16 Δεκ 2010

Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων θεράπευσε ασθενή με hiv aids και λευχαιμία

Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων θεράπευσε ασθενή με λευχαιμία και hiv, λένε οι γιατρίνες

Γιατρίνες στο Βερολίνο, σε συνεργασία με έναν Αμερικανό ασθενή με hiv και λευχαιμία, δήλωσαν σε περιοδικό πως πιστεύουν ότι έχουν θεραπευτεί και οι δύο ασθένειες.

Θα είναι η πρώτη φορά που ασθενής του ιού hiv έχει θεραπευτεί. Η διαδικασία είναι η δημιουργία μιας αλυσίδας μεταξύ των ακαδημαϊκών του hiv στις Ην. Πολιτείες.

Ειδικές αποκαλούν την ανάπτυξη ενθαρρυντική, αλλά προειδοποιούν πως χρειάζονται χρονιές εργασίας πριν η θεραπεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενική θεραπεία κατά του hiv.

"Θεραπέυθηκε" είναι μια ισχυρή λέξη. Αλλά είναι πολύ ενθαρρυντική,''είπε ο Δρ David Scadden, συν-διευθυντής του Πανεπιστημίου Harvard Stem Cell Institute. ''Σ όλες τις ενδείξεις, δεν υπήρξε καμία που υποδείκνυε τον ιό.
"Είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα που θα μπορούσε καμιά να ελπίζει".

Η λοίμωξη hiv aids, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις Ην. Πολιτείες το 1981, ήταν σχεδόν συνδεδεμένη με τον θάνατο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν κατέστη δυνατό να κρατείτε υπό έλεγχο ως επί το πλείστον με ισχυρά αντιρετροϊκά φάρμακα. ''Θα την αποκαλούσα μια λειτουργική θεραπεία,''είπε η δόκτωρ Margaret Fischl, μια πρωτοποριακή ερευνήτρια του aids στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
''Είναι στο επίπεδο και είναι μια πολύ αξιόλογη περίπτωση. Αλλά θα το κάνουμε αυτό με μια ασθενή HIV; Όχι''

Η θεραπεία ήταν πολύ ριζοσπαστική, οι παρενέργειες της πάρα πολύ σκληρές για γενική χρήση, είπε η Δόκτωρ Fischl. Αλλά αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ερευνήτριες.

Το 2007, ένας 44χρονος από τις Ην. Πολιτείες, Timothy Brown, ο οποίος είχε τον ιό hiv και λευχαιμία, ορίστηκε να υποβληθεί σε θεραπεία βλαστικών κυττάρων στο Βερολίνο για την καταπολέμηση της λευχαιμίας. Αλλά ο Δρ Gero Huetter και οι συνεργάτιδες του στο Πανεπιστήμιο Charite-Ιατρική Berlin αποφάσισε να εκτελέσει μια μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων που επίσης θα μπορούσε να συμβάλει κατά του hiv.

Χρησιμοποίησαν τα βλαστικά κύτταρα από δότη, που είχε φυσική ανθεκτικότητα στον ιό.

Ο κ. Brown σταμάτησε τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων που διατηρούσαν τον ιό hiv υπό έλεγχο. Τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς οι γιατρίνες ανέφεραν στη The New England Journal of Medicine πως ο ιός hiv του κ. Brown δεν είχε ανακάψει κατά τους πρώτους 20 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.
Ακόμα, μερικές γιατρίνες υποψιάζονταν πως ιός hiv ήταν κρυμμένος στο σώμα του. Αλλά αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Blood, οι γιατρίνες ανέφεραν ότι ο αριθμός των κυττάρων του κ. Brown παραμένει φυσιολογικός.
Miami Herald


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.12.10 και την μεταφράσαμε από την
Brisbanetimes γραμμένη από τον Fred Tasker στην http://www.brisbanetimes.com.au/world/science/stemcell-transplant-cured-patient-with-leukaemia-and-hiv-doctors-say-20101215-18y9t.html?from=smh_ft