26 Μαΐ 2010

Η ανατολική Ευρώπη βαθμολογείται άσχημα στα ΛεΠΑΤ δικαιώματα

Η ανατολική Ευρώπη βαθμολογείται άσχημα στα ΛεΠΑΤ δικαιώματα.

Ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να είναι οι λιγότερο ΛεΠΑΤφιλικές στην ΕΕ, ο Πολωνός ηγέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ρίξει το βάρος του πίσω από την Διεθνή Ημέρα κατά της ΛεΠΑΤφοβίας.

Μια νέα έρευνα από τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών και Γκέι είπε ότι το κυρίως ρωμαιοκαθολικές και ορθόδοξες χριστιανικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στα ΛεΠΑΤ δικαιώματα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία πέτυχε το χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τον δείκτη της ILGA, ενώ ακολουθεί και η Λευκορωσία, η Μολδαβία και η Τουρκία. Στην ΕΕ, η Κύπρος, η Λετονία και η Πολωνία είναι οι λιγότερο προοδευτικές.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας στις 15 Μαΐου τσιμεντάρισε την υπόληψη της χώρας με την βίαιη διάλυση μιας μικρής, 20 ΛεΠΑΤ σλαβικής διαδήλωσης υπερηφάνειας.

Στο άλλο άκρο, η Σουηδία είναι η πιο φιλελεύθερη. Η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ισλανδία και η Αγγλία, επίσης, έχουν υψηλές βαθμολογίες.
Η Ρωμαϊκή Καθολική χώρα του Βελγίου, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση συνολικά, και η Ισπανία, η οποία ήρθε τέταρτη, ήταν παραδείγματα ανεκτικών χριστιανικών κοινωνιών.
Το Βέλγιο και η Ισπανία είναι μεταξύ των ελαχίστων των χωρών της ΕΕ που επιτρέπουν το ΛεΠΑΤ γάμο και την παιδοθεσία.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek, Πολωνός προτεστάντης, είχε αρχικώς δίστασε να συμμετάσχει στις δραστηριότητες της ΕΕ που σχετίζονται με τα γεγονότα της Δευτέρας, που προέτρεπαν να συζητήσει με ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο στην Πολωνία. Ο κ. Buzek στο τέλος συμμετείχε σε ένα βίντεο που έστελενε μηνύματα κατά της ΛεΠΑΤφοβίας μαζί με την Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Vivianne Reding και προέβει σε δήλωση κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα επικρίνοντας αντι-ΛεΠΑΤ καταστολή.

"Η ΛεΠΑΤφοβία είναι μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η οποία είναι θεμελιώδες δικαιώμα, και, επομένως, πρέπει να καταδικασθεί απερίφραστα. Ας βεβαιώσουμε πως οι μελλοντικές γενιές της Ευρώπης θα μεγαλώνουν σε ένα καθιερωμένο πολιτισμό διαφάνειας, μη διάκρισης και ανοχής", είπε σε δήλωση του στα ΜΜΕ την Κυριακή.

Το από την Τουρκία ελεγχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι η μόνη περιοχή στην ΕΕ, όπου ο λεσβιασμός είναι ενάντια στο νόμο. Ωστόσω, η νομοθεσία σπάνια εφαρμόζεται.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, οι ΛεΠΑΤ αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μαυριτανία, τα ισλαμιστικά τμήματα της Νιγηρίας, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη. Η Ουγκάντα εξετάζει επίσης να φέρει την σε θανατική ποινή για λεσβιακές πράξεις-δραστηριότητες.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.5.10 και το μεταφράσαμε από την The EUobserver στην http://euobserver.com/

Η Ελλάδα αν και δεν αναφέρεται έχει καταγραφεί στην έρευνα, την οποία όσες θέλετε μπρείτε να την διαβάσετε στην αγγλική εδώ.