26 Μαΐ 2010

Το ENAR: Ζητά όλα τα θύματα να γίνουν σεβαστά

Τη Διεθνή Ημέρα κατά της ΛεΠΑΤφοβίας το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού-ENAR: Ζητά όλα τα θύματα να γίνουν σεβαστά

Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα κατά της ΛεΠΑΤφοβίας. Με την ευκαιρία αυτή, το (ENAR), θα ήθελε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των επιδεινούμενων διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς (LGBT) που ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτές οι κοινότητες είναι διπλά - και μερικές φορές τριπλασίως ή περισσότερο - ευάλωτες διότι υφίστανται διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής τις ή /και θρησκευτικών πεποιθήσεων, και στις περιπτώσεις των Λεσβιών, Αμφισεξουαλικών και Τρανς, βάσει του φύλου τις, καθώς και βάσει της ηλικίας ή της αναπηρίας.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρισθεί και να ληφθεί πλήρως υπόψη η ιδιαίτερη φύση της κατάστασης τις, κυρίως παρέχοντας τις πρόσβαση σε συγκεκριμένη υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν.

Αυτό θα μπορούσε να κυμαίνεται από πολιτισμικά προγράμματα ευαισθητοποίησης, στήριξης που θα τις επιτρέψουν να εκ-δηλωθούν δημόσια- coming out, τη θεσμική στήριξη των ΛεΠΑΤ ΜΚΟ και ομάδων που ανήκουν ή και εργάζονται με εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για τις αστυνομικίνες-ους, όταν οι ΛεΠΑΤ αναφέρουν βία, κακοποίηση και μίσος εξ αιτίας των προαναφερόμενων λόγων. Πολιτική ευρωπαϊκού επιπέδου, με την θέσπιση της προτεινόμενης νομοθεσίας της ΕΕ για την απαγόρευση των διακρίσεων για τους προαναφερόμενους λόγους σε όλους τους τομείς της ζωής τις θα δημιουργήσει ολοκληρωμένη προστασία από τις διακρίσεις για πολλές μειονοτικές κοινότητες στην Ευρώπη και μπορεί να λάβει κάποια μέτρα προς την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων. Αυτή η Ημέρα είναι επίσης μια ευκαιρία για να τονισθεί ότι είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της βίας εντός της ΛεΠΑΤ κοινότητας που τα πρόσωπα που ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν.

Αυτή η ημέρα είναι επίσης μια ευκαιρία να τονιστεί ότι είναι εξίσου κρίσιμο να εξεταστεί η ενδοκοινοτική βία που οι ΛεΠΑΤ που προέρχονται από εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Υπάρχουν πράγματι εκδηλώσεις ΛεΠΑΤφοβίας εντός των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΛεΠΑΤ από τις κοινότητες αυτές δεν μπορούν να βρουν ακόμη σήμερα προστασία από τις διακρίσεις, την παρενόχληση και τη βία στο εσωτερικό των ίδιων των κοινοτήτων τις. Κατά συνέπεια, δεν έχουν ασφαλή χώρο στον οποίο να μπορούν να αποδεχτούν πλήρως στις ταυτότητές τις.

Ο πρόεδρος της ENAR, Mohammed Aziz δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα τονίζει την ανάγκη για τις εκπροσώπισες-ους των διαφόρων μειονοτικών ομάδων να αγωνιστούμε μαζί εναντίον όλων των μορφών προκατάληψης και διακρίσεων, εξωτερικώς και εσωτερικώς. Η νόμιμη αξίωση της κάθε μειονοτικής κοινότητας στην ισότητα και τη μη διάκριση δεν είναι καθόλου ένας μονόδρομος. Μάλλον, με την ένωση δυνάμεων και τη μη αναπαραγωγή μορφών διακρίσεων σε βάρος των μειονοτήτων εντός των αντίστοιχων μειονοτικών κοινοτήτων μας θα κάνουμε τη διαφορά".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 17.5.10 και το μεταφράσαμε από το EUropean Network Against Racism στην http://www.enar-eu.org/