25 Φεβ 2011

Ιρλανδία, Η πλειοψηφία θέλει το γάμο των λεσβιών

Η πλειοψηφία της κοινωνίας θέλει ο γάμος των λεσβιών να νομιμοποιηθεί.

Πάνω από 6 στις 10 ψηφοφόρους πιστεύουν οι γάμοι των λεσβιακών ζευγαριών θα πρέπει να αναγνωρίζονται από το κράτος, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπιση της εφημερίδας Irish Independent - Millward Brown Lansdowne.

Τα στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 27% αντιτίθενται στην ιδέα του γάμου των λεσβιών.

Το ζήτημα είχε αποδειχθεί εξαιρετικά διχαστικό πέρυσι.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Προεδρίνα Mary McAleese υπέγραψε το νόμο Συμφώνου συμβίωσης, αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από την ανώτερη επισκοπή.

Η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, δίνει νομική αναγνώριση στις σχέσεις του ιδίου φύλου σε συνδυασμό με μια σειρά δικαιωμάτων και προστασίας συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων διατροφής, την προστασία ενός κοινού σπιτιού, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη κληρονομιά.
Ωστόσο, η Lgbtiq κοινότητα υποστήριξε ότι οι νόμοι δεν πηγαίνουν αρκετά μακριά με το να σταματούν λίγο πριν το γάμο των λεσβιών.

Σύμφωνα με την έρευνα, 61% της κοινωνίας είναι υπέρ της νομικής αναγνώρισης του γάμου των λεσβιών. Πιο έντονα υποστηρίζουν το γάμο οι νέες μεταξύ 18 και 24.
Τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων του Εργατικού κόμματος και δήλωσαν ότι είναι υπέρ της επέκτασης της νομοθεσίας.

Υπήρχε επίσης μεγάλο ποσοστό στήριξης από γυναίκες, εκ των οποίων το 69% δήλωσαν ότι είναι υπέρ.
Τα δύο τρίτα των ερωτηθησών- ντων στο Δουβλίνο ανέφεραν πως συμφωνούν επίσης με το γάμο.

Μόλις το 27% δηλώνουν αντίθετες στην ιδέα του γάμου των λεσβιών, ενώ 12% δήλωσε πως δεν γνωρίζει δεν απαντά.

Επιθέσεις
Η μεγαλύτερη αντίθεση προήλθε από πρόσωπα ηλικίας άνω των 65 ετών, εκ των οποίων το 54% είπαν πως ήταν κατά της ιδέας.
Υπήρξε επίσης σημαντική αντίδραση από τις αγροτικές περιοχές, όπου το 52% είναι υπέρ και το 48% είναι κατά.

Το 64% είναι υπέρ και το 36% των υποστηρικτριών της Fianna Fail του Εργατικού κόμματος.

Τα ευρήματα δημοσκόπησης ήρθαν στο φως όταν το κόμμα Fine Gael TD και η εκπροσώπισα Ισότητας Lucinda Creighton χθες το βράδυ με αφορμή τις επιθέσεις των κοινωνικών φόρουμ των μέσων ενημέρωσης αφότου δηλώσε την αντίθεσή της στο γάμο των λεσβιών.

Στο Δουβλίνο το South-East TD ανέφερε στο Twitter για την Lucinda Creighton «υποστήριξα το νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης πλήρως (αλλά) δεν υποστηρίζω το γάμο των λεσβιών», προκαλώντας αναταραχή.
Ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου της κυκλοφόρησε χθες στο Facebook, όπου οι άνθρωποι είχαν ενθαρρυνθεί να της τηλεφωνήσουν ή να της στείλουν κείμενο της με τις διαμαρτυρίες τις.
Υπήρξαν ασυμβίβαστες και ενίοτε καταχρηστικές θέσεις αντίθετες με τις απόψεις της, επίσης, οι οποίες τέθηκαν στο Facebook και το Twitter της.

Απαντώντας στην κριτική, η κα Creighton είπε ότι πίστευε ο γάμος ήταν "κατά κύριο λόγο για τα παιδιά" και ότι η πολιτική του συμφώνου συμβίωσης πρέπει να διασφαλίζει πως τα λεσβιακά ζευγάρια αναγνωρίζονται καταλλήλως και αντιμετωπίζονται δίκαια.

«Αλλά ο γάμος είναι διαφορετική συνθήκη», έγραψε η ίδια στο tweeter.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματός της, Enda Kenny, ανακοίνωσε χθες πως το θέμα του γάμου των λεσβιών είναι ήσσονος σημασίας και δεν θα άνηκε στις "προτεραιότητες " του κόμματος του αν αυτό είχε εκλεγεί στην εξουσία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 24.2.11 και την μεταφράσαμε από την Irish Independent γραμμένη από την Shane Hickey στην http://www.independent.ie/national-news/elections/opinion-polls/more-than-six-in-10-now-want-samesex-marriage-legalised-2554026.html