5 Μαΐ 2010

Η κοινωνική μητέρα Debra H. κατά της βιολογικής μητέρας Janice R.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε για την υπόθεση της Lambda Legal:

Η Πολιτική Ένωση- σύμφωνο συμβίωσης του Βερμόντ.

Θέσπισε τα Γονικά Δικαιώματα της μη βιολογικής μητέρας.

"Αυτό είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα για την πελάτισά μας και τον εξάχρονο γιο της. Η Νέα Υόρκη έχει αναγνωρίσει την έννομη σχέση γονέα-παιδιού που καθορίζονται αφ' ότου το ζευγάρι άρχισε να έχει πολιτική ένωση-σύμφωνο συμβίωσης στο Βερμόντ."

Στη σημερινή απόφαση, οι επτά δικαστίνες-ες του Εφετείου της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε ότι μία μη-βιολογική μητέρα-κοινωνική μητέρα, εκπροσωπούμενη από την Lambda Legal, είναι νόμιμη γονέας και έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιμέλεια, να επισκέπτεται και να φιλοξενεί το παιδί που βασίζεται στην πολιτική ένωση-σύμφωνο συμβίωσης του Βερμόντ που αυτή και η πρώην σύζυγος της σύναψαν πριν τη γέννηση του γιου τις.

"Αυτό είναι ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα για την πελάτισά μας και το εξάχρονο παιδί της. Η Νέα Υόρκη αναγνώρισε την έννομη σχέση γονέα-παιδιού που καθορίζεται αφ' ότου το ζευγάρι άρχισε να έχει πολιτική ένωση-σύμφωνο συμβίωσης στην Βέρμοντ," δήλωσε η Susan Sommer, Διευθύντρια της Συνταγματικής Προσφυγής στη Δικαιοσύνη της Lambda Legal. "Αν και αυτό είναι ένα μεγάλο αποτέλεσμα για την κα. Debra και το παιδί της, ατυχώς, η πλειοψηφία του Δικαστηρίου δεν προχώρησε περαιτέρω και να απορρίψει την ένσταση της Alison D κατά την χρονιά 1991 .

H εν λόγω απόφαση επέτρεπε μόνο οι βιολογικές ή θετές γονείς να έχουν την επιμέλεια-κηδεμονία και το δικαίωμα επίσκεψης. Η σημερινή απόφαση προστεθεί μόνο μια νέα κατηγορία προστασίας για τις οικογένειες. Τα παιδιά των οποίων οι γονείς τα συνέλλαβαν με τεχνιτή γονιμοποίηση, αλλά δεν έχουν ταξιδέψει σε άλλη Πολιτεία για να κάνουν ΛεΠΑΤ γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να προστατεύονται επίσης. Το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα που λαμβάνουν πολλές άλλες Πολιτείες-κράτη και να περάσει νομοθεσία με τη διασαφήνιση των εννόμων σχέσεων των παιδιών και με τις δύο γονείς".

Το Εφετείο αποφάνθηκε πως «η Νέα Υόρκη, θα αναγνωρίσει τις γονείς που έχουν ΛεΠΑΤ γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης- πολιτική ένωση στο Βερμόντ. Αποφασιστικότητά μας ότι η Debra H. που είναι η μητέρα του ανήλικου επιτρέπει τις επισκέψεις και την επιμέλεια-κηδεμονία κρίνοντας κατά τη διάρκεια ακρόασης το συμφέρον του ανήλικου".

Με αυτή τη νίκη στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η Debra H. είναι πλέον σε θέση να προβεί στις δέουσες δικαστικές ενέργειες και να αναζητήσει τις επισκέψεις, την επιμέλεια του παιδιού της, καθώς και να του παρέχει οικονομική στήριξη. Τελικώς μια δίκη θα αποφανθεί σχετικά με το τι είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Σήμερα, το Εφετείο αποφάσισε, επίσης, για μια άλλη υπόθεση, της HM κατά της ET, το λεσβιακό ζευγάρι απέκτησε ένα παιδί με τεχνιτή γονιμοποίηση, αλλά η μη βιολογική-κοινωνική μητέρα τώρα υποστηρίζει ότι δεν είναι γονέας του παιδιού και δεν πρέπει να υποχρεούται να παράσχει υποστήριξη στο παιδί. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το Οικογενειακό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και να εξακριβώσει αν η κοινωνική μητέρα είναι γονέας του παιδιού.


Ιστορικό της Debra H. κατά της Janice R.

Η Lambda Legal αντιπροσωπεύει Debra H. στην προσπάθειά της να συνεχίσουν να είναι γονείς του γιου τις αυτή και η με σύμφωνο συμβίωσης πρώην σύζυγος της, Janice R., όπως από κοινού προγραμμάτισαν. Το λεσβιακό ζευγάρι συμφώνησε ότι θα αναθρέψουν μια οικογένεια μαζί σε ένα νοικοκυριό με δύο γονείς και τη σύλληψη του παιδιού τις με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Janice υποσχέθηκε ότι η Debra θα παιδοθετήσει επισήμως το παιδί τις και συναντήθηκαν με μια δικηγορίνα που ενέκρινε την παιδοθεσία πριν από τη γέννηση του παιδιού τις. Τη χρονιά 2003, πριν γεννηθεί, σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης- πολιτική ένωση στο Βερμόντ, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν η πιο σημαντική νομικώς αναγνωρισμένη σχέση που ήταν διαθέσιμη-δυνατή στα ΛεΠΑΤ ζευγάρια δυνάμει της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Η Debra ήταν στο πλευρό της Janice σε όλη την διάρκεια του τοκετού και έκοψε τον ομφάλιο λώρο του παιδιού τις, το επίθετό της είχε περιληφθεί στο όνομα του παιδιού τις στο πιστοποιητικό γέννησης του. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Debra του έδωσε μέρα νύχτα την αγάπη, την καλλιέργεια και τη φροντίδα της ως γονέας. Όταν ήρθε η ώρα για να παιδοθετήσει η δεύτερη γονέας, η Janice, η οποία είναι δικηγορίνα, ενημέρωσε την Debra "ως νομικός" ότι δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στα συγκεκριμένα δικαστήρια και ότι η Debra θα είναι πάντα η γονέας του παιδιού. Όταν η σχέση του ζευγαριού έληξε το 2006, η Debra συνέχισε να είναι γονέας του παιδιού της, το οποίο μετακόμισε στο διαμέρισμα της Janice, μόλις ένα τετράγωνο μακριά. Η Debra και το παιδί της ήταν μαζί καθημερινά, και συχνά το κοίμιζε στο κρεβάτι.

Στις αρχές Μαΐου της 2008, όταν το παιδί ήταν τεσσεράμισυ ετών, η Janice αρνήθηκε απότομα στην Debra οποιαδήποτε περαιτέρω επαφή μαζί του. Η Debra αμέσως κήρυξε ασφαλιστικά μέτρα της από κοινού επιμέλειας και την αποκατάσταση της γονικής πρόσβασης. Το δικαστήριο διέταξε προσωρινά τις τακτικές επισκέψεις και έδωσε στην Debra το δικαίωμα να προχωρήσει σε δίκη. Όταν η Janice άσκησε έφεση, η Lambda Legal εισήλθε-ανέλαβε στην υπόθεση στις αρχές της 2009 για λογαριασμό της Debra. Η υπόθεση υποστηρίχθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό τμήμα, Πρώτο Τμήμα το Μάρτιο της 2009 και στις 9 Απριλίου 2009, η απόφαση του δικαστηρίου ακυρώθηκε. Το Εφετείο της Νέας Υόρκης δέχθηκε στη συνέχεια την υπόθεση της προσφυγής και άκουσε τα επιχειρήματα στις 17 Φεβρουαρίου 2010.

Πολλές εξέχουσες-ντες νομικές και εμπειρογνωμίσες-ες για την ευημερία των παιδιών κατέθεσαν συνόψεις υπέρ της πλευράς της Debra, συμπεριλαμβανομένου του Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, τη New York City Bar Association , την Εθνική Ένωση Κοινωνικών Λειτουργών, τις Συνηγόρισες-ους του Παιδιού και 45 καθηγήτριες-ες του οικογενειακού δικαίου από το σώμα καθηγητριών-ων κάθε σχολής δικαίου στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το δικαστήριο παιδιών διόρισε συνηγόρισα για το παιδί και ζήτησε επίσης από το δικαστήριο (εφετείο) να δώσει στην Debra την ευκαιρία να προστατεύσει την σχέση γονέα-παιδιού.

Η Susan Sommer, διευθύντρια της Συνταγματικής προσφυγής στη δικαιοσύνη της Lambda Legal, υποστήριξε την έκκληση, εξ ονόματος της Debra. Είναι σε συνεργασία με την σύμβουλο Bonnie Rabin και την εξειδικευμένη στο νόμο του γάμου και του συζυγικού δικαίου, δικηγορίνα Orrit Hershkovitz της Cohen, Hennessey, την Bienstock & Rabin, την P.C. και το δικηγόρο Jeremy Sanders της Lambda Legal. Ο γιος της Debra αντιπροσωπεύεται από τον Anthony Parisi, ΙΙΙ και τη δικηγορίνα Jennifer Colyer της Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson LLP, η οποία υποστήριξε την υπόθεση στο Εφετείο.

Όσες θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail: jadams@lambdalegal.org


Η Lambda Legal είναι εθνική οργάνωση που έχει δεσμευτεί να επιτύχει την πλήρη αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, transgender και όσων πάσχουν από hiv-aids μέσω συγκρούσεων αντιδικιών, της εκπαίδευσης και το έργο της δημόσιας πολιτικής.

Το κείμενο το βρήκαμε στις 4.5.10 και το μεταφράσαμε από την Lamda Legal στην http://www.lambdalegal.org/news/pr/ny_20100504_ny-high-court-rules-in-lambda-legal-case.html

*Α New York City Bar Association=Οργάνωση με πάνω από 23.000 δικηγορίνες-ους που αφιερώνονται στη βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την προώθηση της μελέτης του δικαίου.