Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Gordon Brown ωθεί τα ΛεΠΑΤ δικαιώματα στην Ανατολική Ευρώπη.
«Αγωνίζομαι ώστε όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν κάθε Σύμφωνο Συμβίωσης που πραγματοποιείται στην Αγγλία» Πρωθυπουργός Gordon Brown
Ο Gordon Brown ωθεί το Σύμφωνο Συμβίωσης που πραγματοποιείται στην Βρετανία να αναγνωρίζεται ολόκληρη την ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ευρώπης, είπε στο περιοδικό Attitude.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία διαπραγματεύεται την αναγνώριση με τη Γαλλία και την Ισπανία αλλά θέλησε να «πάει ακόμη πιο πέρα».
Είπε στο περιοδικό Attitude, πως ήταν σημαντικό να δείξουμε «τον δέοντα σεβασμό στις ΛεΠΑΤ»στην «Ανατολική Ευρώπη καθώς επίσης και τη δυτική Ευρώπη».
Αλλά πρόβλεψε ότι θα πάρει «αρκετά χρόνια» για να συμβεί αυτό.
Οι ακτιβίστριες-ες έχουν πιέσει ώστε όσες-οι έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης να απολαμβάνουν το ίδιο νομικό καθεστώς και τα ίδια δικαιώματα τόσο στην Αγγλία όσο και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έλλειψη νομικής αναγνώρισης έχει επιπτώσεις σε ζητήματα όπως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη μετανάστευση.
Οικονομική ενίσχυση στην Ουγκάντα
Ο κ. Brown ρωτήθηκε επίσης από το Attitude για το αρχείο ψηφοριών στα ΛεΠΑΤ δικαιώματα (έχασε διάφορες ψηφοφορίες για το ζήτημα κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ ετών της κυβέρνησης του Εργατικού κόμματος) και τι έκανε για να αντιμετωπίσει τον ΛεΠΑΤφοβικό εκφοβισμό-φοβέρα στα σχολεία και την αστυνομία, όπου η ομάδα Stonewall κατέδειξε ότι αυξάνονται συνεχώς.
Είπε ότι ήταν πιθανώς πολυάσχολος με το Υπουργείο Οικονομικών όταν πραγματοποιούνταν οι ψηφοφορίες αλλά πρόσθεσε: « πάντα υποστήριζα σθεναρά τα ΛεΠΑΤ ζητήματα».
Στην αντιμετώπιση της φοβέρας-εκφοβισμού, είπε: «Θέλω να κάνω πολύ περισσότερα και καλύτερα. Σε κάθε τομέα όπου δέχεστε προκατάληψη ή διάκριση, εσείς πρέπει να αλλάξετε τους νόμους, αλλά πρέπει επίσης να αλλάξετε την κουλτούρα».
Αλλά αρνήθηκε την πρόσκληση να κόψει τη βρετανική ενίσχυση (χρηματική στήριξη) στην Ουγκάντα, όπου υπάρχουν προτάσεις να επανεισαχθεί η ποινή του θανάτου για τον λεσβιασμό, αμφι-τρανσεξουαλικότητα είπε ότι προέκυψε συχνά το ζήτημα με την κυβέρνηση της Ουγκάντα αλλά «το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης είναι ότι σώζει ζωές».
Στην συνέντευξη με το δημοσιογράφο Johann Hari αυτόν τον μήνα στο Attitude, ο κ. Brown χαιρετά το Σύμφωνο Συμβίωσης ως βασικό επίτευγμα στο χώρο εργασίας, το οποίο έδειξε πως η χώρα είναι πολύ πιό ανεκτική από όσο πιστεύεται».
"Μάχη"
Είπε στο περιοδικό: «Αγωνίζομαι ώστε όλες οι χώρες στην Ευρώπη να αναγνωρίσουν τα Σύμφωνα Συμβίωσης που πραγματοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία.
«Θέλουμε οι χώρες όπου δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση - ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη - να τα αναγνωρίσει. Επανα-διαπραγματευόμαστε με τη Γαλλία και με την Ισπανία», είπε ο κ. Brown.
«Αλλά σκέφτομαι ότι μπορούμε πραγματικά να πάμε ακόμη περαιτέρω από αυτό. Και εάν θα μπορούσαμε να δείξουμε στην Ανατολική Ευρώπη καθώς επίσης και στη δυτική Ευρώπη, ότι οφείλουμε σεβασμό στις ΛεΠΑΤ, αυτό θα ήταν πραγματικά σημαντικό.
«Φυσικά θα είναι δύσκολο, και θα διαρκέσει πολλές χρονιές, αλλά αυτό είναι πάντα μια καλή αιτία για μάχη».
Και τα τρία κύρια κόμματα στο Γουέστμινστερ έχουν ανταγωνιστεί για τις ΛεΠΑΤ ψηφοφορίες τα τελευταία χρόνια.
Τα μέλη του κοινοβουλίου προετοίμασαν το έδαφος για το Σύμφωνο Συμβίωσης που εισήχθη από έναν φιλελεύθερο λόρδο του δημοκρατικού κόμματος, τον Λόρδο Lester.
Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ο David Cameron κέρδισε την ενθουσιώδη υποδοχή από τις ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες αφότου ζήτησε συγγνώμη για την παράγραφο 28 - η νομοθεσία που είναι έργο του Συντηρητικού κόμματος απαγορεύει την «διαφήμιση-προώθηση-προαγωγή» του λεσβιασμού, αμφι-τρανσεξουαλικότητας στα σχολεία.
Αλλά ο ηγέτης του Συντηριτικού κόμματος έχει διακαή επιθυμία να διαμορφώσει συμμαχία με τις ΛεΠΑΤ φοβικοκές Πωλωνές-ους πολιτικίνες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ευρωπαϊκλίου Κοινοβουλίου - κάτι που σταθερά αμφισβητείται τον κ. Cameron αλλά το θέμα επανέρχεται από τον κ. Brown στη συνέντευξη του στο περιοδικό Attitude.
Η ΛεΠΑΤ παιδοθεσία και ο γάμος απαγορεύονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και σε μερικές χώρες, όπως η Ρουμανία, ο λεσβιασμός, αμφι-τρανσεξουαλικότητα αποποινικοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη δεκαετία ως όρος εισόδου στην ΕΕ.
Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.12.09 στο BBC NEWS UK, στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/8414108.stm