22 Δεκ 2010

Τα Ην. Έθνη επανέφεραν τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ψήφισμά τους

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Reuters) - Οι Ηνωμένες Πολιτείες, την Τρίτη 21.12.10 κατάφεραν τα Ηνωμένα Έθνη να αποκαταστήσουν την αναφορά στις δολοφονίες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού που είχε αφαιρεθεί σε ψηφορία που καταδίκαζε τις αδικαιολόγητες εκτελέσεις.

Αντιπροσωπείες της Δύσης ήταν απογοητευμένες τον περασμένο μήνα, όταν η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ην. Εθνών ενέκρινε την πρόταση αραβικών και αφρικανικών χωρών για την περικοπή από την αναφορά των δολοφονιών λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού από ένα ψήφισμα σχετικά με τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις.

Η κίνηση της επιτροπής είχε εξοργίσει επίσης, ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ομάδων που ασκούν πιέσεις για τα δικαιώματα των Lgbtiq. Ο Philippe Bolopion της Human Rights Watch (HRW) είπε πως ήταν ένα "βήμα προς τα πίσω" και "εξαιρετικά απογοητευτικό".

192-έθνη στην Γενική Συνέλευση ενέκριναν στις Ην. Πολιτείες τροπολογία να αποκατασταθεί στο ψήφισμα η αναφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό με 93 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 55 αποχές. Στο ψήφισμα απαλοιφής του σεξουαλικού προσανατολισμού είχε 122 ψήφους υπέρ, 1κατά και 62 αποχές.

Μετά την διαβέβαιωση πως η βία κατά των Lgbtiq θα επιστρέψει, το ψήφισμα επέστρεψε ψηφίζοντας υπέρ της τροπολογίας, με την προσχώρησή άλλων 61 εθνών. Η μόνη χώρα που καταψήφισε την τροπολογία του ψηφίσματος ήταν η Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος Barack Obama επικρότησε τις χώρες που υποστήριξαν την τροπολογία, δήλωσε η γραμματεία του Λευκού Οίκου.

"Η κρατική προστασία των Lgbtiq από τις διακρίσεις δεν είναι ένα ειδικό δικαίωμα, είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα", δήλωσε η γραμματεία του Λευκού Οίκου, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη σε ψηφοφορία μια σημαντική στιγμή στη μάχη για την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κύρια αντίθεση για την τροπολογία προήλθε από μουσουλμανικές και αφρικανικές χώρες, που οδήγησαν να διαγραφεί αρχικά η αναφορά του σεξουαλικού προσανατολισμού από το ψήφισμα τον περασμένο μήνα.

Η Γενική Συνέλευση περνά ψηφίσματα που καταδικάζουν τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις και δολοφονίες μεταξύ άλλων, κάθε δύο χρονιές. Στο ψήφισμα του 2008 περιλαμβάνεται ρητή αναφορά σε δολοφονίες που διαπράττονται λόγω των σεξουαλικών συμπεριφορών των θυμάτων.

Εκτός από φόνους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, το ψήφισμα καθορίζει πολλές άλλες μορφές βίας - δολοφονίες για φυλετικές, εθνικές, εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές αιτίες και δολοφονίες των προσφυγισών, σε ιθαγενείς πληθυσμούς και άλλες ομάδες.

Η ZIMBABWE:"Αποτροπιάζει"
Πριν από την ψηφοφορία, των Ην. Εθνών ο πρέσβυς της Ζιμπάμπουε Chitsaka Chipaziwa καταψήφισε την τροπολογία, λέγοντας δεν υπήρχε λόγος ρητής αναφοράς του σεξουαλικού προσανατολισμού.

"Εμείς δεν θα το ξεφορτωθούμε", είπε “Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την τροπολογία, ειδικά αν αυτό συνεπάγεται την αποδοχή πρακτικών όπως η κτηνοβασία, η παιδεραστία και άλλες πρακτικές τις οποίες κι άλλες πολλές κοινωνίες αποστρέφονται από το σύστημα των αξιών τις.

"Κατά την άποψή μας, τι κάνουν οι ενήλικες άνθρωποι στον ιδιωτικό χώρο τις, με αμοιβαία συναίνεση δεν χρειάζεται συμφωνία ή απόρριψη από τις κυβερνήσεις, εκτός εάν οι εν λόγω πρακτικές είναι νομικά απογορευμένες" είπε ο Chitsaka.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.12.10 και την μεταφράσαμε από την Reuter γραμμένη από τον Louis Charbonneau στην http://www.reuters.com/article/idUSTRE6BK6UW20101222