8 Μαΐ 2010

Θα εγκριθεί ο γάμος των λεσβιών στην Αργεντινή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αργεντινής έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο το οποίο προτείνει να δοθεί στα λεσβιακά ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου.

Στην Κάτω Βουλή το νομοσχέδιο πέρασε με 125 ψήφους υπέρ και 109 κατά και θα πάει στην γερουσία για έγκριση.

Εάν περάσει από την γερουσία, θα πάει στην προεδρίνα Cristina Fernandez, η οποία έχει υποσχεθεί ότι δεν θα θέσει βέτο.

Η Πόλη του Μεξικού προσφάτως ενέκρινε την νομοθεσία για τον λεσβιακό γάμο, αλλά αν το νομοσχέδιο της Αργεντινής γίνει νομοθεσία, θα είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα νομιμοποιήσει την πρακτική αυτή. Το νομοσχέδιο προτείνει, επίσης, τα λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετούν.

Πέντε λεσβιακά ζευγάρια που έχουν ήδη τελέσει γάμο στην Αργεντινή αφ' ότου το δικαστήριο έδωσε την άδεια, αν και ορισμένοι από αυτούς τους γάμους έχουν ήδη αμφισβητηθεί.

Η Maria Rachid, προεδρίνα της Ομοσπονδίας των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς της Αργεντινής, ελπίζει πως η Γερουσία θα εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Είπε στο Reuters: «Έχουμε μιλήσει με τις-τους επικεφαλής των πολιτικών συνασπισμών [στη Γερουσία] και η πλειοψηφία είναι υπέρ αυτού, έτσι πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε μια θετική ψήφο στη Γερουσία, επίσης".

Επί του παρόντος, μόνο μερικές περιοχές της Αργεντινής αναγνωρίζουν σύμφωνο συμβίωσης-πολιτική ένωση μεταξύ λεσβιακών ζευγαριών: Buenos Aires, η επαρχία της Río Negro στην Παταγονία, και η πόλη της Villa Carlos Paz στην επαρχία Córdoba.

Από τότε που η απόφαση του 2002 επιτρέπει το σύμφωνο συμβίωσης, το Μπουένος Άιρες έχει γίνει ένα από τα κορυφαία σημεία του διεθνούς φιλικού προς τις λεσβίες τουρισμού.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 6.5.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/05/06/progress-for-argentinas-gay-marriage-bill/