22 Δεκ 2010

Τουρκία, Εκστρατεία κατάρτησης νομοσχεδίου κατά των εγκλημάτων μίσους

Τουρκία Εκστρατεία κατάρτησης νομοσχεδίου εγκλημάτων μίσους

"Υψώσετε τη φωνή σας" ήταν ένα από τα θέματα της εκστρατείας κατά των εγκλημάτων μίσους από την ΜΚΟ Ένωση Κοινωνικής Αλλαγής και την πρωτοβουλία Πες Στοπ- SayStop. Η έναρξη της εκστρατείας σηματοδοτήθηκε από ένα συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη. Κύριοι στόχοι είναι να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Η Ένωση για την Κοινωνική Αλλαγή και η πρωτοβουλία SayStop "Ας θάψουμε τα εγκλήματα μίσους στην Ιστορία" ξεκίνησε τημ εκστρατεία την Παρασκευή (17 Δεκεμβρίου) με στόχο την επιβολή ενός νόμου εγκλημάτων μίσους." Η εκστρατεία περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τις ρατσιστικές διακρίσεις, καθώς και τα εγκλήματα μίσους, μια διεθνή διάσκεψη για τα εγκλήματα μίσους, καθώς και δραστηριότητες για τα εγκλήματα μίσους στα μέσα ενημέρωσης και την παρακολούθηση των παραβάσεων. Η εκστρατεία επιδιώκει να υποστηρίξει την ισότητα των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις στην κοινωνική ζωή και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς μίσος. Το συμπόσιο με τίτλο "Συνάντηση Ενάντια στα Εγκλήματα Μίσους” στην Κωνσταντινούπολη στις 17-18 Δεκεμβρίου 2010 σηματοδότησε την έναρξη της εκστρατείας.


Προετοιμασία σχεδίου νόμου για εγκλήματα μίσους
Ο Taþkýn Tankut Soykan από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), δήλωσε σε ομιλία του, «η Τουρκία χρειάζεται μια ειδική νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση πρέπει να δημιουργηθεί στην κοινωνία." Ο Soykan τόνισε ότι στόχος της εκστρατείας είναι η εφαρμογή στο δίκαιο των εγκλημάτων μίσους. Ενημέρωσε το κοινό ότι ένα σχέδιο νομοσχεδίου που εκπονήθηκε από δικηγορίνες σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επρόκειτο να υποβληθεί στο κοινοβούλιο. Επιπλέον, η εκστρατεία υπογραφών που ξεκίνησε είναι για τη δημιουργία της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.


"Τι είναι τα εγκλήματα μίσους;"
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Asuman Ýnceoðlu από το Πανεπιστήμιο Bilgi ξεκίνησε την ομιλία της με τον ορισμό του εγκλήματος μίσους:
"[Ένα έγκλημα μίσους είναι] η βία εναντίον ενός προσώπου λόγω των χαρακτηριστικών της όπως η φυλή, εθνική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η σωματική αναπηρία, η ηλικία ή η κοινωνική θέση".

Η κα. Ýnceoðlu τόνισε πως τα εγκλήματα μίσους δεν πρέπει να συγχέεται με τα εγκλήματα της γενοκτονίας και των διακρίσεων. "Τα εγκλήματα μίσους συμπεριλαμβάνουν την ανησυχία μεταβίβασης ενός ορισμένου μηνύματος. Αυτό δεν ισχύει για την γενοκτονία. Οι διακρίσεις προϋποθέτουν διαφορετική συμπεριφορά αλλά το κίνητρο της προκατάληψης δηλαδή η αιτία που κατευθύνει το έγκλημα εξαφανίζεται, το έγκλημα εξαφανίζεται επίσης.

Τη δεύτερη ημέρα, το συμπόσιο συνεχίστηκε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του νεκρού τραγουδιστή Ahmet Kaya. Επιπλέον, προγραμματοποιήθηκαν εργαστήρια με το Σύνδεμο Θετικής Ζωής, το ίδρυμα Hrant Dink, το Σύνδεσμο Κοινωνικής Αλλαγής και την πρωτοβουλία SayStop. Διοργανώθηκε ένα φόρουμ από την καθηγήτρια Yasemin Ýnceoðlu, Hayko Baðdat, το Σύνδεσμο Προτεσταντικών Εκκλησιών και άλλες Lgbtiq οργανώσεις και ομάδες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 20.12.10 και την μεταφράσαμε από την BIA Net στην http://www.bianet.org/english