13 Δεκ 2010

Λεσβίες γονείς: οι δύο μητέρες μου

Λεσβίες γονείς: οι δύο μητέρες μου

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με λεσβιακά ζευγάρια συχνά ήταν πιο έξυπνα, πιο ευτυχισμένα και πιο σίγουρα από ό, τι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε πιο παραδοσιακές οικογενειακές μονάδες. Εδώ, τέσσερις γυναίκες-ως νοικοκυριά περιγράφουν τις εμπειρίες τις από τη μητρότητα - και γιατί η αποδοχή και η ειλικρίνεια είναι το πιο σημαντικό.

Οι λεσβίες μητέρες είναι καλύτερες γονείς; Σύμφωνα με την έρευνα κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή τη χρονιά, τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο μητέρες τα καταφέρουν καλύτερα στις σπουδές, έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς από τις συμμαθήτριες τις που μεγάλωσαν σε μια οικογένεια με δύο ετερό γονείς.

Η 25-χρονη μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το αμερικανικό περιοδικό Pediatrics, παρακολούθησε 78 ζευγάρια λεσβιών που έκαναν με τεχνική γονιμοποίηση. Οι μητέρες ερωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα παιδιά εξετάστηκαν και έδωσαν συνεντεύξεις στην ηλικία των 2, 5, 10 και 17, μαζί με τις γονείς τις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με λεσβίες μητέρες πέτυχαν όπως τα παιδιά που μεγάλωσαν με ετερό γονείς σχετικά στο μέτρο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε λεσβιακά σπίτια σημείωσαν ψυχολογικά υψηλότερο ποστοστό από ό, τι τα παιδιά σε ετερό οικογένειες στον αυτοσεβασμό και την εμπιστοσύνη, και είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Και ενώ το 26% των Αμερικανίδων εφήβων ανέφεραν σωματική κακοποίηση από γονέα, ούτε μια περίπτωση δεν βρέθηκε μεταξύ των παιδιών της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα: ότι οι λεσβίες είναι περισσότερο δεσμευμένες γονείς; Ή, ίσως, ότι η πρώιμη διδασκαλία σχετικά με την διαφορετικότητα, τη σεξουαλικότητα και την ανεκτικότητα είναι το κλειδί για την αύξηση συναισθηματικής ευφυίας και αυτοπεποίθησης στα παιδιά;

Συναντηθήκαμε με τέσσερις διαφορετικές οικογένειες που ζουν στην Αγγλία, για να μιλήσουμε για τα οφέλη και τις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών με δύο μητέρες. Σε κάθε περίπτωση, ήταν αξιοσημείωτο ότι και οι δύο μητέρες ήταν εξίσου σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών τις και κρίνουν ότι η ανοικτή επικοινωνία με τα παιδιά τις να έχουν καθοριστική σημασία. Μοιράστηκαν μαζί μας τους στυλ των γονέων, πώς εξηγούν την διαφορά της κατάστασής των παιδιών τις - και κατά πόσον οι στάσεις απέναντι στις λεσβιακές οικογένειες έχουν πραγματικά αλλάξει.

Ashling, 32, και της Natalie, 35, είναι μαζί εννέα χρόνια και ζουν στο Μπέρμιγχαμ. Έχουν δύο παιδιά, την 5χρονη Giana, και την 2χρονη Kai.

NATALIE: Η οικογένειά μου δεν πήρε πολύ καλά την δημόσια εκ-δήλωση. Ήταν τόσο λεσβοφοβική που έφυγα από το σπίτι στα 17. Ήταν μόνο μετά την σχέση μου με την Ashling που υπήρχε κάποιο επίπεδο αποδοχής. Στην συνέχεια τα παιδιά μας έφεραν όλη την οικογένεια πιο κοντά. Τα παιδιά βοήθησαν στην αποδοχή και να συνειδητοποιήσουν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει.

Ashling: Η Natalie και εγώ είμαστε φίλες εδώ και 17 χρόνια. Και οι δύο τελειώσαμε το πανεπιστήμιο, και όταν μετακομήσαμε πίσω στο Birmingham πριν από εννέα χρόνια, αρχίσαμε να είμαστε μαζί.

NATALIE: Ήθελα πάντα τα παιδιά και μερικοί γκέι φίλοι μού είχαν προτείνει να γίνουν δότες σπέρματος. Νομίζαμε ότι αυτό θα προκαλούσε επιπλοκές, έτσι ερευνήσαμε πρακτορεία σπέρματος στο διαδίκτυο και βρήκαμε ότι απαιτούσαν τεράστια ποσά. Εμείς δεν εμπιστευόμασταν τη διαδικασία. Πώς ξέρουμε ότι είναι αυτό που έχουμε παραγγείλει;

Ashling: Αποφασίσαμε να βρούμε έναν ιδίωτη δότη και να ψάξουμε οι ίδιες. Βρήκαμε τον Ben σε έναν δικτυακό τόπο δοτών σπέρματος και κανονίσαμε να συναντήθουμε. Περάσαμε μαζί καλά, και μετά κάναμε εξετάσεις υγείας και αποκτήσαμε τις κόρες μας. Είναι στη ζωή τις και τις βλέπει δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Τον γνωρίζουμε ως τον μπαμπά Ben, και έχουμε προσπαθήσει να κρατήσουμε τα πάντα όσο ανοιχτά και ειλικρινείς γίνεται.

NATALIE: Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνδρες θέλουν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην κατάστασή μας. Μετά από την εμπειρία μας, αποφάσισε να δημιουργήσουμε το gayfamilyweb.co.uk, προσφέροντας επικοινωνία σε λεσβιακές οικογένειες με δότες και άλλες queer οικογένειες. Ήταν δύσκολο για μας να συναντήσουμε άλλες λεσβίες με παιδιά στην περιοχή μας - αν και είχαμε την υποστήριξη των ετερό φίλων μας, αισθανθήκαμε απομονωμένες, καθώς δεν είχαμε να μιλήσουμε με κάποιες στην ίδια κατάσταση.


Την είδηση την βρήκαμε στις 12.12.10 και την μεταφράσαμε από την εφημερίδα Guardian στην http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/dec/12/lesbian-mothers-my-two-mums