2 Δεκ 2010

Φτωχές η 1 στις 6 που ζουν με τον Hiv Aids

Μια στις έξι με hiv aids ζουν στην φτώχεια σε κάποιο βαθμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δείχνει μια έκθεση από τη ΜΚΟ National AIDS Trust - NAT και τη Terrence Higgins Trust - THT.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μια «κυκλική» σχέση μεταξύ του hiv aids και της φτώχειας, η κακή υγεία που προκαλείται από τη νόσο οδηγεί στη φτώχεια, ενώ η φτώχεια, είναι ένας παράγοντας επιδείνωσης της υγείας των οροθετικών.
Στην έκθεση, ως φτώχεια ορίζεται το 60% του εβδομαδιαίου εισοδήματος του γενικού πληθυσμού.

Μια στις έξι που διαγνώστηκαν με hiv aids λαμβάνουν υποστήριξη από το Ταμείο Αντίξοων Συνθηκών ΤΑΣ, που τώρα διοικείται από την ΜΚΟ THT. Για τις οροθετικές, ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου εισοδήματος είναι 42 λίρες ανά εβδομάδα. Πριν από δέκα χρόνια, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 93 λίρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πλειοψηφία αυτών που λαμβάνουν βοήθεια από το ΤΑΣ τώρα ζουν σε «ακραία» φτώχεια, με μόλις 20% του μέσου εβδομαδιαίου εισοδήματος.

Nick Partridge, διευθύνων σύμβουλος της THT, δήλωσε: «Το επίπεδο της φτώχειας όσων ζουν με τον ιό Hiv σε όλη την Αγγλία έχει δραματικά αυξηθεί τις τελευταίες χρονιές.

"Το Ταμείο Αντίξοων Συνθηκών το χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν ένα ψυγείο ή να πληρώσουν τα άτομα που τις φρόντιζαν, τώρα τα χρήματα του ΤΑΣ προορίζονται κυρίως για τη βασική τις επιβίωση - τροφή, ρούχα, ένα κρεβάτι".

Περισσότερο από το ένα τέταρτο εκείνων που λαμβάνουν επίδομα του ΤΑΣ είναι αιτούσες άσυλο, οι οποίες λαμβάνουν 35 λίρες τη βδομάδα ως στήριξη από την κυβέρνηση. Η έκθεση συνιστά ότι οι περιορισμοί να εργαστούν όσες αιτούνται άσυλο θα πρέπει να αρθούν ώστε να μπορέσουν να εργαστούν.
Άλλα θέματα είναι η καθυστέρηση στη λήψη των επιδομάτων δεν είναι επιλογή για αυτές, που έχουν κακή υγεία ή φροντίζουν τα παιδιά τις.

Οι περισσότερες συμμετέχουσες στην έρευνα δεν εργάζοταν σε πλήρη εργασία, ενώ ανέφεραν πως έχασαν τη δουλειά τις αφ' ότου εντοπίστηκαν με τον ιό HIV.

Η πιο συνηθισμένη εικόνα ενός προσώπου που λαμβάνει βοήθεια από το ΤΑΣ ήταν μια έγχρωμη γυναίκα από την Αφρική τριάντα ετών. Το 60% των αιτήσεων προήλθε από έγχρωμες Αφρικανές, που είναι μια ομάδα που πλήττεται ιδιαίτερα από τον ιό Hiv.

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατό να εξακριβώσει πόσες Lgbtiq λαμβάνουν στήριξη από το ΤΑΣ, όμως, εκτιμάται ότι ένα "μεγάλο" μέρος των αιτήσεων προέρχεται από αυτές.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν το να δωθεί η άδεια στις αιτούσες άσυλο να εργαστούν μετά την παραμονή έξι μηνών στην Αγγλία, εξασφαλίζοντας πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν το επίδομα, έχουν επιλέξει την καλύτερη κατάρτιση για το Hiv και για εκείνες που αποφάσισαν τις παροχές και τη στέγαση.


Η Deborah Jack, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΑΣ, δήλωσε: “Οι ΜΚΟ μαζεύουν τα κομμάτια της κρίσης της φτώχειας στην Αγγλία, αλλά είναι τόσο πολύ περιορισμένα τα χρήματα των ταμείων. Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις αιτίες αυτών των κακουχιών, μέρος των οποίων έχει η ίδια την ευθύνη για την δημιουργία τις".


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.10.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News γραμμένη από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/10/19/one-in-six-hiv-positive-people-suffer-poverty/