10 Μαΐ 2010

Να καεί ή να μην καεί το «μπουρδέλο» η Βουλή;

Να καεί ή να μην καεί το «μπουρδέλο» η Βουλή;

Στο παρελθόν ακουγόταν μόνο από πολιτικά περιθωριακές ομάδες: «Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή». Την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και ιδεολογίας, που διαδήλωναν χωρίς κουκούλες, πάλλονταν με πρωτοφανές πάθος στο ρυθμό αυτού του συνθήματος, που φώναζαν ακόμα και συνδικαλίστριες-ες του κυβερνώντος κόμματος.

Η αγανάκτηση των πολιτισών-ων για τις-τους πολιτικούς διογκώνεται και το άλλοτε περιθωριακό σύνθημα που ζητά να καεί η Βουλή, υιοθετείται πλέον απ' όλο και περισσότερες-ους. Είναι δικαιολογημένη η οργή του κόσμου; Και τι μπορεί να προκύψει απ' αυτή;

Η «Κ.Ε.» απηύθηνε τα ερωτήματα σε πρόσωπα με διαφορετικές απόψεις και ιδεολογίες, για να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες.

[...]

Μιχάλης Σταθόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός

«Η διαφθορά βρίσκεται παντού»

Αν η οργή δικαιολογεί τη χυδαία έκφραση, δικαιότερο θα ήταν να επεκταθεί η έκφραση αυτή και σε πολλούς άλλους χώρους της ελληνικής κοινωνίας.

Οπωσδήποτε, το ότι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, δικαιολογεί την οργή του κόσμου. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται πράξεις βίας ούτε υπάρχουν ελαφρυντικά για τους δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος του φόνου τριών αθώων θυμάτων.

Εξάλλου είναι εύλογο να στρέφεται η αγανάκτηση κατά του πολιτικού κόσμου που μας οδήγησε εδώ (δεν φταίνε βέβαια όλοι οι πολιτικοί - η ισοπέδωση είναι άδικη). Οι φοροφυγάδες όμως, οι καταχραστές κοινοτικών επιχορηγήσεων, οι μεσάζοντες, όσοι αξιώνουν και πετυχαίνουν τη συμμετοχή τους σε πολλών ειδών σπατάλες του δημόσιου χρήματος, βρίσκονται παντού στην κοινωνία, ανάμεσά μας. Η διαφθορά δεν βρίσκεται μόνο στο κράτος.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να προκύψει από τον συγκλονισμό της κοινής γνώμης είναι να αλλάξει συθέμελα η νοοτροπία κράτους και κοινωνίας.

[...]

Το απόσπασμα του άρθρου το βρήκαμε στην 9.5.10 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία γραμμένο από την Βασιλική Σιούτη και τον Πασχάλη Κορωναίο στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=160172