26 Μαΐ 2010

Πορεία κατά της ΛεΠΑΤφοβίας στην Κούβα, με την Μαριέλα Κάστρο

Πορεία κατά της ΛεΠΑΤφοβίας στην Κούβα

Εκατοντάδες ΛεΠΑΤ, ορισμένες ντυμένες ως king-drag και με πολύχρωμες σημαίες που εκπροσωπούν τη σεξουαλική διαφορετικότητα, βάδισαν και χόρεψαν στους δρόμους της Αβάνας, το Σάββατο, μαζί με την κα. Μαριέλα Κάστρο, στο πλαίσιο του εορτασμού για την εξάλειψη της ΛεΠΑΤφοβίας σε όλο τον κόσμο. Μερικές από τις ΛεΠΑΤ έπαιξαν ντράμς και άλλες περπάτησαν στα ξυλοπόδαρα σε μια μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο της πρωτεύουσας στην περιοχή Vedado, όπου έχουν διεξαχθεί μια σειρά από συζητήσεις και σεμινάρια πριν από την 17η Μάη εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της ΛεΠΑΤφοβίας, η οποία οι συμμετέχουσες λένε πως η ημέρα σηματοδοτήθηκε από την 1990, όταν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αφαίρεσαι από την λίστα της, τον λεσβιασμό ως ψυχική ασθένεια.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος", δήλωσε ο Μαριέλα Κάστρο, μια ακτιβίστρια για τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα στο νησί και ηγέτιδα του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης της Κούβα. Η Κούβα έχει διανύσει πολύ δρόμο προς την αποδοχή του λεσβιασμού. Στη δεκαετία του 1960, λίγο μετά την επανάσταση, οι ΛεΠΑΤ απολύθηκαν από τις δουλειές τις και πολλές φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας. Άλλες-οι κατέφυγαν στην εξορία. Αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει τη δεκαετία του 1980, σε μεγάλο βαθμό εξ αιτίας του έργου του Κέντρου της Μαριέλα Κάστρο.

Προσφάτως, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να περιλαμβάνει ακόμη και το κόστος διόρθωσης φύλου για τρανς από το εθνικό σύστημα υγείας, ένα άλλο πρόγραμμα που οργανώνει το κέντρο. Τα εργαστήρια-σεμινάρια και συζητήσεις που διεξήχθησαν το Σάββατο ασχολήθηκαν με θέματα όπως η έγκριση την νομιμοποίησης του ΛεΠΑΤ γάμου και παιδοθεσία, ένα βήμα για το οποίο η Μαριέλα Κάστρο πιέζει χρόνια, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Η εβδομάδα των εορτασμών κορυφώνεται τη Δευτέρα.


Το άρθρο το βρήκαμε και το μεταφράσαμε από την εφημερίδα The Associated Press http://www.ap.org/