12 Μαΐ 2010

H MKO Letra, στηρίζει τις λεσβίες να εκ-δηλωθούν δημόσια

Οι λεσβίες του Μονάχου φοβούνται να εκ-δηλωθούν δημόσια.

Μιλούν για πρώτη φορά: Στη μόνη ομάδα δημόσιας εκ-δήλωσης (coming-out) για λεσβίες στη Βαυαρία, οι λεσβίες χρειάζονται καθοδήγηση ώστε να γίνουν ξεκάθαρα τα συναισθήματά τις - και να τα γνωστοποιούν σε άλλες γυναίκες.

Η Marie είναι φοβισμένη. Ο φόβος της οικογένειάς της, ο φόβος των συναδελφισών-ων τις - και ακόμα φοβάται την εαυτή της. Εδώ και πέντε χρονιές, η Μαρία έχει χωρίσει από τον σύζυγό της, η ζωή της είναι διαφορετική, έχει αλλάξει πολύ.

Όταν βγήκε ένα βράδυ με τις φίλες-ους της, κατάλαβε ότι δεν φλέρταρε με άνδρες αλλά με γυναίκες. Πρώτη φορά σκέφτηκε για πράγματα που ως τώρα δεν είχε σκεφτεί. "Σκέφτηκα, να πάρει, ο κόσμος είναι είτε ετερό, είτε ΛεΠΑΤ», είπε. "Και εγώ ήμουν ετερό". Το γεγονός ότι ίσως είναι λεσβία, δεν της πέρασε καθόλου από το νου. Σήμερα, το υποψιάζεται, δεν είναι ακόμη σίγουρη.

Έτσι, Marie έχει προσεγγίσει εδώ και αρκετούς μήνες την ΜΚΟ Letra, στο Κέντρο Πληροφοριών της Λεσβιακής τηλεφωνικής υπηρεσίας του Μονάχου, και έκτοτε συμμετέχει στην Coming-out-ομάδα της ΜΚΟ. Η 32χρονη Marie, κάθεται σε ένα δωμάτιο της Letra και μιλάμε μαζί με ακόμη μια συμμετέχουσα, μέχρι την έναρξη της συνάντησης- συνεδρίας.

Η Marie έχει μακριά ξανθά μαλλιά, μαζεμένα προς τα πίσω. Φοράει ένα καφέ ντε πιές και μια αλυσίδα, έρχεται κατευθείαν από την δουλειά - μία εταιρεία, όπου οι άνδρες έχουν το λόγο. Το δωμάτιο είναι στο ισόγειο, το μεγάλο παράθυρο βλέπει στην Anger Torstraße. Η Marie είπε ξαφνικά: "Φοβάμαι ότι μπορεί να περάσει κάποια-ος που γνωρίζω και να κοιτάξει μέσα".

Σήμερα είναι η έβδομη από τις δέκα συναντήσεις τής δημόσιας εκ-δήλωσης coming-out-ομάδας. Έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα. Πριν ξεκινήσουν τις συναντήσεις-συνεδρίες οι συμμετέχουσες μίλησαν τη ζωή τις και τα συναισθήματά τις, ήταν μια διαδικασία για τη δημόσια εκ-δήλωση και τις προκαταλήψεις με τις οποίες ακόμη βρίσκονται αντιμέτωπες οι λεσβίες.

Η ζήτηση για την πορεία-διαδρομή της δημόσιας εκ-δήλωσης είναι μεγάλη. Υπάρχουν νέες λεσβίες που εμπλέκονται, αλλά και λεσβίες μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων η ζωή πήρε ξαφνικά μια νέα τροπή. Ορισμένες από τις συμμετέχουσες γνωρίζουν τα συναισθήματά τις, άλλες βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της αναγνώρισης. Οι λεσβίες που συμμετέχουν είναι από το Μόναχο, αλλά και από μικρές πόλεις και χωριά. Η ΜΚΟ Letra είναι η μοναδική στη Βαυαρία, ενώ σε άλλες πόλεις, υπάρχουν μόνο τηλεφωνικές υπηρεσίες, δεν υπάρχουν χώροι όπου μπορεί καμιά επίσης να συζητήσει προσωπικώς.

Η κοινωνική λειτουργός Melina Meyer και Miriam Vath της ΜΚΟ Letra διευθύνουν την ομάδα της δημόσιας εκ-δήλωσης coming-out. H κα. Meyer λέει: «Η δημόσια εκ-δήλωση Coming-out διαρκεί συχνά πολλές χρονιές". Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μια πρώτη ιδέα, ότι ίσως είναι λεσβίες, αλλά αρχικώς την αποθούν. Μετά από λίγο, έχουν την επίγνωση: Για να είμαι ευτυχισμένη, πρέπει να ομολογήσω πως είμαι λεσβία και έρχεται η στιγμή που το λέει σε κάποια.

Η Marie είναι ακόμη στη μέση της διαδικασίας. Δεν έχει μιλήσει παρά μόνο με τις συμμετέχουσες της ομάδας για τα συναισθήματά της. Λέει: "Έχει μόλις καταστεί σαφές σε μένα την ίδια". Η Marie προέρχεται από μια συντηρητική οικογένεια και μεγάλωσε εκτός πόλης. Το να να πει στις γονείς τις μία μέρα πως είναι λεσβία είναι αδιανόητο για αυτήν. Προς το παρόν, τουλάχιστον.


Το άρθρο το βρήκαμε στι 2.2.10 και το μεταφράσαμε, από την εφημερίδα Sueddeutsche γραμμένο από την Lisa Sonnabend στην http://www.sueddeutsche.de/muenchen/297/501551/text/
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες των λεσβιών εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο καλεί τις χώρες μέλη να το κάνουν πράξη.