27 Μαΐ 2010

Anne Lister, η πρώτη σύγχρονη λεσβία της Αγγλίας

Το BBC θα προβάλλει την ιστορία της ζωής τής “πρώτης σύγχρονης λεσβίας”, της Βρετανίας στις 29 και 30.5.10.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο τηλεοπτικός σταθμός BBC2 θα προβάλλει "Το Μυστικό Ημερολόγιο της Δεσποινίδος Anne Lister", με πρωταγωνίστρια την Maxine Peake στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βασίζεται στα περίλοκα κωδικοποιημένα ημερολόγια της Anne Lister(φωτογραφία γύρω στα 1830), που δεν είχαν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι τη δεκαετία 1930, σχεδόν έναν αιώνα μετά το θάνατό της, το δράμα, αφηγείται την ιστορία της ζωής της, ως μια ανοιχτά λεσβία, βιομηχάνισα του 19ου αιώνα και γαιοκτημόνισα στο Yorkshire.

Η δεινή επιχειρηματίας, Lister κληρονόμησε αρχοντικό του 15ου αιώνα από το θείο της και επέβλεψε σημαντική ανάπτυξη του τόπου, διατηρώντας παράλληλα και τη λειτουργία μιας κερδοφόρας επιχείρησης λιθάνθρακα παράλληλα. Η Lister ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην Κοινωνία Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας στο Halifax και ήταν γνωστή στους ντόπιους ως "Gentleman Jack". Είναι ντυμένη στα μαύρα τον καιρό που πενθούσε.

Η Lister και η συντρόφισα για όλη της τη ζωής, Anne Walker, αντάλλαξαν δαχτυλίδια σε μια από τις πρώτες καταγεγραμένες τελετές λεσβιακού “γάμου”.

Οι δύο γυναίκες συζούσαν στο σπίτι της Lister στο Shibden Hall και τροποποίησε αντίστοιχα διαθήκη της, ώστε αμφότερες να έχουν δικαίωμα στην ιδιοκτησία της άλλης, σε πείσμα των συγγενών της Lister που εντόνως αποδοκίμαζαν την όλη κατάσταση.

Στην εισαγωγή ενός ημερολογίου την χρονιά 1820, η Lister έγραψε: «Αγαπώ και αγαπώ μόνο το δικαιότερο φύλο και συνεπώς αυτές που με την σειρά τις αγαπήθηκαν από αυτό , η καρδιά μου δεν σκιρτά για καμία αγάπη παρά μόνον για αυτών την αγάπη".

Μιλώντας για το ρόλο της, η κα Peake είπε: "Η Anne Lister ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που μόλις προσφάτως έγινε τεκμήριο της λεσβιακής ιστορίας. Ας ελπίσουμε ότι με αυτή την ταινία αυτή θα φτάσει στο ευρύτερο κοινό".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 25.5.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News γραμμένο από τον Christopher Brocklebank στην http://www.pinknews.co.uk/2010/05/25/bbc-to-screen-life-story-of-britains-first-modern-lesbian-ths-weekend/