ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΩΝ-ΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ
ΡΟΥΑΝΤΑ: «Αντι-ΛεΠΑΤ» τροπολογία διακινδυνεύει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων υγείας και σεξουαλικότητας»
Παρίσι-Γενεύη, 16 Δεκεμβρίου 2009. Το παρατηρητήριο για την προστασία των υπερασπιστριών-ων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένα κοινό πρόγραμμα της διεθνούς ομοσπονδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα (FIDH-International Federation for Human Rights) και την παγκόσμια οργάνωση ενάντια στα βασανιστήρια (OMCT-World Organisation Against Torture), καταγγέλλει την υποβολή των σχεδίων τροπολογίας του ποινικού κώδικα της Ρουάντα που, εάν εγκριθεί, θα ποινικοποιεί τον λεσβιασμό, ομοφυλοφυλία καθώς επίσης και τις δραστηριότητες των λεσβιών, γκέι, αμφίσεξουαλικών, τρανς (LGBT) για τα ανθρώπινα δικαιώματά τες και των ΜΚΟ στη Ρουάντα, με το να τιμωρεί τη προώθηση - της ευαισθητοποίησης και τη φυλάκιση των ΛεΠΑΤ.
Το Νοεμβρίο 2009, τα σχέδια τροπολογίας του ποινικού κώδικα της Ρουάντα υποβλήθηκαν στο Κοινοβούλιο, όπου για πρώτη φορά, ποινικοποιούν τον λεσβιασμό και την αμφι-τρανς σεξουαλικότητα καθώς επίσης και οποιαδήποτε δραστηριότητα προώθησης-ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω στο ζήτημα.
Στην τρέχουσα μορφή του, το σχέδιο άρθρου 217 του ποινικού κώδικα λέει τα εξής: «Όποια-ος με διάφορες πρακτικές, ενθαρρύνει ή ευαισθητοποιεί τις ΛεΠΑΤ, στη σεξουαλική σχέση ή οποιαδήποτε σεξουαλική πρακτική, θα υπόκειται σε φυλάκιση, που θα κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρονιές και θα επισύρει πρόστιμο από 200.000 έως 1.000.000 φράγκα της Ρουάντα» (περίπου από 240 έως 1.202 ευρώ).
«Εάν υιοθετειθεί, αυτό το κείμενο θα καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε δραστηριότητα προώθησης και προστασίας των ΛεΠΑΤ δικαιωμάτων στη Ρουάντα. Αυτό είναι μια κραυγαλέα παραβίαση της Διακήρυξης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σε καμμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό», ο Πρόεδρος της FIDH- Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Souhayr Belhassen είπε σήμερα.
Η συμπερίληψη αυτής της διάταξης-άρθρου στο νέο ποινικό κώδικα θα εμποδίσει επίσης την εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της Ρουάντα για το hiv aids της Εθνικής Επιτροπής Πάλης ενάντια στο aids (Commission nationale de lutte contre LE SIDA - CNLS), η οποία εξετάζει αυτήν την περίοδο να συμπεριλάβει τις ΛΕΠΑΤ στο σχέδιο.
«Προκαλεί τρόμο-φόβο πως ότι η διάταξη του άρθρου 217 του ποινικού κώδικα εισήχθη σε μία προσπάθεια οι ακτιβίστριες-ες και όσες υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να στερηθούν το δικαίωμά τες να προωθήσουν την υγεία, τα σεξουαλικά δικαιώματα και να παλεψουν τη διάκριση. Υπό αυτήν τη μορφή το άρθρο, παραβιάζει τα διεθνή βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και είναι αντιφατικό με το σύνταγμα της Ρουάντα καθώς επίσης και τις διάφορες περιφερειακές και διεθνείς συμβάσεις. Είναι επιπροσθέτως ανησυχητικό δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο της Ουγκάντα συζητά αυτήν την περίοδο έναν παρόμοιο νόμο ποινικοποιώντας την «προώθηση του λεσβιασμού». Συνεπώς, πιέζουμε το Κοινοβούλιο της Ρουάντα να αποσύρει αυτό το άρθρο», είπε σήμερα ο Eric Sottas, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ενάντια στα Βασανιστήρια (OMCT).
Σήμερα, το ένα από τα δύο τμήματα του Κοινοβουλίου της Ρουάντα επρόκειτο να διοργανώσει την τελική συζήτησή του σχετικά με το ζήτημα, και η τελική ψηφοφορία του κειμένου πρέπει να δει το φως της δημοσιότητας, ως το τέλος της εβδομάδας. Εάν το Επιμελητήριο των Αναπληρωτριών-ων εγκρίνει, τη διάταξη του κώδικα, τότε θα εξεταστεί από την Σύγκλητο της Ρουάντα, πιθανότατα στις αρχές του 2010.
Το Παρατηρητήριο υπενθυμίζει ότι την ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι και της έκφρασης, τις εγγυώνται τα άρθρα 5 και 6 της Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που υιοθετείθηκε από τη γενική συνέλευση Ηνωμένων Εθνών στις 9 Δεκεμβρίου 1998. Συνεπώς, το Παρατηρητήριο απαιτεί την άμεση ανάκληση αυτών των διατάξεων τροπολογίας και να εξασφαλιστεί πως σε καθε περίσταση-συνθήκη όλες όσες-οι υπερασπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα είναι σε θέση να εκτελέσουν την εργασία-έργο τες χωρίς εμπόδια, σύμφωνα με τις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς υποχρεώσεις της Ρουάντα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε
FIDH : Gaël Grilhot / Karine Appy : + 33 1 43 55 25 18
OMCT : Delphine Reculeau : + 41 22 809 52 42