Από την νέα έρευνα της ΜΚΟ Stonewall προέκυψε πως οι ΛεΠΑΤ αιτούσες άσυλο συνήθως απελαύνονται λόγω των θεσμοθετημένων διακρίσεων στο πλαίσιο του συστήματος.
Η έκθεση, “No Going Back”, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, χαρακτηρίζει ως ρηξικέλευθη την νέα έρευνα και με λεπτομερή στοιχεία αμφότερες, η ΜΚΟ για το αίτημα ΛεΠΑΤ ασύλου και το προσωπικό της Υπηρεσίας Συνόρων της Αγγλίας, δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες- κατευθυντήριες γραμμές για το ερωτηματολόγιο των ΛεΠΑΤ αιτουσών άσυλο από τη Τζαμάικα, το Μαλάουι και την Ουγκάντα, και ότι οι αποφάσεις βασίζονται τελικώς σε ατελείς και ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τη χώρα καταγωγής της αιτούσας. Η Sarah, μια εργαζόμενη στην UKBA είπε στην Stonewall: "Νιώθουμε αδιάκριτη περίεργα και ντρεπόμαστε θέτοντας αυτές τις ερωτήσεις".
Οι λεπτομέρειες της ΜΚΟ No Going Back για τον βιασμό, τα βασανιστήρια και τις απειλές θανάτου που αντιμετωπίζουν οι ΛεΠΑΤ στις χώρες όλου του κόσμου, ρίχνει φως σε συγκεκριμένα αποκλειστικά-μοναδικά μειονεκτήματα για τις περίπτωσή τις, ως άμεση συνέπεια του σεξουαλικού προσανατολισμού τις. Ο Harrison, ένας Τζαμαϊκανός αιτών άσυλο που αναφέρεται στην έρευνα είπε: «Για όσο καιρό είσαι αναγνωρίσιμη-ος, είσαι θύμα. [Ζούμε] καθημερινά με το φόβο".
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης πως οι ΛεΠΑΤ αιτούσες άσυλο συχνά θεωρείται πως, είτε ψεύδονται ή τροποποιούν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν την αναζήτηση-εντοπισμό, θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τις. Ενόψει αυτού, η Stonewall έχει εκδώσει μια σειρά συστάσεων για τη διόρθωση των λανθασμένων αποφάσεων που πραγματοποιούνται από το προσωπικό της Υπηρεσίας Συνόρων της Αγγλίας- UKBA. Αυτές περιλαμβάνουν ισχυρή πολιτική, καθοδήγηση και κατάρτιση όλων των ιθυνουσών της UKBA-ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική ανάκριση και το δίκαιο στις ακροματικές υποθέσεις. Συνιστούν, επίσης, πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας προέλευσης πρέπει να βελτιωθούν ώστε να αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο και τη φύση των αντι-ΛεΠΑΤ διώξεων σε χώρες όπου αυτή τη στιγμή κυριαρχούν - συμπεριλαμβανομένων των 80 χωρών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου οι ΛεΠΑΤ σχέσεις μεταξύ ενηλίκων είναι παράνομη.
Ο προϊστάμενος της Stonewall, Ben Summerskill, δήλωσε: "Αυτή η έκθεση παρέχει τόσο συγκλονιστική και σαφή απόδειξη της θεσμικής ΛεΠΑΤφοβίας στο σύστημα ασύλου της Βρετανίας... Πλέον πιέζουμε την UKBA και το Υπουργείο Εσωτερικών να εφαρμόσουν επειγόντως τις υποσχέσεις του μανιφέστο που δόθηκαν από τα δύο κόμματα της νέας κυβέρνησης ώστε να τερματιστεί αυτή την προφανή και βαθιά αδικία".
Το άρθρο το βρήκαμε στι 24.5.10 και το μεταφράσαμε http://www.pinknews.co.uk/2010/05/24/stonewall-uncover-institutional-homophobia-in-asylum-system/