Νέα εποχή από τη δημιουργία του πρώτου ζωντανού, συνθετικού κυττάρου
Αμερικανίδες ερευνήτριες-ες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν αυτό που ώς τώρα φάνταζε ακατόρθωτο και για πολλές-ους αιρετικό ώς και βλάσφημο: ούτε λίγο ούτε πολύ, τεχνητή ζωή.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνθετικό γενετικό υλικό το οποίο εμβάπτισαν σε βακτηριακό κύτταρο-ξενιστή. Το μικρόβιο που προέκυψε συμπεριφερόταν και λειτουργούσε όπως ακριβώς υπαγόρευε το εμφυτευμένο τεχνητό DNA. Η ερευνητική ομάδα, που δημοσίευσε τα συγκλονιστικά της επιτεύγματα στο περιοδικό Science, εργαζόταν υπό την καθοδήγηση του δρος Κρέιγκ Βέντερ του ομώνυμου ινστιτούτου (JCVI) στο Μέριλαντ και στην Καλιφόρνια.
Πρόκειται για ένα επίτευγμα με πολλαπλές μελλοντικές εφαρμογές που αναμένεται να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της ζωής. Είναι το πρώτο ζωντανό συνθετικό κύτταρο (ουσιαστικά μια μορφή τεχνητής ζωής), υπό την έννοια ότι έχει προέλθει εξ ολοκλήρου από ένα συνθετικό χρωμόσωμα.
Ο γενετιστής Κρέιγκ Βέντερ και η ομάδα του φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τεχνητές μορφές ζωής με περιβαλλοντική και ενεργειακή χρησιμότητα, όπως π.χ. φύκια που θα μπορούν να αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν καθαρούς υδρογονάνθρακες. Είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειές μεταφέροντας εργαστηριακά παρασκευασμένο γονιδίωμα μεταξύ βακτηριακών κυττάρων.
«Είναι η πρώτη φορά που συνθετικό DNA αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο ζωικού κυττάρου» ήταν τα λόγια του Βέντερ. Αντιρρησίες, όμως, από την επιστημονική κοινότητα, υποδέχτηκαν με επιφύλαξη τις εξελίξεις λέγοντας από τη μία τα οφέλη υπερτονίζονται και από την άλλη υποβαθμίζεται ο κίνδυνος σε περίπτωση που τα συνθετικά βακτήρια αναμιχθούν με το φυσικό περιβάλλον.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.5.10 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=164704