29 Μαΐ 2010

Η WPATH θέτει 5 Κριτήρια για την μη ταύτηση του φύλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο, της Ομάδας Εργασίας της Παγκόσμιας Επαγγελματικής Ένωσης για την Υγεία των Transgender WPATH και η προεδρία της DSM διαδικασία της επίτευξης συναίνεσης Process , θα ήθελε να ευχαριστήσει όλες όσες-ους συνέβαλαν με την γνώσεις τις στο σχέδιο της επίσημης απάντησή μας στα προτεινόμενα 5 Κριτήρια του εγχειριδίου DSM για την Διαταραχή του Φύλου.


Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών για τη Υγεία των Transgender WPATH έχει ετοιμάσει και δημοσιοποίησε μια δήλωση που προτρέπει την Απο- παθηλογικοποίηση de-psychopathologisation της παγκόσμιας διαφοροποίησης-διακύμανσης του φύλου. Η δήλωση έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της WPATH προτρέπει εντόνως στην Απο- παθηλογικοποίηση της παγκόσμιας διακύμανσης-διαφοροποίησης του φύλου.

Η έκφραση των χαρακτηριστικών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων και των ταυτοτήτων, που δεν συνδέονται με τα στερεότυπα του φύλου με το οποίο προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση είναι ένα σύνηθες -κοινό και πολιτιστικό- φαινόμενο της ανθρώπινης ποικιλίας το οποίο δεν πρέπει να κρίνεται ως εγγενώς παθολογικό ή αρνητικό.

Η ψυχοπαθολογικοποίηση- psychopathologlisation των χαρακτηριστικών και της ταυτότητας του φύλου ενισχύει ή προάγει το στίγμα, δημιουργόντας προκαταλήψεις και διακρίσεις, καθιστώντας τις-τους transgender και trans πιο ευάλωτες στην κοινωνική και στην νομική περιθωριοποίηση και στον αποκλεισμό, καθώς και σε αυξανόμενους κινδύνους για την ψυχική και σωματική ευεξία.

Η WPATH προτρέπει οι κυβερνητικές και ιατρικές επαγγελματικές οργανώσεις να αναθεωρήσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τις για την εξάλειψη του στίγματος ως προς την διαφοροποίηση- διακύμανση του φύλου".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 26.5.10 και το μεταφράσαμε από την ILGA