο πιο γρήγορα αυτή μπορεί να επανορθωθεί τόσο το καλύτερο", δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της BPAS Ann Füredi.


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.12.10 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11342247

Η φωτογραφία σε ελεύθερη απόδοση γράφει: Λεσβίες τα σώματά μας μάς ανήκουν