20 Μαΐ 2010

Λεσβιακό ζευγάρι επιδιώκει την ισοτιμία στην γονεϊκότητα

Αντιμετωπίστε ΛεΠΑΤ και ετερό γονείς ισότιμα.

Το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αϊόβα άνοιξε το δρόμο για το ΛεΠΑΤ γάμο. Ήταν μια νίκη για την ισότητα. Αλλά υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες για να συμπληρωθεί-ολοκληρωθεί. Μία από αυτές: Τα νυμφευμένα ΛεΠΑΤ ζευγάρια πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο με τα ετερό, όταν πρόκειται για την απόκτηση πιστοποιητικού γέννησης των παιδιών τις. Αυτή τη στιγμή, στην Αϊόβα, δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Ένα λεσβιακό ζευγάρι της πόλης Des Moines της Αϊόβα, ίσως συμβάλει στη διασφάλιση της Ισότητας. Το λέσβιακό ζευγάρι, Heather Lynn Martin Gartner και Melissa McCoy Gartner κατέθεσαν αγωγή για λογαριασμό της κόρης τις εναντίον αξιωματούχων στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Iowa. Το ληξιαρχείο περιλαμβάνει μόνο την κα. Heather, που γέννησε το παιδί, καθώς η μητέρα εγγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι βάσει της νομοθεσίας της Αϊόβα, ένα παιδί που γεννιέται σε ένα παντρεμένο ζευγάρι θεωρείται παιδί των συζύγων. Δεδομένου ότι η κα. Heather και η κα. Melissa ήταν νυμφευμένες όταν η κόρη τις γεννήθηκε, η κόρη τις θα πρέπει να θεωρείται το νόμιμο τέκνο και των δύο γυναικών.

Όμως, οι δημόσιες-οι αξιωματούχοι υγείας - και το γραφείο της Γενικής Εισαγγελείας της Iowa που εκπροσωπούν τη δημόσια υγεία - εξετάζουν τη νομοθεσία, επίσης. Έχουν μια διαφορά να λάβουν υπ' όψιν- να σκεφτούν: Το κράτος δεν επιτρέπεται να εγγράψει μια λεσβία σύζυγο ως "πατέρα του παιδιού" στο πιστοποιητικό γέννησης χωρίς το έγγραφο πιστοποίησης παιδοθεσίας, σύμφωνα με τις-τους αξιωματούχους. Αν η κα. Melissa παιδοθετήσει νομικά τη κόρη, κάθε μία από τις γυναίκες θα πρέπει να καταχωρείται ως «κηδεμόνισα-γονέας» στο πιστοποιητικό γεννήσεως. Αυτό είναι κάτι που λεσβίες γονείς το κάνουν εδώ και χρόνια.

Το νομοθετικό σώμα της Iowa θα πρέπει να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση, αλλάζοντας τη νομοθεσία. Το Δίκαιο της Iowa, σε ζωτικά άρθα στο - Κεφάλαιο 144 - περιέχει τους όρους "μητέρα" και "πατέρας" 23 φορές. Και οι όροι χρησιμοποιούνται δεκάδες φορές σε άλλα τμήματα της νομοθεσίας, αναγνωρίζοντας προφανώς ως μητέρες τις γυναίκες και ως πατέρες τους άνδρες. Το νομοθετικό σώμα θα μπορούσε να αναγνωρίσει ρητώς το ρόλο των “από κοινού γονέων", χωρίς την διατύπωση του φύλου, σε ζωτικά αρχεία δικαίου.

Αλλά είναι απίθανο το νομοθετικό σώμα να θελήσει να εντρυφήσει σε αυτό το θέμα. Έτσι, θα το κάνουμε μέσω των δικαστηρίων, κατά τον ίδιο τρόπο που το δικαίωμα του ΛεΠΑΤ γάμου, αφέθηκε στα δικαστήρια να αποφασίσουν. Τα δικαστήρια θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα ΛεΠΑΤ ζευγάρια, όπως και η Lynn Martin Gartner Gartners και η Melissa McCoy Gartner, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο με τα ετερό ζευγάρια.

Όταν ένα παντρεμένο, ετερό ζευγάρι έχει παιδί, μπορεί να εγγράψει στο πιστοποιητικό γέννησης το όνομα του πατέρα χωρίς καμία απόδειξη ότι είναι ο βιολογικός πατέρας. Μπορούν να το κάνουν αυτό, ακόμη και αν η μητέρα είχε γονιμοποιηθεί τεχνητά από άγνωστο δότη. Αλλά αν οι σύζυγοι είναι λεσβίες, η γονέας που δεν γέννησε πρέπει να παιδοθετήσει το παιδί, προκειμένου τα ονόματα των δύο γονέων να καταγραφούν στο πιστοποιητικό γέννησης.

Αυτό δεν είναι ίση μεταχείριση. Όλες οι παντρεμένες-οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα σε αυτό το θέμα - ανεξάρτητα από τη σεξουαλικότητά τις.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.5.10 και το μεταφράσαμε, από την http://www.desmoinesregister.com/article/20100519/OPINION03/5190341/1035/OPINION/Treat-gay-and-straight-parents-equally