• να συνεχίσει τις επιχορηγήσεις Daphne για προγράμματα που έχουν στόχο την καταπολέμηση του Α.Γ.Σ.Ο. στην Ευρώπη και να φροντίσει για τη διάδοση όσων έχουν αποκομίσει οι αρμόδιες Αρχές οι χώρες μέλη.
• να συμπεριλάβει συγκεκριμένα μέτρα και στοιχεία αναφοράς για την παρακολούθηση όσον αφορά την αντιμετώπιση του Α.Γ.Σ.Ο. στο Σχέδιο Δράσης της Στοκχόλμης, καθώς η επιβλαβής αυτή πρακτική σχετίζεται με διάφορες εκφάνσεις της συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων του ασύλου, της συνεργασίας των δικαστηρίων και της αστυνομίας.
• να συμπεριλάβει στην ατζέντα των ερχόμενων συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Δικαιώματα των Παιδιών το θέμα του Α.Γ.Σ.Ο. και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην καταπολέμησης της πρακτικής αυτής στην Ε.Ε. αλλά και παγκόσμια.
Προτρέπει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να ενθαρρύνουν τη EUROPOL:
• δυνάμει της απόφασης του 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Α.Γ.Σ.Ο., να “συντονίσει μία συνάντηση των ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων με στόχο να εντείνουν τα μέτρα για την καταπολέμηση του Α.Γ.Σ.Ο., την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το χαμηλό ποσοστό καταγγελιών και τη δυσκολία συγκέντρωσης στοιχείων και μαρτυριών, και να κάνουν αποτελεσματικά βήματα για τη δίωξη των παραβάτιδων-ών”
Προτρέπει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να ενθαρρύνουν τη EUROJUST:
• να διοργανώσει συναντήσεις για να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες Αρχές στις χώρες μέλη σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και με στόχο την προώθηση της γνώσης και των εμπειριών όσον αφορά τις περιπτώσεις Α.Γ.Σ.Ο., να προωθήσει τη συνεργασία και την εναρμόνιση ή - και την ανάπτυξη κοινών προτύπων σχετικά με τις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον Α.Γ.Σ.Ο..
Βασική Διάσταση # 4: Άσυλο
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΣΥΛΟ
Ο Α.Γ.Σ.Ο. είναι μια μορφή βίας με βάση το φύλο, η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες, σωματικές και ψυχικές, και πρέπει να διώκεται. Σύμφωνα με το Καθοδηγητικό Σημείωμα της UNHCR για τα Αιτήματα των Προσφυγισών που σχετίζονται με τον Α.Γ.Σ.Ο., ο Α.Γ.Σ.Ο. αποτελεί δίωξη εις βάρος γυναικών και κοριτσιών. Οι αιτούσες είναι συνήθως οι γυναίκες ή τα κορίτσια που φοβούνται ότι θα υποβληθούν σε Α.Γ.Σ.Ο. ή - και η οικογένεια-γονείς της γυναίκας, κοριτσιού που φοβούνται ότι θα διωχθούν επειδή δεν ακολουθούν έναν κοινωνικό κανόνα. Προστατεύονται επίσης κατ’ αρχήν από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951, σύμφωνα με την UNHCR, καθώς η αντίθεσή τις σε ένα κοινωνικό κανόνα που αποτελεί διάκριση εις βάρος των γυναικών δημιουργεί το φόβο διωγμού. Ορισμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει τον Α.Γ.Σ.Ο. ως μορφή δίωξης κατά των γυναικών. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν κατανοούν επαρκώς τις αιτίες αίτησης ασύλου που ορίζονται στη Σύμβαση της Γενεύης, και κατ’ επέκταση παρέχουν λιγότερη προστασία σε αιτήσεις που σχετίζονται με τον Α.Γ.Σ.Ο.. Επιπλέον, ορισμένες χώρες μέλη δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η δίωξη στρέφεται κατά των κοριτσιών καθώς τα κορίτσια θεωρούνται ανήμπορα να εκφράσουν φόβο και αντίθεση στην πρακτική. Καθώς οι κανόνες για τη διεθνή προστασία γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί σε επίπεδο Ε.Ε., επιβάλλεται η κοινή προσέγγιση της Ε.Ε. για το άσυλο να σέβεται τα διεθνή πρότυπα. Συνεπώς, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματα των αιτουσών ασύλου με αιτιολογία τον Α.Γ.Σ.Ο., όπως ορίζουν οι αρχές της UNHCR
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Ε.Ε.
Οι εργασίες προς ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Χορήγησης Ασύλου ΚΕΣΧΑ (CEAS) προχωρούν και έχουν εγκριθεί τέσσερα δομικά στοιχεία. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Οδηγία για τις Προϋποθέσεις Υποδοχής, η Οδηγία για την Αναγνώριση και η Οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου. Οι εργασίες προς ένα ΚΕΣΧΑ CEAS θα συνεχιστούν με στόχο να εγκριθούν τα έγγραφα της δεύτερη φάσης έως τα τέλη του 2012. Η αναδιατύπωση των οδηγιών αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη διασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας για τις αιτήσεις ασύλου που σχετίζονται με τον Α.Γ.Σ.Ο., σε ευθυγράμμιση με τις Οδηγίες της UNHCR και τις οδηγίες για διώξεις κατά των γυναικών. Η οδηγία για την αναγνώριση περιλαμβάνει μια σειρά σαφών κριτηρίων για την αναγνώριση του καθεστώτος της προσφύγισας ή του καθεστώτος της επικουρικής προστασίας και ορίζει ποια δικαιώματα απορρέουν από το καθένα. Η οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου διασφαλίζει ότι σε ολόκληρη την Ε.Ε., όλες οι διαδικασίες πρώτου βαθμού υπόκεινται στα ίδια ελάχιστα κριτήρια. Η οδηγία για τις προϋποθέσεις υποδοχής ορίζει τα ελάχιστα κριτήρια για την αποδοχή των αιτουσών άσυλο. Η εναρμονισμένη και η συνεπής μεταφορά και εφαρμογή των οδηγιών μπορεί να διασφαλιστεί ανατρέχοντας στις Κατευθυντήριες Γραμμές της UNHRC και το Καθοδηγητικό Σημείωμα στα κείμενα των οδηγιών. Ανάμεσα στα άλλα όργανα της Ε.Ε. που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση μιας πιο συνεκτικής προσέγγισης των αιτουσών άσυλο εξ' αιτίας Α.Γ.Γ.Ο., είναι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου που σχεδιάστηκε ως μία υπηρεσία της Ε.Ε. το 2010 για την υποστήριξη του ΚΕΣΧΑ CEAS (οργανώνοντας προγράμματα κατάρτισης, αναγνωρίζοντας τις βέλτιστες πρακτικές και διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες καταγωγής) και το Κοινό Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για θέματα ασύλου, ένα πρόγραμμα με στόχο την κοινή επαγγελματική εκπαίδευση των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Μετανάστευσης των χωρών μελών της Ε.Ε.
“Ζούσα στη Freetown -Φρίταουν, στη Σιέρα Λεόνε. Είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια... Η μόνη δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπίσω ήταν πως oi θείες μου συνήθιζαν να έρχονται από το χωριό για να δουν τον πατέρα μου και να του πουν ότι έχει φτάσει πια η ώρα να μπω στη μυστική κοινωνία. Αυτό σήμαινε πως είχε έρθει η ώρα για να μου κάνουν ακρωτηριασμό. Ο πατέρας μου... δεν ήθελε να πάω. Έλεγε ότι είναι κακό… Με προστάτεψε και είπε ότι δεν ήμουν υποχρεωμένη να το κάνω. Μετά όμως, ξέσπασε ο πόλεμος και έχασα τον πατέρα, τη μητέρα και τα αδέρφια μου. Ένας στρατιώτης με κράτησε στο δάσος για να με έχει για σεξουαλική σύντροφο. Με βίαζε όποτε ήθελε. Αυτοί οι στρατιώτες ήταν απαίσιοι. Είδα πολλά πράγματα που καμιά δεν πρέπει να βλέπει. Τότε, μετά τον πόλεμο, ήρθε ο θείος μου από τις Ην. Πολιτείες και προσπαθούσε να μάθει τι απογίναμε. Μόνο εγώ είχα μείνει από την οικογένειά μου στη Freetown. Δεν μπορούσα να μείνω στη Freetown γιατί όλες-οι ήξεραν ότι με είχαν κρατήσει στο δάσος. Δεν μπορούσα όμως να γυρίσω στο χωριό γιατί δεν ήθελα να μου κάνουν ακρωτηριασμό. Ήξερα ότι δεν θέλω να το κάνω γιατί είχα ακούσει πώς γίνεται. Δεν αποστειρώνουν καν το μαχαίρι και τα κορίτσια αιμορραγούν πολύ και πολλές φορές πεθαίνουν. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να το σταματήσει, το ξέρω. Αλλά υποχώρησε γιατί όλες-οι διαμαρτυρήθηκαν. Αν λοιπόν κάποια-ος από την οικογένεια θέλει να το κάνει, δεν υπάρχει καμιά-νεις να την, τον σταματήσει. Έτσι, ο θείος μου με βοήθησε να πάω στην Αγγλία… Τώρα είμαι 18 και πηγαίνω στο κολέγιο. Θέλω να γίνω κοινωνική λειτουργός για να βοηθάω τις άλλες".
Esther, από τη Σιέρα Λεόνε που διέφυγε στην Αγγλία και αναγνωρίστηκε ως προσφύγισα.
[Οδηγίες της UNHCR για την Προστασία των Γυναικών και των Κοριτσιών]
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ - END FGM:
Προτρέπει τις θεσμικά οργανώσεις της Ε.Ε.:
• να διασφαλίσουν ότι κατά την διαδικασία αναδιατύπωσης των οδηγιών για την αναγνώριση και για τις διαδικασίες υποδοχής θα λάβουν απόλυτα υπόψη τις Κατευθυντήριες Γραμμές της UNHCR της δίωξης κατά των γυναικών και το Καθοδηγητικό Σημείωμα για τον Α.Γ.Σ.Ο.. Η αναφορά σε αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο αναδιατυπωμένο κείμενο των οδηγιών για να διασφαλιστεί ότι έλαβαν πλήρως υπόψη τις τη μεταφορά και την εφαρμογή των οδηγιών αυτών
Προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως θεματοφύλακα της συνθήκης:
• να διασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο μεταφέρεται και εφαρμόζεται σωστά σε εθνικό επίπεδο. Για τη διασφάλιση της εφαρμογής αυτής, η Επιτροπή θα πρέπει να συστήσει ένα μηχανισμό συλλογής δεδομένων κατά φύλο και ηλικία, συμπεριλαμβανομένων του αριθμού των αιτήσεων και αυτών που έγιναν δεκτές για αιτίες Α.Γ.Σ.Ο.
Προτρέπει τις θεσμικές οργανώσεις της Ε.Ε. να ενθαρρύνουν το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου:
• να συμπεριλάβει τον Α.Γ.Σ.Ο. ως ολοκληρωμένη διάσταση στις εργασίες του, με την παροχή εκπαιδευτικής κατάρτισης και πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες μέλη.
Προτρέπει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.:
• να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση των Κατευθυντήριων Γραμμών της UNHCR της δίωξης κατά των γυναικών και το Καθοδηγητικό Σημείωμα που αφορά τον Α.Γ.ΓΣΟ. στο Κοινό Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για θέματα ασύλου.