23 Μαΐ 2010

Φόβοι για την νέα νομοθεσία hiv aids της Ουγκάντα

Μια νομοθεσία έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο της Ουγκάντα που θα κάνει την εξέταση διάγνωσης του hiv aids υποχρεωτική για τις έγκυες γυναίκες, των θυμάτων, των συντροφισών-ων και των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων.

Οι Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι είναι τιμωρητική, κάνει διακρίσεις και θα επιτρέψει στις γιατρίνες-ους να αποκαλύψουν τις οροθετικές-ους σε άλλες-ους.

Αυτό θα αποθαρρύνει την εθελοντική εξέταση διάγνωσης του hiv aids, με το να την επιβάλει σε μια σειρά ομάδων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι έγκυες γυναίκες, οι συντρόφισες-οι τις, οι ύποπτοι ως δράστες και θύματα σεξουαλικών επιθέσεων-αδικημάτων, οι χρήστριες-ες εξαρτησιογόνων ουσιών και εργαζόμενες στο σεξ.


Ενώ ορισμένες εκθέσεις υποδηλώνουν πως η «εκ προθέσεως» μετάδοση του ιού hiv aids θα έχει ως αποτέλεσμα τη θανατική ποινή, η διάταξη αυτή δεν ανήκει στην πιο πρόσφατη εκδοχή-έκδοση της νομοθεσίας.

Δεν αναφέρει καθόλου τον λεσβιασμό, αλλά μια άλλη νομοθεσία της Ουγκάντα, η νομοθεσία κατά του λεσβιασμού, προτείνει την ποινή του θανάτου για όσες-ους κάνουν λεσβιακό σεξ, ενώ είναι οροθετικές-οι. Ωστόσο, αυτή η νομοθεσία σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στην εκούσια και ακούσια μετάδοση.

Η διάδοση του hiv aids έχει αυξηθεί στην Ουγκάντα τα τελευταία χρόνια, ώστε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με τον ιό hiv aids και περισσότερες-οι από 100.000 μολύνονται κάθε χρονιά. Εκτιμάται ότι το 80% οροθετικών στην Ουγκάντα αγνοούν την κατάστασή τις.
Η ΜΚΟ Human Rights Watch HRW ανέφερε πως οι διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν την αναγκαστική εξέταση παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα επιφέρουν χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Ο Joe Amon, διευθυντής στην HRW, δήλωσε: «Η νομοθεσία περιέχει μέτρα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά κατά του hiv aids και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων ζουν με τον ιό hiv aids".

"Η επιδημία του hiv aids στην Ουγκάντα επιδεινώνεται, και αυτή η νομοθεσία είναι ένα ακόμη παράδειγμα αστοχιών, ιδεολογικών προσεγγίσεων και έλλειψη ηγεσίας".

Ο κ. Amon πρόσθεσε: "Όπως και η νομοθεσία κατά του λεσβιασμού, η νομοθεσία του hiv aids καταπατά δικαιώματα και ενθαρρύνει τον στιγματισμό και τη μισαλλοδοξία. Η διεθνής κοινότητα και η κοινωνία των πολιτισών της Ουγκάντα έχουν μιλήσει σαφώς για τα σχετικά προβλήματα της νομοθεσίας. Είναι καιρός το κοινοβούλιο της Ουγκάντα να ακούσει και να τροποποιήσει τις εν λόγω επιζήμιες διατάξεις ".

Η κυβέρνηση της Ουγκάντα έχει λάβει πρόσφατα διεθνείς επικρίσεις για την νομοθεσία κατά του λεσβιασμού, κατά την οποία ισχύει η ποινή του θανάτου για τα άτομα που ζουν με τον ιό hiv aids και επιδίδονται σε λεσβιακό σεξ, ανεξαρτήτως από τη χρήση πρόληψης του hiv aids. Aπαιτεί επίσης οι άλλες-οι να αναφέρουν τις περιπτώσεις του λεσβιακού σεξ στις αρχές μέσα σε 24 ώρες.

Ωστόσο, κυβερνητικές αξιωματούχοι υπονόησαν πως είναι μάλλον απίθανο να έρθει η νομοθεσία στο κοινοβούλιο πριν από την 2011 και οι παρατηρήτριες-ες λένε πως αυτό μπορεί να είναι μια τακτική παγώματος καθώς η χώρα αναμένεται να προσέλθει σε εκλογές την επόμενη χρονιά.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.5.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, στην http://www.pinknews.co.uk/2010/05/21/fears-over-ugandas-discriminatory-hiv-bill/