16 Δεκ 2010

O Timothy Ray Brown θεραπεύτηκε από hiv aids

Γερμανίδες ερευνήτριες πιστεύουν ότι έχουν θεραπεύσει έναν άνθρωπο με τον ιό hiv, χρησιμοποιώντας μια μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων.

Ο 42χρονος, Timothy Ray Brown, ήταν επίσης σε θεραπεία για οξεία μυελογενή λευχαιμία - μορφή καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος. Τρία χρόνια και έξι μήνες αργότερα, αποδείχτηκε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε νόσος.

Σταμάτησε τη λήψη φαρμάκων του hiv και του έγινε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, τον Φεβρουάριο του 2007. Υπέστη, επίσης, υψηλή δόση χημειοθεραπείας και η ακτινοβολία, η οποία εξασθενησε το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ο κ. Brown έλαβε έναν άλλο κύκλο θεραπείας και μια νέα μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων από τον ίδιο δότη μόλις ένα χρόνο αργότερα, όταν λευχαιμία του υποτροπίασε.

Ερευνήτριες στο Πανεπιστήμιο Charite-Ιατρικής στο Βερολίνο, δήλωσαν ότι τα βλαστικά κύτταρα του δότη ήταν μια σπάνια κληρονομική γενετική μετάλλαξη που τα έκανε ανθεκτικά στη μόλυνση από hiv.

Ήταν αναμενόμενο ότι ο ιός του hiv θα επιστρέψει, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

Ο Dr Gero Huetter, ένας αιματολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, και ένας από τους συντάκτες της νέας επιστημονικής ανακοίνωσης, είπε στην Deutsche Welle: “Δεν καταφέραμε να βρούμε τον hiv στα κύτταρα του. Τα νέα κύτταρα έχουν μια φυσική αντίσταση κατά του hiv”.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Blood, είπε πως ανοσοποιητικό του σύστημα έχει επιστρέψει στην φυσιολογική υγεία και κατέληξε: “Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν έντονα ότι θεραπεία του hiv έχει επιτευχθεί σε αυτόν τον ασθενή".

Ωστόσο, ειδικές είπαν για τον ιό hiv πως ενώ τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, ότι δεν αποτελούν μια εν δυνάμει θεραπεία για όλες τις ασθενείς.

Ο Δρ Michael Saag, καθηγητής της ιατρικής και διευθυντής του Πανεπιστημίου της Alabama στο Birmingham Aids Center, δήλωσε στο CNN: "Αυτό είναι πιθανώς μια θεραπεία, αλλά έρχεται σε ένα κομμάτι μιας τιμής".

"Γι 'αυτόν το να λάβει τα κύτταρα του δότη, το σώμα του έπρεπε να έχει όλο του το ανοσοποιητικό σύστημα εξαντληθεί-αφανιστεί. . . . Το Catch-22 είναι πως οι καλύτεροι υποψήφιοι για μια θεραπεία, ιδανικά, είναι οι άνθρωποι που είναι υγιείς".

"Αυτή την αποκαλώ λειτουργική θεραπεία”, δήλωσε η Δόκτωρ Margaret Fischl, μία ερευνήτρια του aids στο πανεπιστήμιο του Miami, στην εφημερίδα Brisbane Times.
"Είναι σε επίπεδο και μια πολύ αξιόλογη περίπτωση. Αλλά θα την επιχειρήσουμε αυτή με μια ασθενή hiv; Όχι".


Την είδηση την βρήκαμε στις 15.12.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/12/15/researchers-cure-man-of-hiv/