20 Δεκ 2009

Οι ΗΠΑ αντιδρούν στον αντιΛεΠΑΤ νόμο της Ουγκάντα

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι ωθούν τις πολιτικίνες-ους της Ουγκάντα να εμποδίσουν τον προτεινόμενο νόμο, που επιβάλλει ισόβια στις ΛεΠΑΤ, όπου υποστηρίζουν ότι θα θέσει στα μετώπισθεν την Πάλη Ενάντια στο hiv aids.

Ο Johnnie Carson, βοηθός γραμματέα του κράτους της Αφρικής είπε στις δημοσιογράφισες-ους, πως ώθησε το Πρόεδρο της Ουγκάντα Yoweri Museveni δύο φορές κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών για «να κάνει όλα όσα μπορεί ώστε να σταματήσει αυτή την ιδιάζουσα-συγκεκριμένη νομοθεσία». Σημείωσε πως ο Πρόεδρος, κ. Museveni έχει τη δύναμη, να εμποδίσει οποιαδήποτε νομοθεσία που προκύπτει από το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα.

«Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανενός είδους απειλή (όσον αφορά την απόσυρση της οικονομικής ενίσχυσης) αλλά αντιτασσόμαστε έντονα σε αυτήν την νομοθεσία», Ο κ. Carson είπε, με αναφορά στη Σουηδία που υποστήριξε ότι η διεθνής οικονομική ενίσχυση, πρέπει να αποσυρθεί ή να μειωθεί στη χώρα εάν περάσει τον ΛεΠΑΤφοβικό νόμο.

«Προσπαθούμε να ωθήσουμε τον Πρόεδρο Museveni να δείξει την ίδιο σθένος ηγεσίας που επέδειξε στην πάλη ενάντια στο aids, στην πάλη για να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των ενηλίκων», είπε.

Ο νόμος θα επιβάλλει την ποινή του θανάτου σε εκείνες-ους που έχουν λεσβιακή σεξουαλική επαφή με ανήλικη-ο ή με ανάπηρη-ο ή είναι οροθετικές-οι. Οι φίλες-οι και οι οικογένειες των ΛεΠΑΤ της Ουγκάντα που δεν τις-τους αναφέρουν-δηλώνουν στις αρχές θα αντιμετωπίζουν τρείς χρονιές φυλάκιση.

Άνθρωποι που «προωθούν» ή βοηθούν τον λεσβιασμό, ομοφυλοφυλία θα φυλακίζονται για επτά χρονιές. Ο νόμος θα τιμωρεί επίσης τις πολίτισες-ες από την Ουγκάντα που έρχονται σε λεσβιακή, ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή στο εξωτερικό.

Ο εισηγητής του νόμου, David Bahati MP, έχει υποστηρίξει ότι θα χαλιναγωγήσει τις μολύνσεις hiv και θα προστατεύσει «την παραδοσιακή οικογένεια».

Ο νόμος υπόκειται σε παγκόσμια καταδίκη και δεδομένου ότι οι πρώτες αρνητικές αναφορές προέκυψαν στα μέσα Οκτωβρίου, το θέμα έχει λάβει παγκόσμια προσοχή από τα ΜΜΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown εξέθεσε στον Πρόεδρο Museveni τον περασμένο μήνα τις ανησυχίες του. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν πει ότι η Ουγκάντα μπορεί να χάσει την πιθανότητα να φιλοξενήσει μια σημαντική μόνιμη οικονομική ενισχύση από ερευνητικούς οργανισμούς, εάν ο νόμος ψηφίστεί.

Αυτή η εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια πρόταση-ψήφισμα με την οποία καταδικάζει έντονα το νόμο. Με την πρόταση της καλεί τις αρχές της Ουγκάντα «να μην εγκρίνουν το νόμο και να μην αναθεωρήσουν τους νόμους που αποποινικοποιούν τον λεσβιασμό».

Ηαπόφαση- ψήφισμα υπενθύμισε επίσης στην κυβέρνηση της Ουγκάντα τις δεσμευτικές νομικά υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών καθώς επίσης και την ανικανότητά του να αποσυρθεί από τις επικυρωμένες διεθνείς συνθήκες των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Παρά τη διεθνή πίεση, οι ανώτερες-οι υπάλληλοι της Ουγκάντα έχουν με σφοδρότητα τονίσει ότι δεν θα υποκύψουν στις επιρροές των ξένων δυνάμεων.

Πολλές-οι κάτοικοι της Ουγκάντα θεωρούν ότι ο λεσβιασμός είναι μια αφύσικη δυτική εισαγωγή και βλέπουν την ξένη παρέμβαση ως αποικιοκρατία.

Ο νόμος αναμένεται πως θα λάβει ισχυρή υποστήριξη από το κοινοβούλιο της Ουγκάντα.

Νωρίτερα αυτή η εβδομάδα, το BBC φιλοξένησε μια αμφισβητίσημη συζήτηση με τον τίτλο, «Πρέπει οι ΛεΠΑΤ να εκτελούνται;» ως απάντηση στην κατάσταση της Ουγκάντα.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 18.12.09 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2009/12/19/us-assistant-secretary-of-state-condemns-ugandas-proposed-anti-gay-laws/