13 Μαΐ 2010

Έκθεση της FRA για τις ανήλικες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκε η Έκθεση της FRA για τις Διαχωρισμένες από την Οικογένειά τις Ανήλικες-ους και Αναζήτηση Ασύλου σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Υπάρχουν πολλές ελλείψεις και ανεπάρκειες όσον αφορά τη φροντίδα που παρέχεται σε όσες-ους ανήλικες διαχωρίζονται από την οικογένειάς τις και αναζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα πορίσματα της συνοπτικής έκθεσης της FRA για τις «Διαχωρισμένες από την Οικογένειά Ανήλικες-ους που Ζητούν Άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών μελών. Τα δικαιώματα των παιδιών κατοχυρώνονται σε διάφορες νομικές πράξεις και ιδίως στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο Διαχωρισμός και αναζήτηση ασύλου για ανήλικες-ους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής τις που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο ή το φόβο δίωξης, ή έχουν δραπετεύσει από περιβάλλον κακοποίησης ή ακραία φτώχεια.

Μποροεί, επίσης, να έγιναν αντικείμενο εμπορίας για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση. Μπορεί να έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τις, μόνες ή ενδέχεται να έχουν διαχωριστεί από την οικογένειά τις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η επισφαλής κατάστασή τις τίς καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες-ους σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστώντας την προστασία τις κρίσιμη, δεδομένου των υψηλών κινδύνων στους οποίους εκτίθενται. Η πρόκληση για την ΕΕ και τις χώρες μέλη της είναι να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και να ενεργεί προς το καλύτερο συμφέρον των παιδιών.

Ο διευθυντής της FRA, Morten Kjaerum είπε: “Κάθε χρόνο, χιλιάδες παιδιά διαχωρίζονται και αναζήτούν άσυλο στην ΕΕ.. Η αποτελεσματική προστασία των παιδιών αυτών σε επίπεδο ΕΕ δεν θα πρέπει να καθυστερήσει. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών, να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών, καθώς και την ενίσχυση των υφιστάμενων μέσων προστασίας, το συντομότερο δυνατό. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα Σχέδιο Δράσης της ΕΕ σχετικά με τις ασυνόδευτες ανήλικες, παρέχοντας αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των διαχωρισμένων παιδιών, που αναζητούν άσυλο θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέσο".

Η έκθεση της FRA βασίζεται στις 336 πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με παιδιά, καθώς και 302 ενήλικες υπεύθυνες-ους για τη φροντίδα τις σε 12 χώρες μέλη της ΕΕ. Περιλαμβάνει εκτιμήσεις σχετικά με το πώς οι ανάγκες των παιδιών αυτών μπορεί να απευθυνθούν για να διευκολυνθεί η εφαρμογή και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τις, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Επιτροπής της ΕΕ ότι θα πρέπει να εκδωθεί σύντομα ένα Σχέδιο Δράσης για τις ασυνόδευτες ανήλικες (2010-2014). Το πλήρες κείμενο της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών άμεσων αποσπασμάτων από τα παιδιά και όσες-ους τις φροντίζουν, αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 30.4.10 και το μεταφράσαμε από την EU Fundamental Rights Agency στην http://fra.europa.eu